Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A remény hal meg utoljára - sorsdöntő vasárnap esti meccsek jönnek a Foci-Eb-n

Eurosport Magyarország

Frissítve 22/06/2024 - 20:17 GMT+2

Foci-Eb - Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában. A másik, szintén 21:00 órakor kezdődő meccsen München és Stuttgart után Frankfurtban is győzne a magyarokkal azonos csoportban szereplő házigazda német válogatott.

Foci-Eb vasárnapi program

Fotó: Eurosport

A győzelem tarthatja életben a magyarok nyolcaddöntős álmait

Az első két fordulóban a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett egyaránt kétgólos kudarc azért sodorta felettébb nehéz helyzetbe a nemzeti együttest, mert így már csak a négyes harmadik helyére van esélye, az pedig nem jelent biztos nyolcaddöntőt. A 24 csapatos rendszerben, amelyben hatból a négy legjobb harmadik kerül még a 16 közé, a négy pont tekinthető vízválasztónak, ez pedig már elérhetetlen a magyar csapat számára, ezért a sorsa nem csak a saját kezében van. A mínusz négyes gólkülönbség (1-5) sem segíti a továbbjutási esélyeket, amennyiben a hárompontos csoportharmadikok között ez döntene, így az sem mindegy, hogy győzelem esetén hány góllal sikerül felülmúlni a skótokat.
Ahogy a válogatott tagjai mondták, addig nem igazán érdemes számolgatni, amíg nincs meg a győzelem, ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy a B és a C csoportban előfordulhat, hogy csupán két ponttal zár a harmadik helyezett - ehhez Spanyolország és a címvédő Olaszország nem kaphat ki Albániától és a vb-bronzérmes Horvátországtól, Angliának pedig le kell győznie Szlovéniát -, a D-ben és az E-ben erre már nincs esély. Összességében még magyar diadal esetén is napokig izgulhatnának Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai, hogy a pontszámuk vagy a gólkülönbségük elég lesz-e, miközben a közvetlen riválisok pontosan tudnák, milyen eredményre vagy éppen milyen különbségű győzelemre van szükségük.
Ami mindenképpen bíztató a magyar csapat számára, hogy a torna esélyesei között számon tartott és a hazai közönség által bíztatott németek ellen markánsan jobb teljesítményt nyújtott, mint a nyitómeccsen. A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető változtatásai bejöttek, ugyanis a védelem sokkal stabilabbá vált azzal, hogy Lang Ádám és Szalai Attila helyett Fiola Attila és Dárdai Márton került a hátsó alakzatba, míg Fiola helyét Bolla Bendegúz vette át a jobb szélen. Támadásban a helyzetkihasználáson kellene javítani, mert a lehetőségek megvoltak mindkét találkozón, csakhogy ezekből mindössze egyet sikerült gólra váltani.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy papíron a skót csapat gyengébb játékerőt képvisel, mint az előző két rivális, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a magyarok lennének a meccs esélyesei, már csak azért sem, mert nagy kérdés, hogy a szigetországi gárda fizikális futballja mennyire fog ízleni nekik, kiváltképpen a sorozatterhelés harmadik felvonásán. Marco Rossi 2018-as kinevezése óta mindenesetre csupán egyszer, még 2019-ben fordult elő, hogy a válogatott sorozatban háromszor alulmaradjon, míg három egymást követő nyeretlen találkozóra 2021-ben volt példa.
A magyaroknál továbbra is kérdéses a védő Balogh Botond, a jobbszélső Nego Loic és a védekező középpályás Styles Callum szereplése, a riválisnál viszont biztosan nem játszik két védő, a sérült Kieran Tierney és az eltiltott Ryan Porteous. Utóbbi már az előző összecsapást is kihagyta, de a skót védelem sokkal szervezettebb védekezésének köszönhette az 1-1-es döntetlent Svájc ellen azok után, hogy a torna nyitómeccsén sima, 5-1-es vereséget szenvedett Németországtól.
A skótok történelmi meccsre készülnek, mivel nyolc vb- és előző három Eb-részvételük alkalmával még sosem jutottak túl a csoportkörön, márpedig siker esetén ez szinte biztosan megtörténne, mert négy pontjuk lenne. A szigetországiak helyzete tehát annyival jobb, hogy ők győzelemmel a 16 között érezhetnék magukat, de összességében egy ki-ki mérkőzésre, élet-halál harcra lehet számítani az összecsapáson, amelyen a döntetlen mindkét csapat számára a búcsút jelentené, a skótoknak is csak sovány vigasz lenne, hogy megőrizték a harmadik helyüket.
A közel 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás.
Musiala

München és Stuttgart után Frankfurtban is győznének a németek

München és Stuttgart után Frankfurtban is győzne a magyarokkal azonos csoportban szereplő házigazda német válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, vasárnap.
A hazaiak Münchenben 5-1-re verték Skóciát, majd Stuttgartban 2-0-ra nyertek a magyar csapat ellen, így már biztosan nyolcaddöntősök. Vasárnap Svájccal találkoznak, amely a magyarok 3-1-es legyőzése után kisebb meglepetésre csupán 1-1-es döntetlent játszott Skóciával. A svájciaknak győzniük kell a csoportelsőséghez, de vereség, és skót siker esetén a harmadik helyre csúszhatnak. A házigazdáknak a döntetlen is elegendő, hogy megőrizzék vezető helyüket a négyesben.
Németország újraegyesülése, vagyis 1990 októbere óta kilenc alkalommal találkoztak egymással: öt német siker és három döntetlen mellett csak egyszer győztek a svájciak. Legutóbb 2020-ban a Nemzetek Ligájában játszottak egymás ellen, szeptemberben Bázelben 1-1-es, októberben Kölnben 3-3-as döntetlenre végeztek.
Csak két olyan európai csapat van - Svájc és Franciaország -, amely az előző öt világversenyen kivétel nélkül továbbjutott a csoportkörből. Svájc - amely a legutóbbi 16 meccséből csak egyet veszített el - eddig hatszor játszott a házigazdával nagy tornán, de egyik meccset sem tudta megnyerni.
Azt senki nem tagadja, hogy a frankfurti stadion gyepszőnyege nem tökéletes - a csütörtöki Anglia-Dánia meccsen mindkét csapat játékosai többször megcsúsztak, és fűcsomók szakadtak ki a talajból -, de a német futballisták szerint ez nem befolyásolja majd a teljesítményüket.
"Játszottam néhányszor azon a pályán. A játékosoknak problémát okoz, mert rendkívül csúszós, de nem tudom, miért" - mondta a középpályás Chris Führich.
Deniz Undav hozzátette, hogy egyrészt vasárnap estig talán javulni fog a pálya, másrészt alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.
"Nyerni akarunk vasárnap. Tehát akár füvön, akár kövön játszunk, nyernünk kell" - mondta.
Hozzáfűzte, tisztában vannak vele, milyen minőséget képvisel az ellenfelük, és már megvan a játéktervük vasárnapra.
Az európai szövetség közölte: egy ideje szorosan együttműködnek a stadion üzemeltetőjével az optimális körülmények biztosítása érdekében.
"Fontos az első hely. Minden meccsünket meg akarjuk nyerni" - szögezte le Julian Nagelsmann szövetségi kapitány.
Meglátása szerint fontos, hogy az eddigi kezdőcsapatuk tagjai közül minél többen legyenek a pályán vasárnap is, hogy ritmusban maradjanak.
"Senki ne számítson arra, hogy hét változás lesz nálunk. Kizárt dolog" - jegyezte meg.
A svájci Xherdan Shaqiri közölte, jól tudják, hogy olyan csapattal állnak szemben, amely más kaliberű, mint eddigi ellenfeleik: házigazdaként eufóriában futballoznak és kiváló támadásokra képesek, ők viszont magabiztosan lépnek pályára és meg akarják zavarni a németeket.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának vasárnapi programja, eddigi eredményei és állása:

3. forduló (vasárnap):
  • Skócia-Magyaroszág, Stuttgart 21.00
  • Svájc-Németország, Frankfurt 21.00
korábbi eredmények:
1. forduló:
  • Németország-Skócia 5-1 (3-0)
  • Svájc-Magyarország 3-1 (2-0)
2. forduló:
  • Skócia-Svájc 1-1 (1-1)
  • Németország-Magyarország 2-0 (1-0)
Az állás:
  • 1. Németország 2 2 - - 7-1 6 pont - továbbjutott
  • 2. Svájc 2 1 1 - 4-2 4
  • 3. Skócia 2 - 1 1 2-6 1
  • 4. MAGYARORSZÁG 2 - - 2 1-5 0
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés