Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kedden a foci-Eb-n: Anglia segíthet a magyaroknak, hárman harcolnak az elsőségért a D csoportban

Eurosport Magyarország

Frissítve 25/06/2024 - 22:35 GMT+2

Foci-Eb - A magyar válogatott nyolcaddöntőbe jutása szempontjából is fontos mérkőzéseket rendeznek kedd este a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának zárókörében.

Kedden a foci-Eb-n: Anglia segíthet a magyaroknak, hárman harcolnak az elsőségért a D csoportban

Fotó: AFP

Az angolok segíthetnek a magyaroknak
Az angol-szlovén és a dán-szerb összecsapásra egy időben, 21 órától kerül sor Kölnben, illetve Münchenben.
Két fordulót követően az angolok állnak az élen, de legutóbbi döntetlenjük miatt csak négy ponttal. Ez éppen jól is jöhet a magyaroknak, akiknek az lenne kedvező, ha a csoport harmadik helyezettje két ponttal zárna. A szlovénoknak jelenleg éppen ennyiük van, egy motivált angol csapat pedig talán nagyobb energiát mozgósít majd a győzelem érdekében, mint ha már meglenne számára a csoportelsőség. Az is igaz ugyanakkor, hogy a továbbjutáshoz döntetlen is elég lenne a számára.
Az angol és a szlovén válogatott mindössze másodszor találkozik egymással nagy tornán. Ezt megelőzően, a 2010-es világbajnokság csoportkörében a szigetországiak 1-0-ra győztek. Az összes egymás elleni mérkőzést tekintve ötöt nyertek meg az angolok, egy döntetlen mellett.
A másik, a szerb-dán találkozó olyan értelemben nem befolyásolja a magyarok sorsát, hogy az egyik csapat mindenképpen, a másik semmiképpen sem éri el a három pontot. Így amennyiben az angolok nyernének a szlovénok ellen, ennek a csoportnak a végkimenetele kedvezően alakulna az A csoportban három ponttal harmadik magyar válogatott számára.
Az egymással szembeni korábbi eredmények alapján bármelyik csapat győzhet a szerb-dán összecsapáson, mivel eddig mindkét válogatott öt sikert aratott, döntetlen pedig nem született. A dánok kettő, a szerbek egy ponttal várják a csoportzárást.

Hármas versenyfutás az első helyért a D csoportban
Franciaország, Hollandia és Ausztria egyformán a csoportgyőzelemért lép pályára kedden a D jelű négyes záró fordulójában a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.
Az utolsó kör előtt a hollandok és a franciák négy-négy, míg az osztrákok három ponttal állnak, miközben a pont nélküli lengyelek már a biztos kiesés tudatában készülnek az utolsó fordulóra.
Előzetesen a franciák helyzete tűnik a legkedvezőbbnek, mert bár a hollandok ugyan jobb gólkülönbségükkel megelőzik őket a tabellán, de kedden ők a lengyel csapattal mérkőznek meg, míg Hollandia a mindössze egy ponttal mögötte álló osztrákokkal csap össze és vív egy erősen kétesélyes mérkőzést.
A 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes franciáknál a csapatösszeállítást tekintve a legfőbb kérdés megegyezik a második kör előttivel, ami nem más, mint hogy az együttes sztárja, Kylian Mbappé pályára léphet-e. A Paris Sain-Germain-től a Real Madridhoz igazolt támadó az Ausztria elleni nyitómeccsen szenvedett orrcsonttörést és a Hollandia elleni meccset kihagyta, szombaton ugyanakkor pályára lépett a Paderborn U21-es csapata elleni edzőmeccsen, melyen két gólt és két gólpasszt ért el.
A lengyeleknél szintén az első számú sztár hiánya okozott eddig problémát, az utolsó felkészülési meccsen sérülést szenvedett Robert Lewandowski ugyanis egy percet sem tudott eddig játszani.
A meccs toronymagas esélyese a francia válogatott, mely ugyanakkor még egyetlen gólt sem szerzett az idei Eb-n, a Hollandia elleni gól nélküli döntetlent megelőzően ugyanis öngóllal verte Ausztriát.
A holland-osztrák találkozón az eddig mutatott játék alapján nehéz esélyest megnevezni. A továbbjutás szempontjából Ausztriának van még matematikailag félni valója, a nyolcaddöntőbe kerüléshez ugyanakkor a jelenlegi három pontja is szinte biztosan elég lenne.
Az viszont mindkét csapat - és a franciák - számára is komoly motivációt jelenthet, hogy a harmadik helyet elkerülje. A D csoportból ugyanis az első helyezett a nyolcaddöntőben az F csoport másodikjával - mely jelenleg Törökország - találkozik, míg a második helyezett a belga, román, szlovák, ukrán összetételű E jelű négyes másodikjával meccsel majd, a harmadikra viszont a papírforma szerint Anglia, vagy Spanyolország várna.
A holland és az osztrák válogatott eddig húsz alkalommal mérkőzött egymással. Az örökmérleg a hollandoknak kedvez, akik tíz győzelem és négy döntetlen mellett hatszor kaptak ki keddi riválisuktól.
A francia-lengyel mérkőzést Dortmundban, a holland-osztrák találkozót pedig Berlinben rendezik, egyformán 18 órától.
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság C és D csoportjának keddi programja és állása:
C csoport:
Az állás:
1. Anglia 2 1 1 - 2-1 4 pont
2. Szlovénia 2 - 2 - 2-2 2
2. Dánia 2 - 2 - 2-2 2
4. Szerbia 2 - 1 1 1-2 1
D csoport:
Az állás:
1. Hollandia 2 1 1 - 2-1 4 pont
2. Franciaország 2 1 1 - 1-0 4
3. Ausztria 2 1 - 1 3-2 3
4. Lengyelország 2 - - 2 2-5 0 - kiesett
(MTI)
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása