Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szombaton a foci-Eb-n: jönnek az első nyolcaddöntők, pályán a címvédő és a házigazda

Eurosport Magyarország

Frissítve 28/06/2024 - 14:47 GMT+2

Foci-Eb - Jönnek az első nyolcaddöntők a labdarúgó Európa-bajnokságon: június 29-én, szombaton Svájc-Olaszország és Németország-Dánia mérkőzéseket rendeznek. Előzetes, esélyek, edzői nyilatkozatok és várható kezdőcsapatok.

A németek a dánok ellen játszanak a negyeddöntőért

Fotó: AFP

Nehéz feladat vár a címvédőre Svájc ellen
A címvédő olasz válogatottra várhatóan nehéz feladat vár szombaton a magyarok csoportjából továbbjutott svájci csapat ellen a labdarúgó Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében, Berlinben.
A svájciak az A csoportban veretlenül öt, az olaszok a B-ben egy vereséggel négy ponttal zártak másodikként, így kerültek össze a 16 között. A két együttes már meglehetősen sokszor, 61 alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg pedig nagy olasz fölényt mutat: a Squadra Azzurra 29 győzelme és 24 döntetlen mellett a svájciak mindössze nyolcszor nyertek.
A közelmúltbeli mérleg sem a svájciak felé billen: a legutóbbi 11 mérkőzésen egyszer sem tudták legyőzni a riválist, akit legutóbb 1993 májusában egy világbajnoki selejtezőn múltak felül. Akkor Bernben 1-0-s hazai diadal született.
A legutóbbi három találkozásukból egy olasz siker (a 2021-es Eb-n, Rómában 3-0) mellett két döntetlen is volt: a 2022-es vb-kvalifikációban Baselben 0-0, Rómában 1-1 volt a végeredmény úgy, hogy Jorginho mindkét összecsapáson büntetőt rontott.
A svájciak elmúlt évtizedes kiegyensúlyozottságát ugyanakkor jól mutatja, hogy rajtuk kívül csak a franciák jutottak el a legutóbbi hat nagy torna (Eb vagy vb) mindegyikén az egyenes kieséses szakaszba. Murat Yakin együttese legutóbbi 17 összecsapásából csak egyet veszített el, tavaly novemberben Bukarestben kapott ki Eb-selejtezőn 1-0-ra.
"Precíznek és hatékonynak kell lennünk, már csak azért is, mert Donnarumma hihetetlen bravúrokra képes" - dicsérte a rivális kapusát Yakin, aki elmondása szerint nagyon várja az összecsapást. Hozzátette, csapatának elég tapasztalata és minősége van ahhoz, hogy felülmúlják az olaszokat, ugyanakkor az egyenes kieséses szakasz másfajta nyomást helyez a játékosokra, mint a csoportkör, de "erre is készen állnak".
Az olaszok eddig nem teljesítettek meggyőzően: az albánok ellen hátrányból fordítva győztek, a spanyoloktól simán kikaptak, a horvátokkal pedig Mattia Zaccagni 98. percben szerzett találatával végeztek döntetlenre.
"Megérdemelten jutottunk tovább egy nehéz csoportból annak ellenére is, hogy néha nem játszottunk kellően keményen. Ebben mindenképpen előre kell lépnünk, mert mostanáig egyetlen 50-50 százalékos párharcot sem nyertünk meg. Fizikálisan jobban kell teljesítenünk" - mondta az olaszokat edző Luciano Spalletti.
Érdekesség, hogy a csoportkör 1980-as bevezetése óta mindössze két válogatott tudott címvédőként meccset nyerni az egyenes kieséses szakaszban: abban az évben a csehszlovákok, 2012-ben pedig a spanyolok, igaz, utóbbiak egészen az aranyéremig meneteltek.
Mindkét oldalon van eltiltott: Yakin Silvan Widmerre, Spalletti Riccardo Calafiorira nem számíthat a sárga lapjai miatt.
A 18 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz.
A várható kezdőcsapatok:
  • Svájc: Sommer - Schär, Akanji, Rodríguez - Stergiou, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye, Embolo, Vargas
  • Olaszország: Donnarumma - Darmian, Mancini, Bastoni - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Cristante, Dimarco - Scamacca, Chiesa

Megismételné 1992-es bravúrját Dánia
A dán labdarúgó-válogatott az 1992-es bravúr emlékére építve szeretne túljutni a házigazda németeken a labdarúgó Európa-bajnokság szombati esti nyolcaddöntőjében - mondta a másodedző, Christian Poulsen.
A skandináv csapat 32 éve a döntőben verte 2-0-ra az akkor világbajnoki címvédő németeket, s lett óriási meglepetésre Európa-bajnok.
A dánok mostani sikere hasonlóan váratlan lenne, főleg annak fényében, hogy egyelőre még nem nyertek mérkőzést, három döntetlennel, a C csoport második helyezettjeként jutottak tovább a 16 közé.
A hazaiak ezzel szemben két győzelemmel - az egyiket a magyarok ellen aratták - és egy döntetlennel, magabiztosan léptek a kieséses szakaszba, ahol a végső diadalra is esélyesként, favoritként lépnek pályára a dánok ellen.
"Erős csapat az ellenfelünk és egy kicsit olyan érzés, hogy a nagy ország a kis országgal küzd, de mi bátran megyünk a csatába. És reméljük, hogy véghez tudjuk vinni ugyanazt, amit 92-ben" - fogalmazott Poulsen, aki felidézte: 12 éves volt, amikor a dán futball történetének egyik legemlékezetesebb sikerét átélte.
A dánok az előző kontinensviadalon az elődöntőig jutottak, hosszabbítás után kaptak ki az angoloktól. Ezúttal a svájciak teljesítményéből meríthetnek inspirációt, akik a csoportkör utolsó fordulójában egészen a ráadásig vezettek a németek ellen, Julian Nagelsmann együttese akkor mentette 1-1-re a találkozót.
"Jó csapat vagyunk, nagyon jól védekezünk és vannak remek támadóink, akik megsebezhetik a németeket" - mondta Yussuf Poulsen, az RB Leipzig csatára.
A német és a dán válogatott eddig 30-szor találkozott egymással, öt döntetlen mellett előbbi 16-szor, utóbbi kilencszer nyert. Eb-n korábban háromszor csaptak össze és az 1992-es göteborgi finálé mellett kétszer a németek győztek. Barátságos meccsen legutóbb 2021 júniusában találkoztak, Innsbruckban 1-1 lett a végeredmény.
A németek az előző, pán-európai Eb-n már a nyolcaddöntőben kiestek, érdekesség, hogy azt a mérkőzést napra pontosan három éve, 2021. június 29-én rendezték Londonban, s az angolok 2-0-ra nyerték.
A házigazdáknál Jonathan Tah eltiltás miatt nem játszhat, Robert Andrich, Antonio Rüdiger és Maximilian Mittelstädt pedig egy sárga lapra van attól, hogy az esetleges következő mérkőzést ki kelljen hagynia. A másik oldalon Morten Hjulmand eltiltott, Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Christian Norgaard és Jonas Wind egy figyelmeztetéssel várja a találkozót.
A dortmundi mérkőzés 21 órakor kezdődik, a játékvezető az angol Michael Oliver lesz.
A várható kezdőcsapatok:
  • Németország: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz
  • Dánia: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen - Kristiansen, Norgaard, Eriksen, Hojbjerg, Bah - Hojlund, Poulsen
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés