Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szerdán a foci-Eb-n: cseh-török derbi a továbbjutásért, négyen versenyben a nyolcaddöntőért az E csoportban

Eurosport Magyarország

Frissítve 25/06/2024 - 22:34 GMT+2

Foci-Eb - A papírforma alapján a cseh-török mérkőzésen dől el, hogy melyikük jut a nyolcaddöntőbe a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, ugyanakkor a már biztos csoportelső portugálokat meglephetik az újonc georgiaiak, akiknek szintén van még esélyük a 16 közé kerülésre.

Arda Güler

Fotó: AFP

Cseh-török csata a továbbjutásért és georgiai remények az F csoport zárásán
A portugálok a cseheket és a törököket is legyőzték, így kényelmes helyzetben várják a szerda estét. A rivális Georgia számára - a párhuzamosan futó cseh-török összecsapás függvényében - a pontszerzés érhet csoport harmadik helyet, és egyben reményt a nyolcaddöntőre, siker pedig automatikusan 16 közé jutást.
Ha a 39 éves Cristiano Ronaldo betalálna, akkor gyorsan átírná Luka Modric hétfői korrekordját: a horvátok legendája 38 évesen és 289 naposan szerzett gólt az olaszok ellen, amivel a legidősebb Eb-gólszerző lett. A portugálok sztárja 210. válogatott meccsére készül, míg a 41 esztendős Pepe a 140.-re. Rafael Leao sárga lapok miatt hiányozni fog.
A biztos csoportelsőség mellett a portugálok nagy gondja a pályák biztonsága, mert az Eb-n már több szurkoló is befutott a gyepre, hogy Ronaldóval fényképezkedhessen, és közülük többen oda is fértek a kiválósághoz, miközben a biztonságiak tehetetlenek voltak.
A két csapat egyszer találkozott egymással, még 2008-ban, akkor a portugálok 2-0-ra nyertek barátságos mérkőzésen.
Akire nagyon kell figyelniük a portugáloknak, az Georgesz Mikautadze, ő szerezte az Eb-újonc georgiaiak mindkét gólját, ráadásul a csehek elleni pontszerzést ért. Viszont a portugálok öt eddigi góljából kettő öngól volt, a három másik találaton Bernardo Silva, Francisco Conceicao és Bruno Fernandes osztozott, azaz Ronaldo még nem villant, igaz, utóbbi játékostársával komoly gólhelyzetben "lövetett" gólt.
Mindkét alakulat számára nagyobb a tét a cseh-török párharcban. Két forduló után a törököknek 3, a cseheknek 1 pontjuk van, és még mindketten kieshetnek, de csoportmásodikak is lehetnek. Az egymás elleni ütközetekben sorozatban három győzelemnél járnak a törökök (2-1, 2-0, 2-0). A csehek legutóbb 2014. október 10-én tudtak győzni, akkor Európa-bajnoki selejtezőn 2-1-re.
A cseheknek komoly gondot okoz, hogy a vádlisérüléssel kezelt Patrik Schicket miként pótolják. A szombati, Georgia elleni 1-1 során Mojmir Chytil állt be a helyére. A biztos továbbjutáshoz nem elég döntetlenre játszania a gárdának.
A törököknek ugyan jó lenne az "iksz", de Vincenzo Montella szövetségi kapitány a győzelem reményében küldi pályára csapatát. A jó kezdést (3-1 Georgia ellen) követően jött a portugálok elleni 0-3, így az olasz szakvezetőnek meg kell találnia a stabil pontokat az együttesében. Abdülkerim Bardakci sárga lapok miatt nem játszhat, míg Samet Akaydin és Irfan Can Kahveci sérüléssel bajlódik, az ő játékuk kérdéses. A 19 éves Arda Güler, a Real Madrid játékosa ugyan az első összecsapáson betalált, mégsem volt vele maradéktalanul elégedett Montella, így aztán a tehetség csak csere volt a portugálok ellen, de most minden bizonnyal újra kezdő lesz. A mérkőzést a romániai magyar Kovács István vezeti.
Mindkét találkozó szerdán 21 órakor kezdődik. A portugál-georgiai összecsapást Gelsenkirchenben, a cseh-török meccset pedig Hamburgban rendezik.

Minden vagy semmi a tét az E csoportban
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság legkiegyenlítettebb csoportjában, az E-ben a szlovákok a románokkal, az ukránok pedig a belgákkal csapnak össze szerdán. Az utolsó forduló előtt mind a négy válogatottnak három pontja van.
Számos variáció létezik a négyes végeredményére, lehet számolgatni, az viszont biztos, hogy amelyik csapat győz, bejut a legjobb 16 közé.
A csoportot jelenleg a románok vezetik több lőtt góljukkal, így ha szerdán elkerülik a vereséget, biztosan az első kettő között zárnak és továbbjutnak. Ha azonban belga és szlovák győzelemmel ér véget a játéknap, a románok a harmadik helyre szorulnak és izgulniuk kell a nyolcaddöntős folytatásért.
A döntetlen a románoknak és a szlovákoknak is jó lehet, de Valentin Mihaila, az előbbi csapat támadója úgy véli, hogy nem erre fognak játszani.
"Játékosként és csapatként egyszerűen nem lehet úgy kezdeni egy mérkőzést, hogy döntetlent akarsz játszani" - mondta. "Ha a 91. percben 0-0 az állás és ezzel mindkét gárda továbbjut, akkor igen... De nem akarok számolgatni. Úgy kell belemennünk a meccsbe, hogy nyerni akarunk és szerintem ezt is fogjuk tenni."
A szlovákok az előző Eb-n is győzelemmel kezdtek - a lengyeleket verték 1-0-ra, most némi meglepetésre a belgákat -, majd akkor is kikaptak a második fordulóban, akárcsak most, az ukránoktól. Három éve a zárókörben 5-0-ra kiütötték őket a spanyolok és nem jutottak be a 16 közé, a kiesést most mindenképpen szeretnék elkerülni.
"Az első mérkőzésünkkel nagyon elégedettek vagyunk, a másodikkal már kevésbé" - fogalmazott a szlovákok középpályása, Juraj Kucka. "Minden meccsünket meg akarjuk nyerni. Sokszor emlékeztetnek minket az előző tornára, de én nem akarok rá gondolni. Ez egy másik Eb, egy másik csapat és egy másik szövetségi kapitány (Francesco Calzona)."
Belgium összeszedte magát a szlovákoktól elszenvedett vereség után, 2-0-ra verte Romániát és az ukránok is javuló tendenciát mutatnak az eredményességet illetően, miután a románok elleni 0-3-at követően fordítottak és 2-1-re nyertek a szlovákok ellen.
A belgák sztár támadója, Romelu Lukaku eddig háromszor betalált a kontinensviadalon, de utólag mindhárom gólt érvénytelenítették, kérdés, hogy ezúttal sikerül-e ténylegesen feliratkoznia a góllövőlistára. Az azonban biztos, hogy a támadásoknál két vagy három védőt is leköt a helyezkedésével, helyet csinálva ezzel a mögötte érkezőknek.
Az ukránoknak is megvan a maguk sztárcsatára Artem Dobvik személyében, aki Lukakuhoz hasonlóan még adós a góllal azok után, hogy 24 találattal gólkirály lett a La Ligában a Girona színeiben.
"Egy ilyen minőségi csapat ellen valami különlegesen kiemelkedő teljesítménnyel kell előrukkolnunk. Nagyon remélem, hogy ez Ukrajna napja lesz és nem Belgiumé" - fogalmazott támadó társa, Roman Jaremcsuk, aki az elmúlt években belga kluboknál, a Gentnél és a Club Bruggénél légióskodott.
Az előző Eb-n a belga és az ukrán válogatott is a negyeddöntőben búcsúzott.
Mindkét találkozó szerdán 18 órakor kezdődik. A szlovák-románt Frankfurtban, az ukrán-belgát Stuttgartban rendezik.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság E és F csoportjának szerdai programja és állása:
E csoport:
  • Szlovákia-Románia, Frankfurt 18.00
  • Ukrajna-Belgium, Stuttgart 18.00
Az állás:
1. Románia 2 1 - 1 3-2 3 pont
2. Belgium 2 1 - 1 2-1 3
3. Szlovákia 2 1 - 1 2-2 3
4. Ukrajna 2 1 - 1 2-4 3
F csoport:
  • Georgia-Portugália, Gelsenkirchen 21.00
  • Csehország-Törökország, Hamburg 21.00
Az állás:
1. Portugália 2 2 - - 5-1 6 pont
2. Törökország 2 1 - 1 3-4 3
3. Csehország 2 - 1 1 2-3 1
4. Georgia 2 - 1 1 2-4 1
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása