Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ancelotti kijelentette, hogy a Real Madrid kihagyja a klub-vb-t… aztán visszavonta

Szabó Bence

Publikálva 11/06/2024 - 10:03 GMT+2

Carlo Ancelotti egy hétfő reggeli interjúban váratlanul arról beszélt, hogy a Real Madrid, más klubokhoz hasonlóan vissza fogja utasítani a meghívást a FIFA új, 32 csapat klubvilágbajnokságára. A hír komoly csapás lett volna a tornára nézve, délutánra viszont már a Real és az edző is közleményben jelezte, hogy a csapat nem tervezi kihagyni a jövő nyári eseményt.

Carlo Ancelotti

Fotó: Eurosport

Napokon belül elkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság.
Hiába az épp csak véget érző hosszú klubszezon, focirajongók milliói itthon és külföldön is izgatottan várják a tornát. A lelkesedés érthető, hiszen normális esetben Eb-t négyévente, de jelentős válogatott tornát is csak minden második nyáron látunk.
A FIFA viszont a kimaradó éveket sem hagyná veszni. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek jó ideje ismert terve, hogy a vb mintájára alakítsa át a jórészt érdektelen klubvilágbajnokságot, és minden negyedik évben nyaranta rendezze meg azt, az öt kontinensről jövő 32 csapat, köztük persze az európai sztárklubok szereplésével. Csak épp ezek a csapatok nem nagyon lelkesednek ezért a tervért.
A kontinens legnagyobb klubjai hosszú ideje zúgolódnak a kibővített klub-vb elképzelése ellen, elsősorban a játékosok túlterheltségére és a nem megfelelő anyagi ellentételezésre panaszkodva. Ennek ellenére az első torna időpontját már ki is tűzték 2025 nyarára, a helyszín is megvan az Egyesült Államok képében. A részvevők nagy része is ismert, köztük pedig természetesen ott szerepel a friss BL-győztes Real Madrid is. Már ha a csapat hajlandó elindulni.
Mint a különutas Szuperliga-projekt egyik vezetője, a Real és a klub elnöke, Florentino Pérez a klub-vb tervének sem volt soha lelkes rajongója. Mégis meglepetés volt, amikor a csapat edzője, Carlo Ancelotti hétfőn egy olasz sajtóban adott interjúban lényegében kijelentette, hogy a madridiak nem terveznek részt venni a tornán.
„A FIFA megfeledkezik róla, hogy a klubok és a játékosok nem fognak részt venni a tornán. Egyetlen Real Madrid meccs ér 20 millió eurót, a FIFA pedig ezt az összeget az egész tornáért adná nekünk. Ahogy mi, úgy más is vissza fogja utasítani a meghívást.”
picture

Carlo Ancelotti

Fotó: Getty Images

Ha igaz lenne, a bejelentés óriásit szólna. Egy nyílt visszalépés a regnáló BL-győztestől már a kezdés előtt óriási presztízsveszteséget jelentene a tornának, egyben tovább mélyíthetné a Real illetve a FIFA közti árkokat. A klub viszont a jelek szerint nem készül beleállni ebbe a küzdelembe.
Alig pár órával később a Real hivatalos közösségi médiás felületein közlemény jelent meg, amiben a klub leszögezte, részt terveznek venni a jövő nyári klub-vb-n.
„A Real Madrid CF bejelenti, hogy soha nem merült fel kérdés azzal kapcsolatban, hogy a csapat részt vesz-e az új, FIFA által szervezett klubvilágbajnokságon, ami a 2024/2025-es szezon után kerül megrendezésre. A klubunk a terveknek megfelelően részt vesz majd a tornán, hiszen büszkék és izgatottak vagyunk, hogy egy újabb trófea megszerzésével inspirálhatjuk szurkolóink millióit szerte a világon.”
- írták.
Az ellentmondást aztán nem sokkal később Ancelotti is feloldotta, aki arra hivatkozott, hogy az interjúban idézett szavait félreértették.
„Az Il Giornale lapnak adott interjúban a szavaimat a FIFA klubvilágbajnoksággal kapcsolatban nem úgy értelmezték, ahogy szántam őket. Semmi nem áll tőlem távolabb, mint elutasítani a részvétel lehetőségét egy tornán, amit jó lehetőségnek tartok arra, hogy újabb nagy címért küzdhessek a Real Madriddal.”
- írta az edző X-en.
Érdekes kérdés, hogy mi történhetett a háttérben. Vajon a Realnál tényleg azt kommunikálták az edző felé, hogy a csapat nem szándékozik részt venni a tornán, Ancelotti a saját véleményét adta elő tényként, esetleg tényleg az olasz sajtó ferdített/értelmezte rosszul a szavait? Ezt egy darabig biztosan nem fogjuk megtudni.
Jelen állás szerint viszont a Real vállalja a részvételt, ami komolyan befolyásolhatja a klub következő szezonját. Egy ideihez hasonló BL-menetelés esetén az új idényben lejátszott meccseik száma a brutális 72-t is elérheti majd.
Nem is beszélve arról, hogy a BL döntője után mindössze két héttel már kezdődhet is az egyhónaposra tervezett torna, ami minimális felkészülési időt jelent, és a játékosok szerződésekben előírt kötelező három hetes pihenőidejét is problémássá teszi.
Forrás: TNT Sports

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés