Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Iličić visszatérése pályatársai számára is igazi inspiráció

Minich Réka

Frissítve 27/06/2024 - 20:30 GMT+2

Josip Iličić kétszer is megküzdött már a depresszióval, ami egy ideig a pályáktól is távol tartotta. A visszatérése egyáltalán nem volt sima, hiába tért haza Szlovéniába, a Mariborból is majdnem kitették. Tavasszal egy edzőváltás után újra magára talált, az utolsó pillanatban a válogatott Eb-keretébe is bekerült, ahol pedig gólt is szerzett, ráadásul a csoportból is továbbjutott Szlovénia.

Ilicic esulta per il gol in Slovenia-Armenia - Amichevoli 2024

Fotó: Getty Images

Josip Iličić visszatérése nemcsak a szurkolók számára inspiráció, hanem pályatársainak is; Declan Rice a pályán gratulált a szlovén csatárnak.
Josip Iličić a 2024-es németországi Európa-bajnokság nyitókörében gólt szerzett. 4 évvel ezelőtt talán senki nem lepődött volna meg ezen a mondaton, de azóta a szlovén támadó megjárta a poklot, fél éve még a Mariborba sem tudott visszakerülni.
Az Atalanta csatáraként egész Európában a legjobbak közé tartozott, amikor kitört a Covid. A járvány középpontja pont Bergamo volt, ahol rengetegen haltak meg. Iličić nem bírta elviselni, hogy a városban a légvédelmi szirénák szólnak, a gyermekkori traumái újra felszínre törtek, a szlovén játékos ugyanis a jugoszláv háborút is átélte.
A depresszióval sem ekkor kellett először megküzdenie, a betegséggel még akkor szembesült, amikor a Fiorentinában játszott és csapattársa, Davide Astori álmában meghalt. Ekkor saját bevallása szerint elaludni sem mert, mert attól tartott, hogy ő sem ébred fel többé.
2018-ban még a külvilág számára nem volt egyértelmű, hogy mekkora bajban van Iličić, de 2020-ban már a játékot sem tudta folytatni. Egy rövidebb kihagyás után ugyan még visszatért az Atalantába, de 2022 januárjában belátta, hogy nem képes a focira összpontosítani. Ezen a nyáron végül kérte, hogy bontsák fel a szerződését, ami után hazatért Szlovéniába.
Mariborban hősként köszöntötték a szurkolók, de az elsőre is nyilvánvaló volt, hogy fizikailag nincs a legjobb állapotban és még rengeteg munka vár rá. Novemberben már sokan a happy endet látták, miután góllal tért vissza a pályára, de később kiderült, hogy még mindig vannak hullámvölgyek a történetében.
A Maribor akkori edzője, Damir Krznar nem volt kíméletes vele, ráadásul a kételyeit a sajtó előtt is megosztotta, amikor Iličićet száműzte az első csapattól, hogy egyéni edzésekkel nyerje vissza a formáját.
„Nincs olyan szinten, hogy tudjon nekünk segíteni, ezért nincs most velünk. Nem az volt a célom, hogy ezzel üzenjek a többieknek, de Josipnak most fizikálisan erősödnie kell, hogy készen álljon a játékra.”
Krznart végül októberben menesztették a kispadról és a helyére egy olyan edző érkezett, aki Iličić első maribori korszaka alatt is együtt dolgozott vele. A visszatérés pedig lassan, de biztosan elkezdődött.
A remek tavasz után végre a válogatottba is sikerült visszakerülni, júniusban az Örményország elleni barátságos meccsen, csereként léphetett pályára. 2021 októbere óta nem volt ott a nemzeti csapatban, de a szövetségi kapitány, Matjaz Kek végig tartotta vele a kapcsolatot, még akkor is, amikor a pályafutása is veszélyben volt.
Végül a szűkített keretbe is bekerült Iličić, aminek az összes csapattársa örült. Jan Mlakar még tinédzserként került a Fiorentinához, ahol idősebb honfitársa vette a szárnyai alá, ráadásul pont Iličić cseréjeként debütálhatott a Serie A-ban.
„16 évesen kerültem Firenzébe, ahol eleinte nagyon egyedül éreztem magam. Az első hónapokban rengeteget segített, csak elvitt vacsorázni, hogy jobban érezzem magam. Elképesztő, hogy újra itt van velünk, óriási tapasztalata van, ami extra lökés lehet számunkra.”
Sokak szerint Iličić inkább a korábbi teljesítményére tekintettel került be az utazók közé, amit az első két csoportmeccs alá is támasztott. Anglia ellen végül negyed órára pályára került, ami nem csak honfitársai számára volt inspiráló.
A Sky Italia interjújából kiderült, hogy az angolok középpályása, Declan Rice is elismerését fejezte ki Iličić számára.
„Örülök, hogy ezt hallom, még ma is, amikor pályára léptem, az egyik angol játékos odajött hozzám és elmondta, hogy mennyire tisztel. Jó volt ezt hallani, hiszen a történetemet jól ismerik szerte a világon. Biztos tudjátok, ki volt az Arsenal középpályása.”
Szlovénia a következő meccsét a nyolcaddöntőben Portugália ellen, hétfő este 9-től, Frankfurtban játssza.
Forrás, részben: The Athletic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés