Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Már mexikói sztárja is lehet a mezőnynek, Froome és Quintana inspirálta az UAE új csodagyerekét

Szabó Bence

Frissítve 17/01/2024 - 11:54 GMT+1

Isaac del Toro nevét a legtöbben egy éve még nem is hallották, a mexikói bringás viszont tavaly nagyot fordítva megnyerte a Tour de l’Avenirt, ami után egyből érdeklődni kezdtek iránta a WorldTour-csapatok. Végül családja segítségével az UAE-t választotta, ahol olyan sztárok mellett fejlődne tovább, mint Tadej Pogačar vagy Joao Almeida. Közben viszont élvezni sem felejtené el az egészet.

Del Toro nem várt sokáig, máris megvan az első profi győzelme - videó

Az országúti kerékpár ma már tényleg egy nemzetközi sport.
Dél-Amerika egyes országai évtizedek óta termelik ki a jobbnál jobb versenyzőket, Ausztrália a szezonnyitó WorldTour-versenynek is házigazdája, de egyre több ázsiai vagy afrikai tehetséget is látunk a mezőnyben. Nem ritkák az észak-amerikai profik sem, ők viszont jellemzően inkább az USA-ból vagy Kanadából érkeznek, Mexikónak rég volt képviselője a legmagasabb szinten. Mostanáig.
Még ha valaki nagyon figyelmesen is követte az elmúlt években a különböző korosztályos versenyeket, akkor sem valószínű, hogy 2023 előtt ismerte volna Isaac del Toro nevét. Tavaly viszont a 20 éves versenyző tényleg berobbant: egy sor kisebb olasz egynapos után a felnőttek között, a Nagyszebeni körön is megállta a helyét, majd a szezon csúcsaként megnyerte a fiatalok Tourjaként számontartott Tour de l’Avenirt.
Nem is maradt el a felhajtás. Del Toro után egyből érdeklődni kezdtek a WT-csapatok, a mexikói pedig végül az UAE-t választotta, ahol három éves szerződést adtak neki. Azóta a Tour Down Underen már bemutatkozott az új csapatában, sőt, a 2. szakaszt meg is nyerte.
Ennyiből úgy tűnhet, hogy a fiatal mexikói versenyző az a fajta tehetség, aki mindig simán és egyenes úton tört a sportág csúcsa felé. Pedig ez nagyon nem így történt.
Gondolhatjuk, hogy a mexikói Ensenada, ahonnan Del Toro is származik, nem egy bringás világváros. Fiatalon ő és testvérei is inkább csak hobbiként űzték a sportágat, a nagy versenyek – a Tour és a világbajnokság – közvetítése azonban az országba is eljutott, így idővel megfogta a profi sport is.
„Fiatalon láttam Chris Froome-ot és Nairo Quintanát a Tour de France-on, ez pedig arra ösztönzött, hogy kövessem az álmomat.”
picture

Froome és Quintana csatája komoly hatást gyakorolt a fiatal Del Toróra.

Fotó: AFP

Az álom pedig Európába vezette, méghozzá elég hamar. Del Toro mindössze 15 éves volt, amikor az olasz kontinentális sor, az A.R. Monex nemzetközi felhívásában az összes teszten átment, így a csapathoz igazolt, és egyből San Marinóba is költözött.
Mivel egy rakás korabeli mexikói sráccal lakott együtt, hamar meg kellett tanulnia az önállóságot, egy évben 11 hónapot távol töltött az otthonától, de mégsem tekintett erre lemondásként.
„Igazság szerint ez nem áldozat részemről, sokkal inkább élvezet, mert szeretem, amit csinálok. Bár nehéz távol élni a családtól és barátoktól, remek emberekkel lakom, így ők is a családommá váltak. Persze nem ugyanaz, de a motivációt segít fenntartani. Mindig is nagyon célorientált ember voltam: edzek, eszem, pihenek és készülök a következő napra. Itt Európában nincs semmi, ami elterelné a figyelmemet a céljaimról.”
Az eredmények viszont nem jöttek egyből, sokkal inkább az akadályok. Első u23-as évében, pont a szezon versenyének számító l’Avenir előtt egy edzésen bukott és eltörte a combcsontját. A szinte végzetes sérülés hét teljes hónap felépülési idővel járt, ő pedig lassan már a karrierjét féltette.
„A combcsonttörés miatt ez nem volt egy könnyű év. 2023 első fele nagyon frusztráló volt, azt hittem, vége a pályafutásomnak. Tudtam, hogy a képességeim megvannak, a felépülés viszont nem egyszerű, a dolgok pedig nem mindig alakultak jól.”
picture

Isaac Del Toro

Fotó: AFP

A márciusi visszatérés után aztán a formája szépen javulni kezdett, de a l’Aveniren sem jött minden magától. A második szakaszon kiszáradással küzdött, a másnapi csapatidőfutamon pedig a mexikóiak kerek két percet kaptak a győztes dánoktól.
Del Toro viszont nem adta fel, a következő hat szakaszból pedig ötön is a dobogón zárt – köztük megnyerte a királyetapot a Col de la Loze-on – így végül perc fölötti előnnyel nyerte az összetettet.
picture

Del Toro nem várt sokáig, máris megvan az első profi győzelme - videó

Ahogy várható volt, a győzelmet követően egyből beindult iránta az érdeklődés. Bár a Vuelta alatt még tagadta, hogy bárkivel egyezkedne, rövidesen kiderült, hogy az UAE Emirates csapatát választja. Del Toro elmondása szerint nem rendelkezik saját ügynökkel, a döntést a családja segítségével hozta meg. Az UAE-nél pedig igazi elit háromhetes-menőktől tanulhat Pogačar, Adam Yates vagy Almeida személyében.
„A l'Avenir után a telefonom szinte felrobbant, mindig hívott valaki. Elég kaotikus volt, nem volt könnyű kezelni, mert koncentrálni és edzeni sem tudtam rendesen. Így kezdődtek a tárgyalások a csapatokkal.”
„Nem vagyok könnyű helyzetben, mert más országból, más kontinensről származom, sokat kell még tanulnom. Azért az UAE-t választottam, mert bízom abban a folyamatban, amit felvázoltak. Szerintem ide jönni volt a legjobb döntés, lenyűgöző érzés egy asztalnál ülni ilyen kaliberű versenyzőkkel.”
Persze elképzelhető, hogy az említett folyamat idén még nem hoz majd látványos eredményeket, de az elmúlt évek tendenciái alapján ez sem lenne óriási meglepetés. Del Toro viszont inkább hosszú távra tervez.
Szeretnék egy jó, sokoldalú versenyző lenni, az álmom pedig az, hogy 10 év múlva ugyanúgy élvezzem ezt csinálni, amennyire most teszem.
Forrás: GCN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés