Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sztársprinterek a mezőnyben - kezdődik a Tour de Hongrie!

Bodnár Gergő

Frissítve 10/05/2023 - 10:19 GMT+2

A Tour de France-ra készülő sztársprinterek közül, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Sam Bennett és Caleb Ewan is ott lesz a szerdán rajtoló Tour de Hongrie-n. De hát hol gyakoroljanak a felvezető vonatok, ha nem egy olyan versenyen, ahol az öt szakaszból három, szinte biztosan mezőnyhajrás lesz? A Bora és a Quick-Step vonata elég erősnek tűnik, nagy harc várható a zöld trikóért.

Dunbar nem tisztelte a Valter-kanyart a Kékestetőn, drámai csatában elbukta a szakaszgyőzelmet

Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Sam Bennett és Caleb Ewan.
Mindannyian ott lesznek a Tour de France-on, és a hamarosan kezdődő magyar körversenyen is. Tényleg nagyon durva sprintermezőny jött össze a szerdán rajtoló Tour de Hongrie-ra, olyan komoly, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna. De hát hol gyakorolják a felvezetést a csapatok, ha nem egy olyan versenyen, ahol az öt szakaszból három, szinte biztosan mezőnyhajrás lesz, és közben minőségi sprinterek ellen lehet meccselni?
Nevek alapján a Bora és a Quick-Step vonata tűnik a legkomolyabbnak, épp ezért könnyen lehet, hogy Sam Bennett nagy ellenfele lesz a zöld trikóért vívott harcban, a Jakobsen-Groenewegen duónak.
Ők ketten már tavaly is a Tour de Hongrie-n hangoltak az év fő versenyére, Caleb Ewant egy éve még a Girón láthattuk (ő esett el a visegrádi befutón, nem sokkal a cél előtt), Sam Bennett pedig először vesz majd részt a magyar körön.
A mezőny rajtuk kívül is kifejezetten erős, hisz az Ineos nem csak Egan Bernalt, hanem az öt Giro-szakaszt nyerő Elia Vivianit is elhozza, az UAE Emiratesben ott lesz a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Matteo Trentin, a Bora vonatában pedig az a korábbi Vuelta-szakaszgyőztes Danny van Poppel kap szerepet, aki talán 2 éve még simán kiemelt ember lett volna a sprintekben.
A 2021-es Tour de Hongrie zöld trikósa, Jakub Mareczko szintén indul, de láthatjuk a Bahrain kapitányaként Phil Bauhaust (ő 2020-ban nyerte a pontversenyt), és az idei Milánó-Torinót behúzó Arvid de Kleijnt is. Illetve azt a Matteo Moschetti, aki még 2018-ban, a Polartec-Kometa színeiben nyert szakaszt a TdH-n.
picture

Dylan Groenewegen a 2023-as Szaúdi körverseny első szakasza után.

Fotó: AFP

A magyar körön először az 1933-as kiírás során díjazták külön mezzel a pontverseny győztesét, amikor az ukrán Vadim Prisziajenko nyert. Magyar versenyző csupán egyszer zárt ennek a kategóriának az élén: 2001-ben Bebtó Zoltán vitte el a zöld trikót.
Tavaly Fabio Jakobsen csak 5 ponttal előzte meg Rudy Barbier-t, a Quick-Step sprintere két szakaszgyőzelemig jutott, majd újoncként a Tour de France-on is be tudott húzni egy mezőnyhajrás napot.
Most magyar versenyzőként, talán Karl Ádámnak (Epronex-Hungary) lehet a legtöbb esélye arra, hogy valamelyik szakaszon a top 10-ben zárjon, ami elnézve az ellenfeleket, tényleg komoly eredmény lenne. Főleg annak fényében, hogy az Epronex versenyzője nemrég egy betegséggel bajlódott, jó pár napot ki kellett hagynia, így még számára is kérdéses, hogy milyen formában lesz a nyitónapon.
Ádám a tavalyi TdH-n kétszer elég volt közel a legjobb tízhez, a hajdúszoboszlói sprintben a tizenharmadik, egy nappal később Nyíregyházán pedig a 12. helyen zárt. De nem szabad elfelejteni, hogy egy évvel tapasztaltabb lett, és akkor még a magyar válogatott színeiben tekert. Most pedig az utolsó kilométereken belül, remélhetőleg a Szarka-Rózsa duó támogatására is számíthat.
Összetettben valószínűleg Dina Marcinak (ATT Investments) lehet a legtöbb esélye egy szép, akár top10-es eredményre, de ehhez mind a pécsi, mind a dobogókői szakaszon kifejezetten jól kell mennie.

A 2023-as Tour de Hongrie szakaszai, és az Eurosportos közvetítések:

Szerda:
  • 1. szakasz: Szentgotthárd-Szentgotthárd (168 km)
    TV: Eurosport.hu - 14.50 (összefoglaló: Eurosport 1 - 20.00)
Csütörtök:
  • 2. szakasz: Zalaegerszeg-Keszthely (175 km)
    TV: Eurosport.hu - 14.50 (összefoglaló: Eurosport 1 - 20.00)
Péntek:
  • 3. szakasz: Kaposvár-Pécs (180 km)
    TV: Eurosport.hu - 14.50 (összefoglaló: Eurosport 1 - 20.00)
Szombat:
  • 4. szakasz: Martonvásár-Dobogókő (206 km)
    TV: Eurosport.hu - 14.50 (összefoglaló: Eurosport 1 - 20.00)
Vasárnap:
  • 5. szakasz: Budapest-Budapest (150 km)
    TV: Eurosport.hu - 12.40 (összefoglaló: Eurosport 1 - 20.00)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés