Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gündoğan: „Ki kell végeznünk az ellenfelet, különben ők végeznek ki minket”

Kálmán Laci

Frissítve 29/06/2024 - 16:42 GMT+2

Foci-Eb - İlkay Gündoğan, a német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya tudja, hogy kell nagy meccseket nyerni. Most arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte mik azok a hibák, amelyeket a német nemzeti tizenegynek mindenképpen el kell kerülnie, és hogy egy esetleges Európa-bajnoki győzelem milyen hatással lehet az ország hangulatára, légkörére.

Will vorangehen: DFB-Kapitän Ilkay Gündogan

Fotó: SID

Elképesztő motiváció és összetartás. A pályán és azon kívül egyaránt.
İlkay Gündoğan úgy érzi, ez jellemzi most a német válogatottat a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A Barcelona középpályása a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársának adott interjújában elmondta, hogy véleménye szerint a csapat most maximálisan egyben van, és készen áll egy nagy menetelésre az Eb-n.
„Keresem a szemeket a pályán, és látom bennük, hogy egyre magabiztosabbak, és akarják a labdát” – mondta Gündoğan. „Egyre gördülékenyebben mennek a dolgok, egyre jobban klappol minden. Minél többet játszunk együtt, annál komfortosabban érezzük magunkat a pályán.”
„Egy ponton már azt is érezni lehet, hogy akár vakon is játszhatnánk. Bárhová passzolnánk a labdát, biztos, hogy lenne ott egy csapattárs, aki pontosan tudná, hogy mit kezdjen vele. Ez a tulajdonságunk az előnyünkre válhat ezen az Eb-n.”
Azt mondja, nagyon más a helyzet, mint novemberben volt. Azóta sorra jöttek az eredmények, márciusban két minőségi ellenfelet is sikerült legyőzniük.
„Minden tökéletesen alakult. Komoly bizalmat érzek az edzői stáb felől, bizonyos fokú szabadságot adnak, és közben mindenki teljes erőbedobással ott van a fedélzeten. Egy emberként vagyunk ott a pályán, és drukkolunk egymásnak. Fantasztikus a hangulat a csapatban, ami döntő lehet. Ez az egyik oka, amiért messzire juthatunk.”
„Ez lényeges különbség a korábbi világversenyekhez képest, ahogy az is, ahogy a nehéz helyzeteket kezelni tudjuk. Így minden csapat számára veszélyesek lehetünk.”
Gündoğan szerint persze fontos taktikáról is beszélni, a lényeg azonban sokkal inkább az, hogy milyen hozzáállással lépnek pályára.
picture

Mahnt und hofft: Ilkay Gündogan

Fotó: SID

„Abban a tudatban kell kezdenünk minden meccset, hogy lehet, hogy az lesz az utolsó 90 percünk. Ez hatalmas nyomást jelent, ezért itt a mentalitásunk sokat számít majd. Meg lehet nézni a Real Madridot, az elmúlt évtized, és minden idők legsikeresebb csapatát: sosem pánikolnak, mindig nyugodtak tudnak maradni.”
Fel kell ismerni a pillanatot, amikor ki tudjuk végezni az ellenfelet, különben ők végeznek ki minket.
Hozott példát arra, hogy ez nem mindig egyszerű, ahogy ezt korábbi klubjánál, a Manchester Citynél is megtapasztalta.
„Nagyon sok olyan egyenes kieséses meccset játszottam, amikor mi voltunk az esélyesek. Aztán mégis kiestünk, mert hibáztunk.”
Kapitányként azt tartja az egyik legfontosabb feladatának, hogy elérje a csapatnál, hogy soha ne essen pánikba.
„Akadhatnak egy meccsen olyan időszakok, amikor nem mi vagyunk fölényben. Ez kívülről negatív dolognak tűnhet, pedig ez normális. Olyan csapat vagyunk, amelyik szereti birtokolni a labdát, de lehet olyan, hogy az ellenfél 15-20 passzon keresztül is tartja azt. A lényeg, hogy nekünk ilyenkor sem szabad idegesnek lennünk.”
„Ha elveszítjük a türelmünket, nem ismerjük fel a pillanatot, amikor átvehetnénk a kezdeményezést és lenyomhatnánk az ellenfelet. Higgadnak kell maradnunk, ami egy fontos lépés mentálisan. A Citynél ez a folyamat egy-két évig is eltartott.”
Gündoğan úgy véli, a mentális stabilitás kialakításában a legfőbb támasza Toni Kroos.
„A mi tapasztalatunk döntő lehet. Apróságokon múlhatnak dolgok, és ha elveszíted a fejed, az végzetes lehet. Ez gyakran fontosabb, mint hogy a foci szempontjából mi történik a pályán.”
picture

Ilkay Gündögan és Toni Kroos is nagyon jól játszik az Eb-n

Fotó: AFP

„Tonival elég, ha egy másodperc töredékéig egymásra nézünk, és máris tudjuk, mire gondol, mit tervez a másik. Minél jobban ismered egy csapattársad jellemét, tulajdonságait, annál jobban tudod, mi járhat a fejében. Mivel mindkettőnknek rengeteg tapasztalata van a legkülönbözőbb meccsekről, beszélnünk nem is nagyon kell.”
A csapatkapitány azt is elmondta, mi történik akkor, ha az ellenfél ki tudja venni Kroost a játékból.
„Az én szerepem nem változik, akkor is igyekszem birtokolni a területet a középpályán, és próbálok még több helyet kiharcolni magamnak és a társaknak is. Egyébként pedig ilyenkor mindenkinek egy kicsit több felelősséget kell vállalnia.”
„Toninak amúgy megvan az a képessége, hogy kijöjjön szoros emberfogásból, ha csak egy-két másodpercre is. És ő ilyenkor kezd is ezekkel a helyzetekkel valamit. Ezt persze nem tudja 90 percen át, ilyenkor nekünk, többieknek kell besegítenünk.”
Úgy látja, a kockázatok felmérése és megfelelő kezelése is fontos feladata a csapatnak.
A legfontosabb az, hogy tudjuk, mikor kell kockázatot vállalni. Ezt egy pillanat töredéke alatt tudni kell felmérni, ezen sok minden múlhat.
„Nekem azonban arra is figyelnem kell, hogy mi van, ha nem jól mennek a dolgok. Ha elveszítjük a labdát, akkor rendkívül összehangoltan azon kell dolgoznunk, hogy minél előbb visszaszerezzük. Ellenkező esetben ugyanis jön a kontra, ahogy Magyarország ellen is egyszer vagy kétszer az első félidőben. Ilyenkor sprintelni kell vissza 50-60 métert, ami értékes energiaveszteség. Az ilyeneket jó elkerülni – ez szintén része a kockázatkezelésnek.”
Egyébként akár úgy is fogalmazhatunk, hogy Gündoğan azért kockáztat kevesebbet, hogy mások többet tudjanak, például Jamal Musiala vagy Florian Wirtz.
picture

Florian Wirtz és Ilkay Gündogan

Fotó: Getty Images

„Ha észreveszem, hogy volt három-négy kockázatos passzunk, amelyekből nem feltétlenül a legjobban jöttünk ki, akkor én vagyok az, aki megpróbálja egyensúlyba hozni a dolgokat.”
„Jamalnál és Floriannál egy pillanat tört részénél azért több kell, hogy tudjam, mi következik majd. Elsősorban azért, mert ők művészek, varázslók, akik rengeteg váratlan dolgot csinálnak. Olyanokat, amelyek nem csak az ellenfelet, hanem sokszor bennünket is meglepnek.”
Jamalt különösen közel áll Gündoğanhoz, nemrég azt mondta, hogy szinte a nevelt fiának tekinti őt.
„Nagyon jól kijövünk, nagyon sokat vagyunk együtt, rengeteget nevetünk. De Leroy Sanéval is nagyon közel állunk egymáshoz, és ugye ők ketten is nagyon jóban vannak. Ez fontos, ennek a pályán is van jelentősége."
Jamal egy nagyon jó futballista, ő a legjobb játékosunk. És talán a legfontosabb is.
A csapatkapitány rendkívül boldog és szerencsésnek érzi magát, hogy pont a németországi Eb-re állt össze ilyen jól a csapat.
picture

Ilkay Gündogan

Fotó: Getty Images

„Ez volt a cél, és nagy öröm, hogy így alakult. A torna csak most kezdődik a számunkra. Sikeresek akarunk lenni, boldoggá akarjuk tenni az embereket, de legfőképpen meg akarunk felelni a saját elvárásainknak.”
A FAZ munkatársa úgy fogalmazott, hogy a németek végre megértették, hogy İlkay Gündoğan hogyan játssza a futballt.
„Örülök, ha így van, de nem én egyedül vagyok felelős a sikerekért, ahogy korábban a kudarcokért sem egyedül én feleltem. Fontos része vagyok a csapatnak, de nem vagyok egy Messi, aki képes a hátán vinni az egész válogatottat. És mivel egyikünk sem Messi, ezért mi csapatban gondolkodunk. Ez a csapat pedig most jobb, mint hosszú évek óta bármikor.”
Gündoğant az esetleges társadalmi szerepvállalásáról is kérdezték. Ő azt mondja, egyelőre nem nagyon gondolkodik ezen.
„Sikeresnek kell lennünk a sportban, és akkor az hatással lesz az egész országra. Az emberekre és az együttélésre is.”
„Ha korábban nem lett volna jelen az intolerancia, az idegengyűlölet, akkor most nagyon kényelmetlenül érezném magam. De mindig is volt, hol erősebb volt, hol enyhült, és szerintem mindig is lesz. Nem könnyű harcolni ellene, és nem is a mi feladatunk.”
Most annyit tehetünk, hogy a focival egy kicsit boldogabbá tesszük az embereket, és reméljük, hogy ennek lesz hatása arra is, hogy élünk együtt egymással.
„Most annak örülök, ami történik az utcákon és a közösségi médiában. Elképesztő a hangulat, mindenki biztat minket. Erre vártunk, ezt akartuk. Reméljük, kitart július 14-ig. Mindent megteszünk a győzelemért.”
picture

Ilkay Gündogan (l.) und Jamal Musiala überzeugten erneut

Fotó: SID

via FAZ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés