Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A grúz gólzsák az Eb-n bebizonyította, hogy nem csak a másodosztályban képes kiemelkedő játékra

Nánási Antal

Frissítve 29/06/2024 - 21:45 GMT+2

Azt valószínűleg látatlanban is sokan elképzelhetőnek tartották volna az Európa-bajnokság előtt, hogy a csoportkör után a góllövőlista vezetéséhez három gól is elegendőnek bizonyul. Arra azonban aligha számíthatott bárki is, hogy ezt a három gólt nem Robert Lewandowski, Harry Kane vagy Kylian Mbappé lövi meg, hanem az abszolút nagy torna-újonc Georgia csatára, Georges Mikautadze.

A grúz gólzsák, Georges Mikautadze az Eb-n bebizonyította, hogy nem csak a másodosztályban képes kiemelkedő játékra.

Fotó: AFP

Kanyarokkal teli évek után érkezett meg az Eb-góllövőlista élére a grúz csatár, akinek ezek után pöröghet fel csak igazán az ázsiója.
Amikor az UEFA előállt a Nemzetek Ligája koncepciójával, a legtöbben a klubfutball szuperligás ötletének válogatottbeli megvalósulását látták benne. Az európai válogatottak diviziókba sorolása ugyanis végsősoron azt eredményezte, hogy a nagyok csak egymással játszanak akkor, amikor épp nem selejtezőjük van, és a kicsik is csak egymás között rendezzenek mérkőzéseket akkor, amikor korábban el lehetett kapni egy nagyobb csapatot egy barátságos mérkőzés erejéig.
A rendszernek azonban van két nagyon fontos előnye.
Egyrészt, a diviziók közötti átjárhatóság, amely azért még a legnagyobbakat is arra bíztatja, hogy embereljék meg magukat, a kisebbeket pedig értelemszerűen a feljutás tudja motiválni. A magyar válogatott annak idején a C ligában kezdett, mára pedig már stabil A ligás válogatottunk van, amelynek egy olasz-német-angol csoportban volt az utolsó pillanatig sansza arra, hogy bejusson a sorozat négyes döntőjébe. Ezt az indulásnál aligha gondolhattuk.
picture

Magyar ünnep Wolverhamptonban Anglia 4-0-s legyőzése után

Fotó: AFP

A másik nehezen vitatható pozitív vívmány, hogy a Nemzetek Ligáján keresztül is vezet út az Európa-bajnokságra, még a legkisebbeknek is. Ha nincs ez a rendszer, aligha láthatnánk most Georgia legjobbjait az Európa-bajnokságon futballozni. És de jó, hogy látjuk.
Az abszolút underdog státuszával remekül sáfárkodó csapat ugyanis bátor támadófutballal rukkolt ki a csoportkörben, ami pechünkre épp a magyar válogatott számára végzetessé váló Portugália elleni mérkőzésen csúcsosodott ki.
A grúz csapat 4 ponttal (1-1 győzelem, vereség és döntetlen) jutott be a legjobb 16 közé, ahol Spanyolország ellen vívhat amolyan jutalom mérkőzést. A csapat mind a négy góljában aktív szerepet vállalt a válogatott első számú csatára, Georges Mikautadze, aki három gólja mellett a negyediket előkészítette az Eb előtt a legnagyobb sztárnak tekintett Khvicha Kvaratskheliának.
Azzal, hogy Mikautadze mindhárom csoportmérkőzésen beköszönt, egy igencsak elittagokból álló klub kilencedik tagja lett, csatlakozva a Michel Platini, Alan Shearer, Hristo Stoichkov, Savo Milosevic, Milan Baros, Ruud van Nistelrooy, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo sorhoz.
A 23 esztendős futballista a Georgia fővárosától, Tbiliszitől több mint 4000 km-re fekvő Lyonban látta meg a napvilágot. Az, hogy a grúz futball sikereiért küzd, egy franciának, a válogatottat elképesztő elánnal irányító Willy Sagnolnak köszönhető, ő fedezte fel ugyanis a futballista gyökereit, és bírta rá gyakorlatilag arra, hogy nemzetközi szinten képviselje szülei szülőhazáját.
Az „igazolás” telitalálatnak bizonyult, Mika 28 válogatott fellépése alatt 13 gólnál jár, az Európa-bajnokságon pedig valósággal szárnyal. Gólképessége mellett a mezőnyben is hasznos, ő hajtotta végre a hatodik legtöbb cselt, és ugyancsak az Európa-bajnoki rangsor hatodik helyén áll abban a tekintetben, hogy összesen hétszer szabálytalankodtak ellene.
„Technikás, gyors, a gólszerzéshez jó orral rendelkező, és mindkét lábbal erős futballistának tartom magam. Kisgyerekkorom óta mindig külön edzem a bal lábamat azért, hogy a jobb lábam szintjére juttassam” – nyilatkozta önmagáról Mikautadze.
picture

Georges Mikautadze örül a Grúzia-Portugália mérkőzésen - Euro 2024

Fotó: Getty Images

Honnét indult?

A köztudatba Németországban berobbant futballista eddigi karrierútja jónéhány kanyart tartalmazott, a kontinensiviadalon látott teljesítményét figyelembe véve azonban innen csak felfelé vezethet az út.
Pályafutását szülővárosa utánpótlásában kezdte, majd 2017-ben a Metz korosztályos csapatába került. 2020 júliusában innen került a belga másodosztályú RFC Seraing csapatához, ahol egy szezon alatt 21 bajnokin rúgott 19 gólt, óriási szerepet vállalva a csapat feljutásában.
Ezek után nem csoda, hogy a belga klub az élvonalra is kölcsönkérte Mikautadzét, aki a Jupiler League 2021/2022-es szezonjában 28 mérkőzésen szerzett 9 góllal zárt, csapata azonban nem tudott megkapaszkodni az élvonalban. A Metzhez visszatérő csatár ekkor megkapta az esélyt Franciaországban is, 37 mérkőzésen szerzett 23 bajnoki góljával pedig visszasegítette a klubot a francia futball élvonalába.
Mikautadze teljesítménye ismét a Benelux vidéken szúrt szemet az élesebb látású megfigyelőknek, ezúttal azonban igazi helyi nagycsapat kopogtatott a Metz ajtaján. Az Ajax 16 millió eurót sem sajnált a grúz játékosért, aki így óriási lehetőséget kapott az élettől.
Ezzel azonban nem tudott élni, Hollandiában mindössze hat bajnoki mérkőzés, és összesen 233 pályán töltött perc jutott neki, az Európa Ligában pedig további 17 perc. 2024 januárjában az Ajax, a fél évvel korábban kicsengetett vételár feléért, vissza is küldte kölcsönbe a futballistát Metzbe, kötelező vételi opcióval.
A Ligue 1-ben szenvedő Metzet Mikautadze egy félszezon alatt 11 bajnoki góllal próbálta meg az élvonalban tartani, sikertelenül. A klub ugyan osztályozós helyen végzett, a Saint Etienne elleni párharcot azonban elveszítette, így Mikautadzéra elméletben, az Európa-bajnokság után a francia másodosztály vár.
De egy ilyen Eb után, a spanyolok elleni mérkőzés eredményének ismerete nélkül, aligha elképzelhető, hogy a grúz csatár maradna Metzben. Esetében országon belüli, élvonalbeli váltás lenne talán a leginkább kézenfekvő opció, de nem kizárt egy külföldi lehetőség, a spanyol, vagy az olasz bajnokság például passzolna a stílusához.
Forrás: Marca
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés