Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Volt benne kockázat” – Van der Poel kilenc hét kihagyás után lesz ott a Tour rajtjánál

Kálmán Laci

Frissítve 28/06/2024 - 17:23 GMT+2

Mathieu van der Poel úgy lesz ott a Tour de France szombati firenzei Nagy Rajtjánál, hogy kilenc hete versenyzett utoljára, és összesen is csak hét versenynap van a lábaiban. Nem véletlenül alakult így, Van der Poel és a csapat tudatosan készült sok edzéssel és kevés versennyel. A Tour mellett a cél a párizsi olimpia mezőnyversenye és a világbajnoki címvédés Zürichben.

Tömegbukás egy parkoló motoros miatt a Liège-en, Van Der Poel és Valter is érintett

A döntés hátteréről Christoph Roodhooft, az Alpecin sportigazgatója beszélt a Het Nieuwsblad című belga oldalnak.

Christoph, menjünk vissza az időben egy kicsit. Mathieu van der Poel világbajnok lett Glasgow-ban, nem sokkal később pedig leültetek átbeszélni a 2024-es versenyprogramját.
Alaposan megvitattuk a dolgokat. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy Mathieu indul-e majd montiban. Ha így lett volna, akkor a Tour elé montis versenyeket is be kellett volna iktatnunk, és akkor nem indult volna az Amstelen és a Liége-en. Végül a Liége zárta a tavaszt, ami után egészen a Tour rajtjáig nem versenyzett.
Ez nem volt épp egy könnyű puzzle.
Sőt, mondhatjuk, hogy kifejezetten nehéz volt.
Ki hozta meg a végső döntést?
Eleinte Mathieu, Philip (a csapatfőnök, Christoph testvére - a szerk.) és én beszéltünk erről nagyon sokat. Később az edzők is bekapcsolódtak, hogy elmondják, mi az, ami kivitelezhető, és mi az, ami nem. Minden vélemény egybegyúrtunk, így született meg a végső döntés, amiről aztán tájékoztattuk a szponzorokat és a partnereinket. Ők is fontos szereplék, hisz nélkülük nem léteznénk.
Fontos a szponzorációs szempont, de fontos a sportszakmai szempont is. Mindössze hét versenynap a Tour előtt…
Ez bizony nem sok. Most már tudjuk, hogy amikor Mahieu versenyzett, akkor maximálisan jelen volt, és a dolgok róla szóltak, de ezt nem tudhattuk előre, úgyhogy volt benne kockázat.
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

Sokan nehezen fogadták el ezt a versenynaptárat.
Ahogy a dolgok végül alakultak, a dolog könnyen magyarázható. De egyébként is, az embereknek nem szabad csak ezt a hét országúti napot nézniük, hanem látni kell Mathieu elmúlt egy évét. Mindent egybevetve neki is kijön nagyjából a 70 versenynap, mint a profik többségének. Így a magaslati edzőtábor után vissza tudott térni Spanyolországba, és nyomás nélkül készülhetett tovább.
Ő szeretne több versenyen indulni?
Neki ez így teljesen rendben van. Tavaly nagyon jól érezte magát a belga körön, de az idén beáldoztuk, mert egy esetleges győzelem ott, vagy a svájci körön, nem tesz már hozzá a karrierjéhez.
A korlátozott versenynaptár azt is jelenti, hogy amikor viszont versenyez, jóval nagyobb rajta a nyomás.
A nyomás mindig is nagy volt rajta.
Abban, hogy keveset versenyez, mennyire játszik szerepet az, hogy figyeltek a mentális egészségére is?
Persze, a mentális egészség nagyon fontos. Főleg, hogy a magaslati edzőtáborok miatt a versenyzők többet vannak távol az otthonuktól, mint korábban. Lehet, hogy kevesebbet versenyeznek, de a mentális terhelés így is nagyobb. A mai világban sokkal nehezebb kikapcsolni. Éppen ezért a program összeállításakor a legfontosabb az egyensúly.
A Tour egy olyan verseny, ahol Mathieu-n kisebb a nyomás?
Valójában igen. Vegyük a tavalyi versenyt például. Az első hét Jasper Philipsenről szólt. A másodikon lehetettek volna lehetőségek a számára, de közbeszólt a betegség. Reméljük, az idén lesznek olyan pillanatok, amikor a Tour kellemesen telik majd neki, és ki tud kapcsolódni.
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

A Tour önmagában is cél a számára? Vagy inkább felkészülés az olimpiára?
A Tour alapból egy olyan verseny, ahol vannak célok a számára, igaz, az idén kevesebb. Csak egy vagy két olyan szakasz van, ami feküdhet neki. Azon kívül készülhet az olimpiára, persze ettől még nem hívnánk a Tourt felkészülései versenynek. Az azonban tény, hogy a modern kerékpárban pontosan lehet tudni, hogy melyik versenyző mely szakaszokon lehet igazán jó. Nincs ez másképp az ő esetében sem.
Mi az edzők szerepe?
Rengeteget tudnak, és mi ezt a tudást használni is szeretnénk.
Vannak néha ütközések?
Nálunk minden az együttműködésről szól, nem pedig a szembenállásról. Amióta prokonti csapat lettünk, és Kristof De Kegel (teljesítményért felelős igazgató – a szerk.) megérkezett hozzánk, megvannak a célkitűzéseink, amelyekhez továbbra is tartjuk magunkat. Azt szeretnénk, hogy a rendelkezésünkre álló tudás kifizetődjön a versenyeken. Viszont az idő halad, a sportág fejlődik, és előfordulhat, hogy egy kerékpáros, mint most Mathieu, nem versenyzik egy hosszabb ideig. Mathieu pedig nyitott erre, mint minden modern kerékpáros.
Néha a dolgok nem jól alakulnak. Két éve Mathieu csendesen otthagyta a Tourt, és utána a Giro és a Tour közötti magaslati edzőtábort okolta.
A kerékpár nem olyan, mint a PlayStation. Sokkal inkább kontrollált, mint régen, de azért még mindig vannak jó és rossz napok.
picture

Mathieu Van Der Poel

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés