Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vasárnap az Eb-n: Szlovákia ellen bizonyíthat Anglia, a torna meglepetéscsapatával csapnak össze a spanyolok

Eurosport Magyarország

Publikálva 29/06/2024 - 21:23 GMT+2

Foci-Eb - Június 30-án, vasárnap újabb nyolcaddöntőkkel folytatódik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság programja: Anglia-Szlovákia és Spanyolország-Georgia mérkőzéseket rendeznek. Előzetes, esélylatolgatás, edzői nyilatkozatok, kezdési időpontok és várható kezdőcsapatok a cikkben!

Eb-nyolcaddöntők: Georgia - Spanyolország

Fotó: AFP

Bizonyíthatnak az angolok, meglepetésre készül Szlovákia
Az eddig nem túl meggyőző angolok a várakozáson felül teljesítő szlovákokkal csapnak össze a németországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi első nyolcaddöntőjében.
Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese a szerbek 1-0-ás legyőzésével kezdte az Eb-t, majd Dániával (1-1) és Szlovéniával (0-0) is döntetlent játszott. Az angol sajtó többször is megkérdőjelezte a csapat összeállítását - a szakvezető bevallotta, hogy az eddigi kísérletek részben kudarcot vallottak -, és a szurkolók is élesen bírálták a kedvencek enervált és gyakran ötlettelen támadójátékát.
A 2020-ban ezüstérmes szigetországiak - akik sorozatban ötödször jutottak be az Eb kieséses szakaszába - várhatóan kezdőként vetik be a legutóbb remeklő Kobbie Mainoo-t, míg a várakozásoktól elmaradt Trent Alexander-Arnold és Conor Gallagher helye egyre kevésbé tűnik biztosnak. A kritikák ellenére Southgate aligha fog változtatni a Saka, Bellingham, Foden, Kane támadó formáción. A borúlátóbb angol lapok már a szakvezető utolsó meccseként emlegetik a vasárnapi nyolcaddöntőt.
A szlovákok ugyanakkor az Eb első meglepetését szolgáltatták a világranglistán 42 hellyel előrébb rangsorolt belgák 1-0-ás legyőzésével - aztán jött a 2-1-es vereség Ukrajnától és az 1-1 Romániával -, és Ondrej Duda szerint az angolok is sebezhetők.
"Minőségi játékosaik vannak, de az eddigi ellenfeleik sok kellemetlen percet okoztak nekik" - vélekedett a középpályás, akinek az álláspontjához csatlakozott a 2022-ben kinevezett Francesco Calzona kapitány is, "tündérmesének" nevezve az eddig történteket.
"Elértük a célunkat, minden további már csak hab a tortán. Szép focit akarunk játszani, és büszkévé akarjuk tenni a szlovák szurkolókat" - fűzte hozzá az olasz tréner.
A két nemzet eddigi hat összecsapásán egyetlen szlovák siker sem született, egy döntetlen mellett ötször az angolok ünnepelhettek. Kiemelt világversenyen eddig egyszer találkoztak, a 2016-os Eb-n 0-0-lal zárult a mérkőzés Saint-Etienne-ben. Az angolok számára intő jel lehet, hogy nagy tornákon már hét 11-es párbajt elveszítettek, és az Eb-ken elbukott négy szétlövés rekordnak számít a futballtörténelemben.
A gelsenkircheni csata győztesére Olaszország vagy Svájc vár a negyeddöntőben.
A 18 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője a török Halil Umut Meler lesz.
A várható kezdőcsapatok:
  • Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Shaw - Mainoo, Rice - Saka, Bellingham, Foden - Kane
  • Szlovákia: Dubravka - Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Bozenik, Haraslin

Az újonc Georgia próbálja megállítani a favorit spanyolokat
A végső sikerre esélyes spanyolokra elvileg könnyű feladat vár az első nagy tornáján szereplő Georgia ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében.
Luis de la Fuente kapitány együttese - a mezőnyben egyedüliként -százszázalékos teljesítménnyel és kapott gól nélkül menetelt tovább a csoportkörből még úgy is, hogy Albánia ellen csak a "B csapat" állt ki. A szakvezető számára némi gondot jelenthet a házi Eb-korrekorder, 38 éves Jesus Navas kisebb sérülése, ugyanakkor ismét számíthat a legutóbb eltiltott Rodrira.
A világranglistán 8. ibériaiaknak alighanem az egyik kedvenc ellenfelük a kaukázusi válogatott, amelyről az elmúlt Eb-selejtezőről is kedves emlékeket őrizhetnek: Tbilisziben 7-1-gyel gólparádét tartottak szeptemberben, ez volt Georgia történetének legsúlyosabb veresége. Azon a meccsen lett a 16 éves Lamine Yamal hazája legfiatalabb válogatottja és gólszerzője is. Az egymás elleni hét mérkőzésből hat spanyol siker mellett egyszer a kelet-európaiak nyertek, méghozzá 2016-ban egy barátságos meccsen Getafében.
"Az, hogy favoritok vagyunk, önmagában nem jelent semmit" - mondta szokásos óvatosságával a spanyol kapitány. "A csapat jól teljesít, de nem szabad elszállnunk. Sokat várunk magunktól, de két lábbal a földön maradunk" - tette hozzá.
Némileg sarkosabb véleményt fogalmazott meg a 21 éves Nico Williams, aki közölte: egyetlen csapat sem jobb náluk az Eb-n.
A FIFA-rangsorban 74. Georgia váratlan továbbjutása sokak szerint remekül indokolja az Eb-k 24 csapatosra való felduzzasztását. Willy Sagnol szakvezető tanítványai emlékezetes mérkőzésen verték meg szerdán Portugáliát 2-0-ra, s az olasz Napolit erősítő Georgi Mikautadze már három gólnál jár a kontinenstornán.
Még nem végeztünk. Eszünk ágában sincs elköszönni még akkor sem, ha a csoportkör legjobbja következik. Nekünk nincs veszítenivalónk"
- szögezte le a francia szakvezető, akinek együtteséről De la Fuente is elismerően beszélt. "Minden tiszteletem az ellenfélé, nagyszerű tornát futnak, és a legjobbunkat kell nyújtanunk ellenük" - mondta.
A spanyolok ötvenedik Eb-meccsükre készülnek, a mérlegük 24 győzelem, 15 döntetlen és 10 vereség. Ennél több mérkőzést csak a németek vívtak a kontinenstornákon (56). A Roja hívei abban bíznak, hogy megszakad egy sajátos sorozat: a világversenyek kieséses szakaszában a gárda elmúlt három találkozója 11-es párbajjal zárult. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy az előző tíz évben a spanyolok 40 találkozón csak egyszer kaptak ki a világranglistán 50-en kívüli ellenféltől - más kérdés, hogy az éppen a getafei 0-1 volt Georgia ellen.
A kölni csata győztesére a házigazda Németország vagy Dánia vár a negyeddöntőben.
A vasárnap 21 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője a francia François Letexier lesz.
A várható kezdőcsapatok:
  • Spanyolország: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri - Pedri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams
  • Georgia: Mamardasvili - Kakabadze, Gvelesziani, Kasia, Locsosvili, Dvali - Csakvetadze, Kiteisvili, Kocsorasvili - Mikautadze, Kvarachelia
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés