Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Már a torkukon volt a kés, de az utolsó pillanatban elrántották – a belga fordulat háttere

Kálmán Laci

Frissítve 23/06/2024 - 17:16 GMT+2

Foci-Eb – Mivel Belgium az első csoportmeccsén kikapott Szlovákiától, kötelező volt a győzelem a számukra a románok ellen. A 2-0-ás végeredmény láttán úgy tűnhet, ezt gond nélkül hozták is, a dolog azonban nem volt ennyire egyértelmű. Elég, ha csak Romelu Lukaku rengeteg kihagyott helyzetére és harmadik meg nem adott góljára gondolunk.

Belgium gólöröme a Románia elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

Fotó: AFP

Néha nem tervre van szükséged, hanem arra, hogy legyenek tökeid.
Ez a korábbi világbajnok belga kerékpáros Tom Boonen egyik híres mondása volt. Nem a levegőbe beszélt, nyert ugyanis egy s mást az egészen kivételes pályafutása során. Három Flandriát és négy Paris-Roubaix-t – hogy mást ne mondjunk.
A belga szövetségi kapitány, Domenico Tedesco az óvatosság és a bátorság között ingadozott a szlovákok elleni első csoportmeccs előtt. Merész és vagány akart lenni, de aztán hosszas megfontolás után mégsem volt az. Vagy legalábbis nem eléggé.
Az Európa-bajnokság nem selejtező, gondolhatta a kapitány. Aztán tulajdonképpen az egyetlen kritika, amit az első meccs után megfogalmazott a csapat játékával kapcsolatban, hogy hiányzott a harciasság, hogy kellett volna még egy adag jó értelemben vett pofátlanság a játékosoktól.
„A tornák nyitómeccse mindig különleges” – mondta Jan Vertonghen. „Játékosként hirtelen elképesztő nyomást érzel magadon. De aztán ez elmúlik.”
Vertonghen egy rutinos védő, tudja, miről beszél. És ez alól a nyomás alól nyilván nem csak a játkosok szabadulhatnak fel, hanem adott esetben a kapitány is.
Tedesco el is hajította a fenébe a szlovákok elleni meccs óvatosságát. Ment az ukáz a csapatnak, hogy hátul meg kell vívni a párharcokat, Tielemanstól több megindulás kell előre, Dokuval és Lukebakióval egyetemben. Csak felfelé, csak előre, az ellenfél kapuja felé vezetett az út a belga csapat számára.
Dodi Lukebakio története érdekes. Az előző kapitány, a jelenlegi portugál szakvezető, Roberto Martínez egyáltalán nem hitt benne. Olyannyira, hogy még a válogatott bő keretébe sem fért be a katari világbajnokságon.
Aztán jött Tedesco, Lukebakio alapember lett, és szinte sosem okoz csalódást. A Sevilla jobb szélsője tipikusan az a játékos, aki a nemzeti csapatban sokkan jobban teljesít, mint a klubjánál. A belgák sajnálják is, hogy a két sárgája miatt nem játszhat az ukránok ellen.
picture

Youri Tielemans celebrates giving Belgium the lead against Romania (Photo by ALBERTO PIZZOLI/AFP via Getty Images)

Fotó: Getty Images

Tedesco tehát több kockázatvállalásra biztatott, és támadó felfogásban küldte pályára a csapatát, aminek meg is lett az eredménye. A csapat úgy kezdett, mint a hurrikán, a Beaufort-skála 12-es fokozatán indították a meccset.
Mint, akik vért ittak, vagy betoltak egy rekesz Red Bullt. A kispadon meg talán össze is nézek a csapattársak, ahogy Dorothy és Toto az Ózban, mondván, „Srácok, azt hiszem, már nem Kansasben vagyunk.”
Úgy mentek fel a pályára, hogy a kést, ami a torkukon volt a szlovákok elleni meccs után, az utolsó pillanatban megpróbálják elrántani.
All-int nyomtak. Elképesztő nyomást helyeztek az ellenfélre, hatalmas intenzitással rohamoztak. A románok meg magukban valószínűleg oxigénpalackért könyörögtek.
Aztán Tielemans labdát szerzett, ahogy az este során sokszor, amiből felfejlődött egy príma belga támadás, és ő maga fejezte be góllal az akciót Lukaku előkészítése nyomán.
A belgák megkönnyebbültek, a király és a családja felállva tapsolt, Tedesco pedig hajtotta tovább előre a játékosait.
Helyzetek tömkelegét alakították ki a jobb- és a baloldalon, valamint középen egyaránt. A gond inkább a befejezésekkel volt, ezek a helyzetek ugyanis sorra kimaradtak. Lukaku egymaga vagy féltucatszor eldönthette volna a meccset. Volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, ezt meg is tette.
A VAR-szobában azonban másként gondolták. Nem is centiken, millimétereken múlt a dolog, de végül úgy döntöttek, érvénytelen a találat, ami azt jelenti, hogy Lukaku már három meg nem adott gólnál jár az Eb-n.
A tornán mindenki a statisztikákat bújja. A szlovákok és a románok elleni meccs azonban pont azt tanította meg a belgáknak, hogy hiába a magas xG, az nem jelent garanciát a gólszerzésre.
picture

Belgium gólöröme a Románia elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

Fotó: AFP

„Kíméletlenül ki kell használnunk a lehetőségeinket. Hamarabb gólra kell váltanunk a helyzeteket” – mondta Tedesco mélyeket sóhajtozva, amikor a kihagyott esélyekről kérdezték.
Sokat elmond, hogy milyen szintű helyzeteink voltak, és azokból csak két gólt tudtunk lőni.
Aztán a belgák még meg is nehezítették a dolgokat a maguk számára. A meccs vége felé tálcán kínálták az esélyt a románoknak az egyenlítésre. Hat évvel ezelőtt Courtois, Kompany, Vermaelen, Alderweireld és Vertonghen megoldották az ilyen helyzeteket, a mostani védelem azonban nem annyira acélos, könnyebben kerül bajba. Faes többször hibázott, Onana a kelleténél több önbizalommal játszott.
Szerencséjükre azonban Casteels a helyén volt mindig. Ott volt a földön és a levegőben is. Ha ő nincs, a belgák eléggé kellemetlen helyzetben is lehetnének az utolsó csoportmeccs előtt. Így azonban már az ukránok elleni pontszerzés is biztos továbbjutást ér a számukra.
„Egy kicsit felszabadulhatunk” – mondta a kapitány. Főleg úgy, hogy a végén De Bruyne is betalált.
A szlovákok elleni rossz kezdést elsöpörte a hurrikán, vagy leöblítette a sok energiaital, amit betoltak.
Ez azonban nem változtat a lényegen: a befejezéseknél precízebbnek, koncentráltabbnak kell lenniük. Csak így juthatnak messzire a tornán.
Ezt Lukakunál pontosabban most senki sem tudja.
picture

Romelu Lukaku

Fotó: Getty Images

via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés