Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zeeman: „Hatalmas bravúr a szakmai stábtól, hogy Vingegaard ott lehet a Touron”

Bodnár Gergő

Frissítve 21/06/2024 - 09:45 GMT+2

Wout van Aert mellett Jonas Vingegaard is indulhat a jövő szombaton rajtoló Tour de France-on, de Merijn Zeeman elmondása szerint csak pár napja véglegesítették a keretet. Állítólag még az is benne volt a pakliban, hogy a Girón egy szakaszt nyerő sprinter, Olav Kooij ugrik be Vingegaard helyére, aki elvileg rendben van és készen áll a rajtra.

Vingegaard megnyerte a Tourt, az utolsó hegyi szakasz Pogacaré - összefoglaló

Kezdjük a legfontosabbal: Wout van Aert mellett Jonas Vingegaard is ott lesz a jövő szombaton rajtoló Tour de France-on.
Az elmúlt hetekben, bár folyamatosan jó hírek jöttek a dán versenyző állapotával kapcsolatban, azért elég nagy volt a bizonytalanság a Visma csapatánál azzal kapcsolatban, hogy melyik 8 versenyző indulhat a Touron.
Merijn Zeeman elmondása szerint csak pár napja véglegesítették a keretet, és még az is benne volt a pakliban, hogy a sprinter, Olav Kooij ugrik be Vingegaard helyére.
Vingegaard mellett Van Aert is ott lesz a Touron induló csapatban. Ezt mióta tudjátok?
Szerdán derült ki, hogy melyik 8 versenyző indul, szóval mi sem régóta tudjuk. Wouttal kapcsolatban két hete derült ki, hogy rendben lesz, de saját maga jelezte, hogy szeretne ott lenni a Touron. Megkérdezte tőlünk, hogy van-e még egy kiadó hely a keretben, nagyjából 1 másodpercig gondolkodtunk a válaszon.
Nagyon határozottan kijelentette, hogy valami különlegeset szeretne összehozni a csapattal és Jonas teljes mértékben számíthat rá. Pont ezért egy szakaszgyőzelem nagyszerű jutalom lenne számára, szóval mindenképpen erre fogunk törekedni. Ha Wout ott van a keretben, a léc feljebb kerül. Ő egy igazi álom minden csapatvezető számára, mert egyszerűen jobbá teszi a többieket.
Mennyire volt nehéz ez a kirakós játék az elmúlt hetekben a sok sérülés miatt?
Minden lehetséges forgatókönyvre próbáltunk felkészülni, de Jonas döntésétől tettük függővé a csapatot. Nem tagadom, az utolsó pillanatig kapcsolatban voltam Olav Kooijjal. Ha Jonas lemondta volna a részvételt, ő ugrott volna be a helyére. Tényleg az utolsó pillanatig kivártunk a döntéssel.
De előtte folyamatosan kapcsolatban voltunk Mathieu Heijboerrel (a teljesítményért felelős vezető), Tim Heemskerkkel (Vingegaards edzője), Martijn Redegelddel (a táplálkozásért felelős vezető) és Jarno Voorintholttal (a rehabilitációt felügyelő szakember), mert kezdetben Jonas formáját illetően tényleg a sötétben tapogatóztunk. Az elmúlt hetekben viszont csak jó hírek jöttek róla.
Ez mit jelent?
Fittnek lenni még mindig más dolog, mint versenyképesnek lenni. De Jonas legalább készen áll, mert tényleg rendkívül keményen dolgozott. Ezért nagy dicséret jár neki és az egész szakmai stábnak.
Az, hogy egyáltalán el tudjuk vinni a Tourra, világklasszis teljesítménynek számít, mert nagyon sokáig nem így nézett ki a helyzet.
Jonas, motivált, készen áll, és biztosan a jobbak között lesz. A kerékpársportban szerencsére nem mindig az erő dönt, sokszor az számít, hogy taktikailag mennyire vagy éles. Ezen megfontolás alapján döntöttünk úgy, hogy mindenképpen induljon.
picture

Jonas Vingegaard és Wout van Aert (Fotó: X/@vismaleaseabike)

Fotó: Twitter

De mit mondanak a számok? Van olyan formában, mint a tavalyi Tour előtt?
Ez egy jó kérdés, de erre nem tudok egyértelmű választ adni. Azt hiszem, ez hamarosan kiderül. Ami az edzésmunkát illeti, mindent kihozott magából. Tim Heemskerk tényleg a maximumot préselte ki belőle, hogy Jonas eljusson arra a szintre, ahol most áll. Viszont ne felejtsük el, hogy április eleje óta nem versenyzett, szóval van benne némi bizonytalanság. Bár szerencsére manapság egy nagy feladatra verseny nélkül is tökéletesen fel lehet készülni.
Tavaly nagy nyomás volt rajtunk címvédőként, de most elég más a hangulat a csapaton belül. Úgy vagyunk vele, hogy a sok kérdőjel miatt nagyon várjuk a rajtot, egyúttal örülünk annak, hogy Jonas ott lehet velünk.
Az olasz nyitóhétvége nem könnyű, majd korán jön a Galibier. Lehet, hogy négy szakasz után változtatni kell a stratégián?
Nem, nem fogunk ilyet tenni. Ha esetleg korán hátrányba kerülünk, akkor nyilván azt kell megnézni, hol lehet esélyünk behozni a lemaradást. De nem lesz dráma, ha Pogačar előnybe kerül, mert akárcsak az elmúlt két évben, a rajt megint neki fekszik. Az első szakaszokon egyértelmű előnyben lesz velünk szemben.
Szerencsére idén tényleg az utolsó pillanatban dőlhet el a Tour, mivel a zárónap egy nizzai időfutam, és elég kemény az utolsó pár hegyi szakasz. Szóval három hét kőkemény verseny vár ránk, ezen a Touron senki nem kezdhet majd korán örülni.
Forrás: Wielerflits, Sporza

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés