Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ilyen nincs, és mégis van: az UCI-ellenőr úgy zárta ki a versenyzőt, hogy a szabályt sem tudta

Nagy Benjámin

Frissítve 16/06/2024 - 20:41 GMT+2

Egészen hihetetlen körülmények között zárták ki Johannes Kulsetet pénteken a Szlovén körversenyen. Az Uno-X 20 éves norvég tehetsége a Ljubljana és Nova Gorica közötti szakaszon az élcsoporttal ért célba, így a top 10-ben állt összetettben, ám az utolsó lejtmenetben bemutatott felzárkózása miatt lecsapott rá az UCI „haragja”. Hogy miért, azt senki sem érti.

Kockáztatott és nyert - Aleotti bátor támadása a bizonyíték rá, hogy néha érdemes meglépni

Kulset ugyanis a hivatalos indoklás szerint a betiltott vázra fekvős "supertuck" pozícióban tekert a lejtmenetben, és ennek a segítségével tudott visszaérni a sorhoz.
Csakhogy Kulset szombaton a saját Twitter/X-oldalán megosztotta a felvételt, és néhány magyarázó sort is írt hozzá:
„A célba érkezés után kizártak amiatt, ahogyan tekertem az utolsó lejtmenetben. Ismerem a szabályokat – és nem csináltam semmi rosszat. Egyszer sem értem hozzá a felső csőhöz a vázon, és nem használtam sem az alkaromat, sem a mellkasomat támaszként.”
Védi a saját igazát, gondolhatnánk első olvasatra, csakhogy itt jön az igazi csavar a történetben.
„Az UCI-ellenőrök elismerték, hogy nem tudták a szabályokat, de mégsem akarták megváltoztatni a döntésüket. Szeretnék legalább egy bocsánatkérést kapni az UCI-tól, de még inkább jó lenne az, hogy a jövőben senkit ne zárjanak ki tévesen.”
Kulset megjelölte a posztjában Adam Hansent, a profi kerékpárosokat képviselő szakszervezet (CPA) elnökét, aki szombaton válaszolt is neki.
„Felvettem a kapcsolatot a főellenőrrel, hogy kiderítsem a kizárás okát. A supertuck pozíció tiltott, emellett csak három érintkezési pont lehet. Ezt a szabályt azért hozták, hogy a versenyzők ne lehessenek időfutam-pozícióban (nyereg, pedálok, fékkar, és alkar a kormányon). Azt hiszem, és ki is fogom deríteni, hogy a kizárásod a négy érintkezési pontra vonatkozik. (kéz, láb, nyereg, plusz a mellkas a kormányon). Amint megkapom az információt, továbbítom a csapatod képviselőjének.”
„A mellkasom sem a kormánnyal, sem a vázzal nem érintkezett” – reagált Kulset. „Az ellenőr még azt is elismerte, hogy nem volt bizonyítékuk, amikor kizártak, sőt, utána sem találtak semmi illegálist. Mégsem akarták megváltoztatni a döntésüket.”
Hansen megígérte, hogy alaposan utánajár az ügynek, mert mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek.
Más kérdés, hogy a szakaszt (és vasárnap az összetettet is) megnyerő Giovanni Aleotti is próbálkozott ugyanebben a lejtmenetben egy hasonló aerodinamikus pozícióval, igaz, ő „nagyobb részben” maradt az ülésen, így elkerülte a kizárást. Vasárnap pedig Nikias Arndt csinált látszólag teljes supertuckot, ám ő semmilyen büntetést nem kapott.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés