Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar csapata is érkezik a Tour de Hongrie-ra!

Rév Dániel

Frissítve 20/02/2023 - 12:49 GMT+1

A világ legjobb csapatainak egyike, az UAE Team Emirates is rajthoz áll a májusi Tour de Hongrie-n, várhatóan egy sprintekre készülő kerettel. Az összetettre is lesz embere az emírségbeli csapatnak, az új-zélandi George Bennett kaphat lehetőséget, hogy ne segítőként, hanem kapitányként versenyezzen a magyar körversenyen.

Matteo Trentin

Fotó: Getty Images

Pályakerékpáros és országúti Európa-bajnokok, illetve háromhetes szakaszgyőztesek is helyet kaptak az Egyesült Arab Emirátusok WorldTour csapatának előzetes keretében, mely először vehet részt a Tour de Hongrie-n.
Az UAE Team Emirates 2017-ben jelent meg az országúti kerékpározásban, miután a csapat átvette a Lampre-Merida WorldTour-licenszét, mely 1999 óta a legmagasabb osztály tagja volt.
A csapat azóta kétszer is győzött a Tour de France-on a fiatal szlovén szupersztár, Tadej Pogačar révén, de nyertek már a Tirreno-Adriaticón, a Lombardián, a Liége-Bastogne-Liége-en, a Strade Bianchén vagy a Gent-Wevelgemen is.
Az illusztris felsorolás túlnyomó többségéért Pogačar felel, aki nem csak minden idők második legfiatalabb bajnoka a Tour de France-on, de az első olyan kerékpáros is, aki a sikere évében olimpiai érmet is szerzett (2021 Tokió, 3. hely). A klaneci születésű klasszis meghatározó résztvevője volt a 2017-es Tour de Hongrie-nak!
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Az ekkor még csak 18 éves Pogačar a szlovén ROG – Ljubljana kontinentális csapatában lehetett ott a szombathelyi rajtnál. A verseny egyetlen nehéz emelkedőkkel tarkított napján, a 4. szakaszon másodikként érkezett a miskolci célba, az összetettben pedig harmadikként zárt a kolumbiai Daniel Jaramillo (UnitedHealthcare) és Peák Barnabás (Kontent-DKSI) mögött.
A csapat azért Pogačar mellett is hemzseg a világsztároktól. Itt teker többek között a nyolcszoros Giro d’Italia szakaszgyőztes Diego Ulissi, a Tour de France kétszeres hegyi trikósa, Rafal Majka, a Giro negyedik helyezettje, João Almeida, a friss Vuelta-dobogós szupertehetség, Juan Ayuso, az e-sport világbajnokból lett háromhetes szakaszgyőztes, Jay Vine, vagy a német sprinterklasszis, Pascal Ackermann is.
Bár Pogačar információink szerint nem lesz itt Magyarországon, az UAE megosztotta velünk előzetes rajtlistáját, mely így is fantasztikus nevekből áll. A keret leginkább sprintfókuszú, és négy olyan versenyzőt is tartalmaz, akik egytől egyig szakaszgyőzelmekért harcolhatnak majd.
A legismertebb közülük az olasz Matteo Trentin. A rövid emelkedőkön és a kockaköves klasszikusokon is jól szereplő sprinter nyolc etapon is győzött háromheteseken, ráadásul mindegyik Grand Touron nyert már szakaszt: a Giro d’Italián egyszer, a Tour de France-on háromszor, a Vueltán pedig négyszer. Emellett kétszer győzött a Paris-Tours egynaposán (2015, 2017), nyert Európa-bajnokságot (2018), és volt második világbajnoki mezőnyversenyben (2019).
picture

Matteo Trentin

Fotó: Getty Images

A sprintekben két kiváló kolumbiai versenyzővel dolgozhat össze Trentin. Juan Sebastian Molano maga is rendelkezik már háromhetes szakaszgyőzelemmel: a tavalyi La Vuelta a España során ő nyerte az utolsó, madridi befutót. Trentinhez hasonlóan ő is kontinentális bajnoknak mondhatja magát: 2018-ban San Juanban győzött a pánamerikai bajnokságon.
Honfitársa, Álvaro José Hodeg szintén rangos diadalokat tudhat maga mögött: Sparkassen Münsterland Giro, Bredene Koksjide Classic, szakaszok a Katalán, a Lengyel és a Benelux Körversenyeken a WorldTourban.
A sprintfelvezetésekben és a szakaszok elején sem akárkik dolgozhatnak majd az UAE Emirates sikeréért. A portugál ikerpár, Ivo és Rui Oliveira egyaránt kiváló pályakerékpárosok. Ivo Európa-bajnok egyéni üldözéses versenyben (Plovdiv, 2020), Rui pedig scratch-ben (Grenchen, 2021).
A csapat összetett esélyese az új-zélandi George Bennett lehet. A 32 éves versenyző az emelkedőkön érzi magát igazán elemében. Legnagyobb sikerét 2017-ben érte el a Kaliforniai Körverseny összetettjének megnyerésével, de van második helye a 2020-as Lombardiáról is. A háromheteseken általában segítőként számolnak vele, ám így is van már top 10-es helyezése: 2018-ban nyolcadik volt a Giro d’Italián.
Forrás: Tour de Hongrie sajtóközlemény
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés