Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Örüljünk a győzelemnek, másnak nagyon úgysem lehet

Rév Dániel

Publikálva 05/11/2022 - 07:45 GMT+1

Megnyerte első mérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon az abszolút tornaújonc Svájc ellen, de 50 percig nem volt jó nézni a meccset. Gyenge kapusteljesítmények, rossz hozzáállás védekezésben, néhol egészen ötlettelen támadójáték, és persze némi pech a kapufákkal: ez jellemezte a mieink játékát. Szerencsére a svájciak a hajrára elfáradtak, így legalább a 2 pont meglett.

Női kézilabda Eb - Magyarország - Svájc

Fotó: MTI

Kezdjük azzal, hogy mindig nagyon nehéz egy torna elején, egyértelműen esélyesebb csapatként játszani egy olyan ellenféllel, amelynek ez az első mérkőzése ilyen szinten, és amely ennek megfelelően valószínűleg sokkal több időt töltött felkészüléssel. Ezzel együtt ha csak 2-3 éve azt mondtuk volna egy kézilabdához értő embernek, hogy a 2022-es Eb-n Svájc ellen a mérkőzés háromnegyede során rohanunk az eredmény után, tuti kiröhögött volna. De sokadszor bizonyosodott be, hogy az európai kézilabdában tényleg nem lehet senkit sem lebecsülni.

Ami nem ment

Elég hosszú listát lehetne írni, úgyhogy csak a legfontosabbakat szedjük össze vázlatszerűen:
  • beálló környéki védekezés - valószínűleg Tabea Schmid volt a mérkőzés legjobbja (hivatalosan Klujber kapta a díjat), de az tuti, hogy ő volt a legjobb beálló a pályán
  • kapusteljesítmény - az első félidőben Szikorának volt pár bravúrja, de a másodikra jött Janurik, akinek még ennyi sem, úgyhogy a hajrára visszajött Szikora, de nem a kapusainkon múlt, hogy végül nyertünk
  • támadásszervezés - még akkor, amikor sikerült is gólokat lőni nagyjából folyamatosan, az általában annak volt köszönhető, hogy Vámos vagy Klujber nagy lendülettel csinált egy jó cselt, és be tudott törni a svájci védők közé ziccert lőni
  • helyzetkihasználás - ha jól számoltam, 8 kapufát lőttünk ziccerből, a legtöbbször a fölső sarkokat célozva
  • átlövések - egyedül Kuczora volt veszélyes távolról, a többi lövőnk mind betörésekből lőtte a góljait
  • rotáció - mivel elég sokáig döntetlen körüli volt az állás, a kulcsembereink sokkal több időt töltöttek a pályán, mint amennyit egy ilyen meccsen kellett volna

A fiatalításról

Évek óta ez a kulcsszó, ha a magyar válogatottról beszélünk. A mindent megnyerő utánpótlásunk játékosainak beépítése a felnőtt válogatottba. Kim Rasmussen kezdte a 2019-es vb-n, amibe (legalábbis részben ebbe) bele is bukott. Az átmeneti Elek(-Danyi)-időszak után Golovin Vlagyimir azzal kapta meg a kapitányi posztot, hogy jól ismeri a fiatalokat, akik közül szinte mindenki megfordult a kezei között az utánpótlás válogatottakban. Tény, hogy fiatal a magyar válogatott, tele 25 évnél fiatalabb játékosokkal, akik ráadásul a keret erősebbik részébe tartoznak.
Ezek a játékosok ma már 22-24 évesek, de még mindig úgy tekintenek rájuk itthon, hogy fiatalok, még időre van szükségük. Miközben a korosztályukba tartozó Henny Reistad a világ egyik legjobb játékosa. De most nem is a nyilvánvalóan kiemelkedő tehetséghez szeretném hasonlítani a mi "fiataljaink" helyzetét, hanem két svájci lányéhoz. Igen, lány: 17 évesek. Mia Emmenegger jobbszélső, és lőtt 6 lövésből 5 gólt a minden héten BL-ben játszó kapusainknak. Nuria Bucher akcióból nem lőtt ugyan kapura, viszont mind az öt büntetőjét gólra váltotta. Előbbi 57 perc játékidővel zárta a mérkőzést.
Mondhatjuk, - és valószínűleg így is van - hogy persze, a svájci válogatottba könnyebb bekerülni. De ha ott, kvázi félamatőrként ilyen mentálisan erős játékosok kerülnek ki az utánpótlásból, akkor azt a kérdést is fel kell tenni, hogy nálunk, összehasonlíthatatlanul bővebb forrásokból miért nem? Ha tudnánk a választ, előrébb tarthatnánk.
Vasárnap jön a folytatás az ellen a Horvátország ellen, amely két éve a torna szenzációjaként bronzérmes lett, és amely 40 percig szorongatta az első fordulóban a torna nagy esélyesének számító Norvégiát. A tét nem kicsi: amelyik csapat veszít, az valószínűleg a mezőny második felében zárja a tornát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés