Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

John Lennon-tetkós cséká, plusz az Eb eddigi legjobb kapusa - dallamtapadást okozhat a grúzok focija

Takács Márton

Frissítve 25/06/2024 - 15:01 GMT+2

Euro 2024 – Az újonc grúz válogatott az Európa-bajnokság hipszterkedvence. Az óriási lelkesedéssel előadott támadófoci sok embert megnyert magának, miközben több karakteres futballistával is rendelkezik Willy Sagnol csapata. A Valencia 23 éves kapusa, Giorgi Mamardashvili remekel az Eb-n, a kapitány, a John Lennon-tetoválást is viselő Guram Kashia nem csak a pályán, hanem azon kívül is vezér.

Giorgi Mamardashvili parádésan véd eddig az Európa-bajnokságon

Fotó: AFP

Giorgi Mamardashvili Supermanként védi a grúz kaput a foci-Eb-n, a 36 éves csapatkapitány, Guram Kashia vezére a csapatnak.
"A grúzok szuperlelkesek és az életükért mennek. Ez olyan, mint nekünk 2016 volt, nem? Kimész, és minden meccs ajándék.”
Ezt Marosi Gergely, a Sport24 szerzője mondta a 24.hu Ziccer podcastjának június 19-i adásában. Nagyon jól mondta.
A németországi Európa-bajnokság egyik legjobb mérkőzése volt a Törökország-Grúzia (3-1) mérkőzés a csoportkör első fordulójában. A történetük első Eb-jükön szereplő grúzok már azon a meccsen maguk mellé állítottak egy csomó embert őszinte, nyílt támadófocijukkal.
37 (!) lövést láthattunk a partin, amiből 15-öt Georges Mikautadze és társai produkáltak. Ezekből összesen 13 találta el a kaput, 8-5-ös leosztásban.
Giorgi Chakvetadzéék elképesztően lelkesen fociztak, ahogy a második fordulóban is, amikor Willy Sagnol csapatának erőfeszítései már pontszerzésben is megnyilvánultak az 1996-os Európa-bajnokság ezüstérmese, Csehország ellen az 1-1-re végződő találkozón.
A pocsékul védekező törökök két tinédzseréről, a pompás bombagólt szerző, és a meccs legjobbjának választott Real Madrid-játékos Arda Gülerről, illetve a Juventus csatáráról, Kenan Yildiz már írtunk, itt volt az ideje, hogy a grúzoktól is kiemeljünk külön két futballistát.
Az egyik az Eb-n eddig a legtöbb védést bemutató kapus, Giorgi Mamardashvili, a másik pedig a csapatkapitány, Guram Kashia.
picture

Mamardashvili egyik védése a sok közül a csehek elleni meccsen

Fotó: AFP

Mamardashvili 2021 óta a Valencia kapusa, 200 ezer euróért vette őt kölcsön a spanyol klub a Dinamo Tbiliszitől. Ahogy Baumstark Tibor és Bán Tibor Eb-kalauzában olvashatjuk, "eredetileg csak a harmadosztályban szereplő B csapatban védett volna, de a nyári felkészülés során olyan jó benyomást tett José Bordalasra, hogy az edző a La Ligában is számításba vette".
Olyannyira, hogy a 18 bajnokiján többnyire remeklő kapust végleg megszerezte a Valencia 850 ezer euróért. Első számú ember lett posztján, tavaly a szurkolók őt választották meg a csapat legjobbjának. A grúz válogatottban 2022 óta ő a kezdőkapus.
Most pedig ott tart, hogy az Európa-bajnokság harmadik csoportköre második napján ő produkálta a legtöbb védést, a torna hivatalos honlapja szerint 15-öt, az Opta statisztikája alapján 16-ot, 80%-os hatékonysággal.
Csapata eddigi két meccse alapján 7.05-ös a xGOT-ja, ami kizárólag a kaput eltaláló lövéseket minősíti, ez alapján messze az övé a legjobb teljesítmény a posztján.
A cseheknek tizenkét kaput eltaláló lövésük volt Grúzia ellen, ezeknek az összesített xGOT-értéke négy volt az Opta adatai szerint. Mivel Mamardashvili csak egy gólt kapott, három találattól mentette meg övéit a partin. Teljesen megérdemelten lett a mérkőzés legjobbja. A Ziccer podcastban Supermannek nevezték produkciója miatt.
Ahogy előtte, a védelem közepén jelenti csapata oszlopát a csapatkapitány, Guram Kashia. A már 36 esztendős hátvéd a Dinamo Tbiliszi után nyolc szezont töltött a holland Vitesse-nél, ebből hat idényen át csapatkapitány volt.
Két évadot játszott az MLS-ben szereplő San Jose Earthquakes-nél, a hazai Lokomotiv Tbiliszit követően pedig 2021 és 2024 között a Slovan Bratislava mezét hordta (2022 nyarán gólt szerzett a Ferencváros-Slovan Bajnokok Ligája-selejtezőn), háromszoros bajnokként távozik Pozsonyból.
A pályán és azon kívül is igazi vezér. 2017 novemberében a Vitesse csékájaként szivárványszínű karszalagot viselt, hogy támogassa az ország Coming Out Day-ét – szimpatikus cselekedete erőszakos szélsőjobboldali tüntetéshez vezetett a grúz szövetség székháza előtt, a válogatottból való eltávolítását követelték.
Szerencsére ennek nem tett eleget a 2009 óta válogatott bekk, aki a legtöbbszörös grúz válogatottnak (115) mondhatja magát, három esztendeje pedig csapatkapitánynak is.
picture

Kashia felvette a vállára, mint egy zsákot a törökök ellen gólt szerző Mikautadzét

Fotó: AFP

Saját jellemzése alapján büszke arra, hogy támogatja az egyenlő jogokat. 2018 augusztusában ő lett az UEFA #EqualGame-díjának első díjazottja a LMBT-jogok melletti kiállásáért. 2018 augusztusában nem tudott részt venni a monacói díjátadón a San Joséval kapcsolatos klubkötelezettségei miatt, de beküldött egy videós köszönőbeszédet, amelyben azt mondta:
"Hiszek az egyenlőségben, nem számít, miben hiszel, kit szeretsz vagy ki vagy. Mindig is védelmezni fogom az egyenlőséget és az egyenlő jogokat, bárhol is fogok játszani."
2018 decemberében megkapta az elnöki kitüntetést Giorgi Margvelashvili grúz elnöktől. Szókimondóan nyilatkozik Grúzia folyamatos illegális orosz megszállásáról is a 2008-as orosz-grúz háború óta.
Az Eb negyedik napján megjelent vele egy kiváló interjú a Guardian honlapján. Ebből kiderül, hogy Kashia olyan áldozatot hozott veteránként élete első Európa-bajnokságáért, hogy négy hónapon át nem evett édességet, és még az alvási rutinját is megváltoztatta.
"Úgy érzem, tisztességes csapat vagyunk, és meglepetést okozhatunk. Kapunk majd ütéseket, de egy-két ütést biztosan ki fogunk osztani mi is. Ha valakinek az arcán landol, akkor rendben van” – említette még a tornát megelőzően Kashia.
picture

Csapatkapitányként csak Kashia reklamálhat az Eb-n

Fotó: AFP

Ezt már ki is pipálhatják, a törökök ellen tök jól fociztak, Csehország ellen a győzelemért támadtak az utolsó másodpercekben, az 1-1-es iksszel meglett a ország első Eb-pontja a foci-Eb-k történetében.
Kashia szerint Sagnolnak sikerült levennie a terhet a játékosokról, és tényleg ez a felszabadultság az egyik legszimpatikusabb jellemzője a grúzok mostani teljesítményének.
Kiderül, hogy a cséká gyerekként felnőve az angol futball szerelmese lett, a Manchester Unitednek szurkolt, és Roy Keane volt a példaképe. Nem használja a közösségi médiát, a hírek nagy részét podcastokból gyűjti be.
"Amikor felébredek, a Guardian Football Weeklyvel kezdem a napot” – említette. Hasonlóan a Galaxisok dalszerző-énekeséhez, Szabó Benedekhez. Zenében Mac Miller és Kanye West számít Kashia kedvencének. A bal karján John Lennont ábrázoló tetoválás is van.
picture

Mikautadzét a csehek ellen is felemelte Kashia

Fotó: AFP

"Ez nagyon különleges. A lányom gúnyt űz belőle, mert azt hiszi, hogy Harry Potter az. A csapattársaim is így gondolják. A legtöbbjük fiatal, és nem tudják, ki az a John Lennon, így ők is azt hitték, hogy Harry Potter-rajongó vagyok, pedig nem is."
Az egyik Beatle a könyöke fölött a saját édesapjára emlékezteti, aki már nem él, de nagy Lennon-rajongó volt.
"Amikor nem volt otthon áram, azt mondta, hogy hallgassak meg néhány dalt, mert volt egy kazettás magnónk és egy elemes hifink. Utáltam. Aztán elkezdett beszélni nekem Paul McCartney-ról, a Beatlesről. Nagyon megszerettem. Tudom, hogy ha benyomom az öltözőben a Beatlest, akkor nadrágot és zoknit dobálnak rám.”
picture

Kashia kapitányi karszalagja alatt, a bal könyöke fölött a John Lennont ábrázoló tetoválás

Fotó: AFP

Miután azonban az UEFA YouTube-videójában elmagyarázta, honnan ered a Beatles iránti szeretete, csapattársai abbahagyták a tetoválással való viccelődést.
Ahogy az Eb-újonc grúz válogatottat sem nézi le, neveti ki senki több az eddig látott focijuk, és a mindent átitató lelkesedésük miatt.
Kashia pedig talán a szerda esti, portugálokkal vívandó meccsük előtt benyomja az öltözőben John Lennontól a Give Peace a Chance-t, az Instant Karmát, vagy Ben E. King csodálatos dalának Lennon-feldolgozását, a Stand By Me-t!

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés