Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Benoot: „A csapatból senki nem fogad arra, hogy Jonas dobogós lesz a Touron”

Nagy Benjámin

Frissítve 25/06/2024 - 21:09 GMT+2

Őszinte nyilatkozatot adott a szombaton kezdődő Tour de France-ról Tiesj Benoot. A Visma belga versenyzője zsinórban a nyolcadik Tourjára készül, de talán még egyszer sem volt ennyire bizonytalan, mint most – a csapatból ugyanis senki sem tudja, mire számítson Jonas Vingegaard-tól. Még ő sem, pedig együtt edzett magaslaton a kétszeres címvédővel. Interjú.

Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Christophe Laporte és Wout van Aert

Fotó: Getty Images

Tiesj, te vagy az egyetlen belga, aki együtt készült Vingegaard-ral és Wout van Aerttal. Hogy vannak most?
- Tízmilliós kérdés... Én magam is nagyon nehezen tudom megsaccolni, hol tartanak pontosan.
Több mint egy hétig edzettél velük, igaz?
- Igen, de amikor együtt edzünk magaslaton, az nem olyan, mint egy hegyi szakasz versenykörülmények között a Touron. Nem arról van szó, hogy teszteljük egymást és kiderüljön, ki a legjobb.
De csak láttad, hogyan mozogtak.
- Láttam és tudom, de nem merem megjósolni, mennyire jók. Ahogy ők maguk sem. Minden sportoló, aki sérülésből lábadozik, bizonytalan helyzetben van. Szerintem csak az első hétvége után tudjuk meg, milyen állapotban vannak.
Az ellenfelek szerint a Visma kamuzik, hogy elhitesse, nem olyan erősek a versenyzők, mint amilyenek valójában.
- (nevet)
Miért nevetsz?
- Mert ez eléggé vicces. Ha azt mondod, jó vagy, egyből megkapod: arrogáns, beképzelt. Ha azt mondod, esélytelenebb vagy, mint a többiek, egyből megkapod: nem mondasz igazat, titkolózol. Azt, hogy csapatként szándékosan ködösítenénk, ti magatok sem hiszitek el, ugye?
Tehát hivatalosan is meg tudod cáfolni ezt a pletykát?
- Százszázalékig. Ugye láttátok, hogyan ment Wout a Norvég körön? Egyszerűen nem volt önmaga. Nem azon a szinten versenyzett, amin általában szokott. Javult az elmúlt hetekben, de messze van a tavalyi, és még távolabb a két évvel ezelőtti énjétől.
De talán jó példa lehet 2021, amikor a felkészülés során vakbélgyulladása volt, aztán a Tour első hetében szenvedett, a második felében viszont mégis nyert három szakaszt.
- Valóban, akkor nagyon kellett neki az az első hét, Sokszor megkérdezik tőlem, mi a tehetség? Szerintem az a tehetség, ahogyan az olyan srácok, mint Wout, képesek fejlődni egy Touron. Kevesen vannak. Hogy mégis képes lesz-e megismételni a 2021-es teljesítményét? Teljesen más a helyzet, mint tavasszal, amikor szenzációs formában volt, mert az akkori magaslati edzőtáborban már tudtam, hogy Wout lesz a legjobb. Most tényleg nem merem megmondani, hol áll. Dettó Jonas. Hiába érzi jól magát az edzéseken, ő és a csapat is bizonytalan. Ne feledkezzünk meg a dolgok mentális oldaláról sem. Jonas nem tudja, hogyan fog viselkedni a mezőnyben, hogyan érzi magát, mi lesz a félelemmel.
Merijn Zeeman sportigazgató azt mondta korábban, hogy Vingegaard nem fog indulni, ha nem képes csúcsformában teljesíteni. Mégis indul...
- Azért, mert a csapatvezetés szerint van esély arra, hogy a csúcson legyen. Ezzel együtt a csapatból senki nem fogad arra, hogy Jonas dobogós lesz a Touron. Csak reménykedni tudunk. Az viszont biztos, hogy Matteo Jorgenson nagyszerű állapotban van, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy tartsa a lépést Pogačarral, esetleg megverje őt? Láttuk, mit csinált a Girón, teljesen egyértelmű, hogy az UAE a legnagyobb esélyes a Tour-győzelemre.
Pogačar mégis kikapott az elmúlt két évben Vingegaard-tól.
- Egy csúcsformában lévő, jól felkészült Vingegaard-tól. Most alig nyolc hét edzés van a lábában. Kérdezd meg bármelyik edzőt, őrültnek fog tartani. Tegyük fel, hogy Tiesj Benootnak nyolc hétig tart a felkészülése. Elmondom, soha nem kerülnék be a Tour-keretbe... Jonas és Wout viszont igen, mert vannak annyira tehetségesek, és nagyon gyorsan jók tudnak lenni.
Mi lesz a szereped a Touron?
- A csapatért fogok dolgozni. Kevés olyan nap lesz, amikor a reggeli taktikai megbeszélésen azt mondják: Tiesj, maradj a mezőny hátsó részében és tekerj be nyugodtan. A szakaszokon, amiken Wout kiemelkedő lehet, Jan Tratnikkal fogok melózni, a hegyekben pedig akkor jövök én a sorban, amikor Christophe Laporte elvégezte a dolgát.
Mennyire vagy jó állapotban?
- Ha egészséges maradok a rajtig, jobb formában állok rajthoz, mint valaha. Loes születése miatt a Liége után volt egy nagyon szép és fárasztó időszakom. Akkor nem sokat aludtam, de edzésügyileg mindent meg tudtam csinálni, amit akartam. A Dauphiné elején nem éreztem magam teljesen egészségesnek, de a végére átfordult és minden szuper volt. A vártnál tovább tudtam dolgozni Matteóért, de szándékosan nem erőltettem túl magam, és egyszer nem tekertem teljes erőbedobással a célvonalig. Megtanultam az utóbbi években, hogy a Dauphinén nem szabad mindent kiadnod magadból, ha indulsz a Touron is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés