Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gyors gólok, korelnökök és a rekorder Szoboszlai – a foci-Eb csoportkörének legjei

Nánási Antal

Publikálva 29/06/2024 - 10:32 GMT+2

Rengeteg izgalmas és jó színvonalú mérkőzés mellett kevés felejthető találkozót hozott a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre. A németországi esemény első fázisának vége tökéletes alkalmat biztosít a mérlegvonásra, egyúttal arra is, hogy megnézzük, az idei torna milyen eddig élő rekordokat tudott már átadni a múltnak.

Gyors gólok, korelnökök és a rekorder Szoboszlai – a foci-Eb csoportkörének legjei

Fotó: AFP

Túl vagyunk a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörén, cikkünk megjelenésének napján pedig a Svájc-Olaszország, valamint a Németország-Dánia nyolcaddöntőkkel már az egyenes kieséses szakasz is kezdetét veszi.
Az Eb eddigi góltermésére nem lehet panaszunk, hiszen 36 mérkőzésen összesen 81 gólt szereztek a csapatok, ami 2.25 gólos mérkőzésenkénti átlagnak felel meg. A szórásból felfelé lóg ki a nyitómérkőzés 5-1-es német győzelme Skócia felett, lefelé pedig a holland-francia, valamint a számunkra különösen is fájdalmas angol-szlovén mérkőzés gól nélküli döntetlenje. Az UEFA gyűjtése alapján az alábbiakban összegezzük, hogy az idei torna szereplői milyen rekordokat tudtak felállítani.
Legfiatalabb pályára lépő játékos – Lamine Yamal (Spanyolország) – 16 év 338 nap
A Barcelona szupertehetségét egyetlen pillanat erejéig sem jegelte a padon Luis de la Fuente szövetségi kapitány, hiszen mindjárt a horvátok elleni nyitányon a kezdőcsapatba jelölte. A fiatal futballista a bizalmat egy gólpasszal hálálta meg, tovább erősítve egyébként sem csekély renoméját.
„Sok rekordot át fog még írni, de tovább kell fejlődnie. Nincs kétségem afelől, hogy egy nap a legjobbak között tartják majd számon.” –
Yamal majd egy évet vert rá az eddigi csúcstartó Kacper Kozlowskira, a lengyel futballista ugyanis 17 évesen és 246 naposan volt tagja a 2021-es Európa-bajnokságon épp Spanyolország ellen 1-1-es döntetlen elérő lengyel válogatottnak.
picture

Lamine Yamal

Fotó: Getty Images

Legfiatalabb szövetségi kapitány – Julian Nagelsmann (Németország) – 36 év 327 nap
A korábbi Hoffenheim és Bayern München edző Nagelsmann mondhatni menetrendszerűen szállítja az edzői korrekordokat, az eddigi, a klubfutballban elért mérföldkövek mellé most egy a válogatottak háza tájáról származót is oda tudott tenni. Yamallal ellentétben Nagelsmannak ezzel együtt is épphogy sikerült a rekorddöntés, mindössze hat napot sikerült ugyanis az ex-szlovén kapitány Srecko Katanecre vernie.
Legfiatalabb csapatkapitány – SZOBOSZLAI DOMINIK – 23 év 243 nap
A magyar válogatott nélkülözhetetlen vezére igazi vezetőként irányította a csapatot mindhárom csoportmérkőzésen, és nem volt rest elismerni a csapat rossz teljesítményét a Svájc elleni mérkőzést követően sem. Szoboszlai legnagyobb dobása a pályán azonban kétségkívül az volt, ahogyan Varga Barnabás ijesztő sérülését követően viselkedett, és előbb sürgette a mentők pályára lépését, majd szó szerint be is szállt a munkába.
Az Európa-bajnokságon szereplő válogatott legfiatalabb csapatkapitányának korrekordját eddig Giuseppe Bergomi tartotta, aki 24 évesen és 171 naposan vezette Olaszországot a Németország elleni mérkőzésen az 1988-as kontinenstornán.
picture

Szoboszlai Dominik

Fotó: AFP

Legidősebb gólszerző – Luka Modric (Horvátország) – 38 év 289 nap
Sokáig győztes, egyúttal továbbjutást érő gólnak tűnt Luka Modric Olaszország ellen szerzett találata, amelyet egy, pár perccel korábban ugyancsak általa kihagyott tizenegyest követően szerzett. Mint később kiderült, Horvátországnak ez a találat sem volt elegendő a továbblépéshez, ez pedig minden bizonnyal Modric válogatott karrierjének befejezését jelenti.
„Örökké játszani szeretnék, de elkerülhetetlen, hogy eljöjjön az az idő, amikor szögre kell akasztanom a stoplist.” – mondta a kiesést követően a horvátok Aranylabdása.
Legidősebb pályára lépő játékos – Pepe (Portugália) – 41 év 117 nap
Az FC Porto elnyűhetetlen, és az ellenfeleit gyakran nyúzó védője a portugálok Csehország elleni nyitányán előbb megdöntötte a korrekordot, néhány nappal később pedig Törökország ellen tovább javította azt. A portugál védő ebben a szezonban mondhatni belejött már a rekorddöntésbe, csapata Royal Antwerp elleni negyedik fordulós mérkőzésén ugyanis a Bajnokok Ligája legidősebb gólszerzője lett még 2023 őszén.
Az Eb-k tekintetében a korrekordot eddig Király Gábor tartotta, aki 40 évesen és 86 naposan védte Magyarország kapuját a 2016-os Európa-bajnokság Magyarország-Belgium nyolcaddöntő mérkőzésén. A 108 szoros válogatott kapus egyébként Instagram oldalán gratulált az új csúcstartó Pepének.
Legtöbb Európa-bajnoki szereplés – Cristiano Ronaldo (Portugália) – 6
Ha már rekorddöntés, akkor elkerülhetetlen, hogy Cristiano Ronaldo is szóba kerüljön. Ki ne emlékezne arra, ahogy a 2004-es Európa-bajnokság lisszaboni döntőjét követően a kamera megtalálta a teljesen összetörő, és keservesen zokogó fiatal tehetséget, Cristiano Ronaldót?
Az azóta eltelt 20 év alatt világklasszissá, sőt, korszakos játékossá váló portugál sztárnak az idei a hatodik Európa-bajnoksága. Az eddigi csúcsot is ő tartotta öttel, ezt a számot pedig csapattársa, Pepe, valamint a horvát Modric is beállította idén, Ronaldo azonban gyorsan tett róla, hogy mégiscsak ő legyen az egyedüli rekorder. CR7 mindemellett tovább javította saját rekordját abban a tekintetben is, hogy immáron 28 Európa-bajnoki mérkőzésnél tart.
„Büszke vagyok rá, hogy én vagyok az első futballista, aki hat különböző Európa-bajnokságon is pályára léphetett. Úgy vélem, ez az adat a futballkarrierem maradandóságát is jelképezi.” – nyilatkozta szerényen a csúcsdöntést követően Ronaldo.
Leggyorsabb Európa-bajnokságon szerzett gól – Nedim Bajremi (Albánia) – 23 másodperc
Fél percre sem volt szüksége Albániának ahhoz, hogy vezetést szerezzen a csapat Olaszország elleni Európa-bajnoki nyitányán, igaz, egy kapitális olasz hiba viszont annál jobban jött a balkániaknak. A Serie A-s Sassuolóban játszó Bejremi egy húszéves rekordot adott át a múltnak, az eddigi csúcsot ugyanis az orosz Dmitri Kirichenko tartotta, akinek ennyi időre volt szüksége ahhoz, hogy betaláljon csapata Görögország elleni mérkőzésén a 2004-es portugáliai kontinensviadalon.
picture

Nedim Bajrami

Fotó: AFP

Érdekesség, hogy a leggyorsabb Eb-gólok TOP 5-ös listájára Bejremi találatán kívül további két gólt is az idei Európa-bajnokság ad. Youri Tielemans Románia ellen 1 perc 13 másodperc alatt szerzett gólja a harmadik, míg Khvicha Kvaratskhelia Portugália ellen 1 perc 34 másodpercnyi után elért találata a lista ötödik helyén áll.
További rekordok:
1960 óta Németország az első olyan válogatott, amely öt gólt szerzett egy Európa-bajnoki nyitómérkőzésen. Az akkori, első ízben kiírt kontinensviadalon, Jugoszlávia 5-4-re verte Franciaországot. A Nationalelf Skócia ellen elért 5-1-es győzelme minden idők legnagyobb arányú sikere az Eb-nyitómérkőzések tekintetében.
Arda Güler lett a legfiatalabb, első Európa-bajnokságán gólt szerző játékos. A Real Madrid tehetsége 19 évesen és 114 naposan ragasztott hatalmas gólt Georgia kapujába, 14 nappal megelőzve az eddigi csúcstartó Cristiano Ronaldót.
Csehország ellen szerzett győztes góljával Francisco Conceicao egy igencsak elitklubhoz tudott édesapjával, Sergio Conceicao-val együtt csatlakozni, ők lettek ugyanis a futballtörténelem második apa-fia párosa, akik egyaránt gólt tudtak szerezni egy Európa-bajnokságon. A portugálok Enrico és Federico Chiesához tudtak csatlakozni.
20 évesen és 353 naposan Jude Bellingham lett a legfiatalabb futballista, aki két Európa-bajnokságon is pályára lépett. Az eddigi csúcsot, mindössze alig pár napig, Jamal Musiala tartotta, aki 21 évesen és 109 naposan érte el ezt a mérföldkövet.
Forrás: UEFA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés