Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A veterán focista, aki jelképes fizetésért tért vissza szülővárosa klubjához, hogy ott lehessen az Eb-n

Gecsei Dina

Frissítve 24/06/2024 - 18:57 GMT+2

Foci-Eb: A horvát válogatott veterán focistája, Ivan Perišić egy jelképes összegért – egy euróért – visszatért a Hajduk Splithez, hogy játszhasson a 2024-es foci Európa-bajnokságon. Az Eb egyik nagy története az övé.

Ivan Perisic

Fotó: AFP

Ivan Perišić januárban visszatért szülővárosa klubjához, a Hajduk Splithez, hogy 35 évesen ott lehessen a negyedik Európa-bajnokságán Németországban.
A berlini Olimpiai Stadion zsúfolásig megtelt lelátóin több tízezer horvát szurkoló szíve egyszerre dobbant meg, amikor meglátták, hogy az első csoportkörös meccsük második félidejében felállt a kispadról Perišić, és játékra jelentkezett. Horvátországot akkor éppen Spanyolország gyepálta el (0-3-mal mentek el a spanyolok a szünetre), de akkor, valahol az 56. perc környékén minden szem az Ante Budimirt váltó 35 éves focistára szegeződött.
A szemek, amik a Luka Modrić-féle aranygeneráció egyik utolsó harcosát látták Perišićben.
Ivan Perišić (35 éves, 133-szoros válogatott) egyike Horvátország három legidősebb játékosának Domagoj Vida (35 éves, 105 meccs a válogatottban) és Luka Modrić (38 éves, 177 meccs a válogatottban) mellett. Ráadásul, ha Perišić hétfőn pályára lép, akkor a 134 válogatottságával utoléri a nemzeti rangsor második helyén álló Darijo Srnát, és már csak Modrić (177) áll majd előtte.
picture

A horcvát csapat ünnepel a Nemzetek Ligájában

Fotó: Getty Images

Perišić Horvátország egyik leghűségesebb harcosa is, és bár igazi kőkemény futballista, de közben szenvedélyesen szereti a válogatottját is.
Mi sem bizonyítja jobban, hogy miután felépült a 2023 szeptemberében elszenvedett elülső keresztszalag-szakadásából, nem azt választotta, hogy a szerződéséből még hátralévő fél évet csendben lecsücsüli a Tottenham kispadján, hanem inkább visszatért szülővárosába, Splitbe, hogy valahogy visszanyerje a formáját, és ott lehessen az Európa-bajnokságon.
A Tottenham nem is számolt vele a szerződése lejárta után, így a kölcsönadás mellett döntöttek: január 19-én Perišić aláírt a Hajdukhoz – a csapathoz, ami értelemszerűen nem tudta volna felvenni a versenyt a Spurstől kapott fizetésével. Londonban Perišić heti körülbelül 213.000 eurót keresett, Splitben a legmagasabb heti fizetés 19.000 euró körüli, egyszerűen nem engedhették volna meg maguknak, hogy magasabb összeget kínáljanak a szélsőnek.
A nyilvánvaló anyagi veszteség, ami egy, a pályája végén lévő játékos esetében akár kritikus is lehetne, cseppet sem érdekelte a horvátot, még akkor sem, ha úgy adódott, hogy a Tottenham valószínűleg beszállt a fizetésébe erre a néhány hónapra.
picture

Ivan Perisic

Fotó: Getty Images

Az április 7-én aztán a Rijeka elleni meccsen újra ott volt a pályán Perišić, május közepén gólt szerzett az Istra 1961 ellen, a szezont pedig csapatkapitányként fejezte be. A nyolcmeccses spliti visszatérése pedig elég volt Zlatko Dalicnak ahhoz, hogy behívja az Eb-re készülő huszonhat fős keretébe – az edzője pontosan tudja, mire képes a játékosa. Egyébként összesen 30 asszisztot jegyez a horvát nemzeti színű mezben (ez rekord is, Srnával tartják közösen), és már ezen az Eb-n is betalált a spanyolok ellen. Apró szépséghiba, hogy azt a gólt les miatt végül érvénytelenítették.
„Amióta a horvát válogatottban játszom (2011. március 26.), nem is nézem a statisztikáimat” – mondta még az Albánia elleni második csoportkörös mérkőzés előtt. „Csak jönnek az évek egymás után. Jól kitoltuk a a pályafutásomat, amiről azt hittük, nem is lesz olyan hosszú. De hát tessék, még mindig itt vagyunk” – mondta.
És Perišićnek esze ágában sincs hétfő este hazautazni.
Perisic a Hajduk Splitben nevelkedett, mielőtt 2006-ban a francia Sochaux-hoz igazolt. Ezt követően olyan klubokban futballozott, mint a Borussia Dortmund, a VfL Wolfsburg, az Internazionale és a Bayern München, utóbbival Bajnokok Ligáját nyert 2020-ban, majd 2022 nyarán szerződött Londonba. A horvát válogatottban tagja volt 2018-ban a vb-ezüstérmes és 2022-ben a vb-bronzérmes nemzeti együttesnek is.
Ivan Perisic és Luka Modric az előző Eb-n

Hogy néz ki a helyzet a B csoportban?

A spanyolok két sikerükkel már megnyerték a négyes küzdelmeit, mivel a jelenleg második helyezett olaszokat is megverték. Luciano Spalletti kapitány címvédő együttese úgy lehet második, ha nem kap ki a horvátoktól, ugyanakkor biztosan nem jut tovább, ha vereséget szenved Lipcsében, miközben Düsseldorfban az albánok megverik a spanyolokat.
Albánia úgy lehet biztos továbbjutó, ha legyőzi Spanyolországot, Horvátország pedig Olaszországot, és akkor esik ki, ha kikap, míg a horvátok nyernek. Zlatko Dalic horvát szakvezető tanítványai is lehetnek másodikok, ha legyőzik az olaszokat, és az albánok nem nyernek a spanyolok ellen. A horvát búcsút az jelentheti, ha döntetlent játszanak hétfőn, és az albánok nem kapnak ki.
A spanyolok veresége ugyanakkor már csak azért is valószínűtlen, mert mind a nyolc eddigi mérkőzésüket megnyerték az albánok ellen, összesen 31-3-as gólkülönbséggel. Ha a második nagy világversenyén szereplő albán csapat talál be először, akkor a balkániak lehetnek az elsők az 1980-ban bevezetett Eb-csoportkörben, akik úgy maradnak nyeretlenek, hogy mindhárom csoportmeccsükön megszerezték a vezetést.
A Horvátország-Olaszország találkozó hétfőn 21:00 órakor kezdődik.
Forrás: L’Équipe, MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés