Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Magyarország - Törökország | Barátságos mérkőzés | Élő eredménykövetés

Barátságos mérkőzés
Puskás Aréna / 22.03.2024
    Élő
    Élő frissítések
    Nagy Bettina

    Frissítve 22/03/2024 - 22:59 GMT+1


    Live comment icon
    Magyarország
    Balogh Botond és Szalai Attila a kezdőben
    Willi Orbán kiesése miatt a magyar labdarúgó-válogatott védelmének összeállítása okozhatta a legnagyobb gondot Marco Rossi szövetségi kapitánynak, aki Lang Ádám mellett Balogh Botondnak és Szalai Attilának szavazott bizalmat pénteken a törökök elleni barátságos mérkőzésen.
    A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető így ugyanazt a hármast küldi pályára, mint novemberben a 12 találkozó óta veretlen nemzeti együttes legutóbbi összecsapásán, melyet 3-1-re megnyert Montenegró ellen. Mögöttük Gulácsi Péter véd majd a kapuban, az RB Leipzig hálóőre másfél év után öltheti magára ismét a címeres mezt a térdszalagszakadását követően, így Dibusz Dénes majd négy nap múlva Koszovó ellen jut szerephez.
    A bal oldal bejátszása Kerkez Milosra, a jobb Nego Loicra hárul, az ellenfél akcióit pedig Nagy Ádámnak és a Gulácsihoz hasonlóan a válogatottba másfél év után visszatérő Schäfer Andrásnak kell megszűrnie. A támadó trióban nincs meglepetés: Sallai Roland és a csapatkapitány Szoboszlai Dominik igyekszik kiszolgálni az OTP Bank Liga gólkirályát, Varga Barnabást.
    A találkozó a Puskás Arénában 20.45-kor kezdődik telt ház előtt.
    A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:
    Gulácsi - Balogh, Lang, Szalai A. - Nego, Schäfer, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga B.
    (MTI)
    Kezdés: 20:45
    Rossi: a veretlenség fontos tényező az önérzet szempontjából, de nem több
    Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nehéz lesz folytatnia a magyar labdarúgó-válogatottnak a veretlenségi sorozatát, mert pénteki ellenfele, a török csapat rendkívül erős ellenfél.
    "A veretlenség fontos tényező az önérzet szempontjából, de nem több annál. A török csapat komoly ellenfél, ezért az esélyeket tisztán kell látni. Megpróbáljuk folytatni ezt a jó szériát, de bármiféle hasonlítgatás az Aranycsapattal sántít, mert az a legendás együttes teljesen más kategória volt egy más korszakban" - mondta Telkiben sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető arra reagálva, hogy a törökök elleni lehet egymás után a 13. veretlen meccse a nemzeti együttesnek, ennél hosszabb sorozatra pedig legutóbb az Aranycsapat volt képes 1954 és 1956 között.
    Rossi az összeállítással kapcsolatban arra nem válaszolt, hogy pénteken Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes kezd, csak annyit árult el, az egyik találkozón az egyik kapus, majd kedden, Koszovó ellen a másik véd. A védelem oszlopa, Willi Orbán viszont nem játszik a szakvezető által jelentéktelennek nevezett izomprobléma miatt, mert minimális kockázatot sem akar vele vállalni. Megjegyezte, az éppen középső védőként bevethető Dárdai Mártonnak viszont mindenképpen szerepet szán valamelyik találkozón.
    "Jó lenne mindkét kapust játszatni, de ez lehetetlen, mert akkor kénytelen lennék egy támadót beáldozni" - viccelődött a kapuskérdéssel Rossi. "Dárdai Mártont viszont játszatni szeretném. Az edzéseken nagyon jó tapasztalatom van, így az egyik meccsen mindenképpen kipróbálnom".
    Az 59 éves tréner úgy vélte, a törököké lehet a meglepetéscsapat az Eb-n és azért imádkozik, hogy a magyar is az lehessen, amihez szerinte szerencse is kell. Például ahhoz, hogy a kulcsjátékosok ne legyenek sérültek.
    "Vincenzo Montella remek munkát végzett a török válogatott élén, amely irányításával még veretlen úgy, hogy többek között legyőzte Németországot is. Intenzív, agresszív futballt játszik a rivális, amely nagyon jó a letámadásban. Erős ellenfél a török, ami jó teszt lesz nekünk az Eb-re, mert keressük a lehetőséget a további fejlődésre" - fogalmazott Rossi.
    A játékosok részéről Gulácsi úgy vélekedett az ellenfélről, hogy a török futball sokat fejlődött az elmúlt években, a válogatott rendkívül szervezett, Montellával pedig dinamikussá vált és nagyon gyors az átmenete védekezésből támadásba, így nem véletlenül verte meg a németeket.
    "Két hónapja teljesen máshogy nézett ki a helyzetem, így nehéz arról beszélni, mi lesz két hónap múlva. Az első nagy mérföldkő az volt, hogy Lipcsében ismét csapatba kerültem és sikeresek vagyunk. Másfél éve nem védtem a válogatottban, nekem ez óriási dolog, ami pedig rajtam kívülálló, azt nem tudom befolyásolni" - válaszolt az MTI kapusversenyre vonatkozó kérdésére az RB Leipzig hálóőre. "Az őszi összetartásokra megelőlegezett bizalom volt a meghívásom. Most kiérdemeltem, így más lélektannal érkeztem".
    A 33 éves Gulácsi térdszalagszakadása és az utána bekövetkezett komplikációk miatt másfél évet hagyott ki, mostanra viszont ismét első számú kapus lett a német klubjánál. Kifejtette, sérülése előtt alapnak tűnt, hogy kezdő a válogatottban, de a hosszú kihagyás során sok mindent átértékelt. Büszke a végigjárt útra, amely során sok kérdés vetődött fel, de mindig próbált az "itt és mostban" maradni.
    "Sokat adott, hogy két hónapot itthon lehettem a rehabilitáció során, amire 17 éves korom óta nem volt lehetőségem. Most tele vagyok energiával, azaz fizikálisan és mentálisan készen állok" - fogalmazott az 51-szeres válogatott Gulácsi.
    A kapus az Európa-bajnoki csoportra vonatkozóan úgy felelt, nincs könnyű négyes, a magyarokéba különböző stílusú ellenfelek kerültek.
    "A németek agresszív, a svájciak modern futballt játszanak, a skót csapat pedig rendkívül fizikális. Fontos a mostani két meccs, hogy jól felkészüljünk" - összegzett Gulácsi.
    (MTI)
    A veretlenségi sorozat megőrzése a tét
    Marco Rossi szövetségi kapitány rendre azt hangsúlyozza, számára nem létezik barátságos mérkőzés, és pénteken a törökök elleni felkészülési találkozónak valóban komoly tétje lesz, méghozzá a magyar labdarúgó-válogatott 12 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatának megőrzése.
    A nemzeti együttes több mint húsz éve produkált ilyen jó szériát, 2000 márciusa és 2001 áprilisa között éppen 12-szer nem talált legyőzőre. Ennél hosszabb veretlenségre legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15 győzelmet aratott, azaz a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember tanítványai Puskásék nyomába érhetnek. Érdekesség, hogy az Aranycsapat sorozatát 1956 februárjában éppen a törökök zárták le, akik 3-1-re diadalmaskodtak Isztambulban.
    Ugyanakkor a pénteki meccs elsődleges célja mindkét fél számára, hogy a két szövetségi kapitány közelebb kerüljön a nyári Európa-bajnokságra utazó 23 fős keret kialakításához, így a játékosoknak személyesen is nagy téttel bír, hogy milyen teljesítményt nyújtanak a nyári kontinensviadal közeledtével. Arra jó esély van, hogy Rossi újoncot is avat, méghozzá a német másodosztályú Hertha BSC-ben futballozó Dárdai Márton személyében, akire elsősorban belső védőként számít majd a szakvezető.
    A magyar válogatott számára ez a meccs ígérkezik a legnehezebb erőpróbának az Eb előtt, ugyanis a másik három rivális, Koszovó, Írország és Izrael nem tagja a 24 csapatos mezőnynek, igaz utóbbi még pótselejtezőről kijuthat. A törökök ráadásul a szintén olasz Vincenzo Montella szövetségi kapitány tavaly szeptemberi kinevezése óta nem kaptak ki, a négy meccsük során legyőzték idegenben a vb-bronzérmes horvátokat és az Eb-házigazda németeket is. Rossi szerint a török csapat nagyon agresszív futballt játszik, már a középpályán nagy nyomás alá helyezi a riválist, ezért a találkozó jó erőfelmérő és felkészülés lesz, mert az Eb-csoportból a németek és a skótok is ehhez hasonló stílust képviselnek.
    Rossi mindenesetre az elmúlt időszak legerősebb keretével készül, ugyanis számos korábban sérült játékosa ismét bevethető, így újra számíthat a védelem alappillérére Willi Orbán személyében, de a középpályán és a csatársorban is nagyobb merítési lehetősége van Schäfer András és Kleinheisler László, illetve Varga Barnabás felépülésével.
    (MTI)
    A magyar labdarúgó-válogatott négy találkozó óta veretlen pénteki riválisával, a török csapattal szemben.
    A két együttes 16. alkalommal csap össze egymással a Puskás Arénában pénteken 20.45-kor kezdődő barátságos mérkőzésen. Az eddigi 15 meccsből két döntetlen mellett kilencszer győztek a magyarok, négyszer a törökök, a gólkülönbség magyar szempontból 35-16. Hazai pályán még jobb a magyarok mérlege, ugyanis nyolc találkozóból egy-egy döntetlen és vereség mellett hatot megnyertek.
    A két csapat legutóbb 2020 őszén a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban mérte össze a tudását: előbb Szoboszlai Dominik fantasztikus szabadrúgásgólja döntött Törökországban, majd hazai pályán a 2-0-s siker a magyar feljutást jelentette a sorozat élvonalába.
    (MTI)