Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szakaszok, közvetítések és a legfontosabb dátumok – minden, amit a 2024-es Tourról tudni kell

Bodnár Gergő

Frissítve 27/06/2024 - 18:23 GMT+2

Rajt Firenzében, 1989 után újra egy időfutam zárásként, nyolc hegyes, de ténylegesen négy hegyi befutós szakasz, és egy extrának tűnő mini Strade Bianche a 9. szakaszon. Szombaton végre elrajtol az év második háromhetese, a 111. Tour de France, egy cikkben gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A 2023-as Tour de France trikósai

Fotó: AFP

Szombaton végre elrajtol az év második háromhetese, a 111. Tour de France. A verseny története során először lesz Olaszországban a Nagy Rajt, és elnézve az első három szakaszt, egyáltalán nem vár könnyű kezdés a mezőnyre.
Ahol mind a hat top versenyző, vagyis Pogačar, Vingegaard, Roglič, Evenepoel, Van der Poel és Van Aert is ott lesz, erre pedig korábban még nem volt példa.
Ami igazán rendhagyóvá teszi a 2024-es Tourt, az maga a befejezés, hisz 1989 után újra egy időfutammal zárul a verseny. Ráadásul az olimpia miatt nem Párizsban, hanem Nizzában lesz az utolsó szakasz.

MIKOR KEZDŐDIK A TOUR?

A 2024-es Tour de France június 29-én szombaton kezdődik Firenzében, ez lesz a verseny történetének első olaszországi Nagy Rajtja. A nyitónap közvetítése 11.45-kor indul az Eurosporton, a szakasz 12.40-kor kezdődik, és a közepes, 40-es átlaggal számolva 17.45 körül várható a befutó Riminiben.
Csütörtökön 18.30-tól a csapatbemutatót is élőben láthatjátok az Eurosporton, az eurosport.hu-n illetve a Max-on.

MILYEN AZ ÚTVONAL?

Nagy Rajt Firenzében egy kifejezetten nehéz szakasszal, időfutam az utolsó napon Nizzában, nyolc hegyes, de ténylegesen négy hegyi befutós nap, egy murvás szakasz az első pihenőnap előtt, valamint nyolc lehetőség a sprinterek, így a rekorddöntésre készülő Mark Cavendish számára.
A női Tourral ellentétben nincs Alpe d’Huez, lesz viszont egészen korán Galibier, Pla d'Adet, Plateau de Beille és Col de la Couillole, a 20. szakasz végén. Ami pedig igazán rendhagyóvá teszi a 2024-es Tourt, az a befejezés, hisz 1989 után újra időfutammal zárul a verseny. Ráadásul az olimpia miatt nem Párizsban, hanem Nizzában lesz az utolsó szakasz.

A NAGY RAJT

A 2024-es Tour de France 34 nappal a Giro vége után, június 29-én kezdődik Firenzében. Bármilyen furcsa, de ez lesz a verseny történetének első olaszországi rajtja, pont 100 évvel azután, hogy első olaszként Ottavio Botecchia 1924-ben megnyerte a Tourt.
A 205 kilométer hosszú és 7 kategorizált emelkedőt tartalmazó nyitószakasz Riminiben ér véget, majd a Tour mezőnye további két napot tölt Olaszországban. A második szakasz Marco Pantani szülővárosában, Cesenaticóban kezdődik és Bolognában zárul (a San Luca emelkedőt kétszer kell megmászni), a harmadik, valószínűleg mezőnyhajrát hozó 229 kilométeres etap pedig Torinóban ér véget.
picture

A 2023-as Tour de France dobogósai

Fotó: AFP

AZ ELSŐ HÉT

Egyáltalán nem tűnik könnyűnek és unalmasnak az idei Tour eleje, az első három olaszországi szakasz után a negyedik napon már ott a 2642 méter magas Galibier, de ez még egy lejtmenetes befutót hozó nap lesz Valloire-ban. A 7. szakaszon viszont jön a 25 kilométer hosszú időfutam. Az első hét egyik legjobban várt napja a mini Strade Bianchés szakasz lehet, amikor 14 szektor és 32 kilométernyi murvás út vár a mezőnyre.

MÁSODIK HÉT ÉS A KIRÁLYETAP

A Tour középső hetén három hegyi befutós napot is rendeznek, ezek közül az első igazán kemény a 14. szakasz, amikor Pla d'Adet (10.6 km / 8%) tetején lesz a cél. Másnap 4 kategorizált emelkedő megmászása után jön a 15.8 kilométer hosszú, átlagosan 8%-os Plateau de Beille, mindez a július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén. Ötezer méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni, nem kérdés, hogy idén ez lesz a királyetap.
A középeső héten még a 11. szakasz (Evaux-les-Bains - Le Lioran) is kiemelten fontos lehet az összetett esélyesek számára, ennek a 211 kilométeres napnak az utolsó 50 kilométeren belül négy rövidebb, de meredek hegy vár a versenyzőkre. Például a majdnem 4 kilométer hosszú, átlagosan 9%-os Col de Neronne, illetve a Puy Mary Pas de Peyrol (5.4 km / 8 %).

A HARMADIK HÉT

Természetesen a Tour harmadik hetében is lesz hegyi befutó, az utolsó három nap alkalmas lehet arra, hogy teljesen felboruljon az összetett.
A mindössze 145 kilométeres 19. szakasz a három hosszú hegy (Vars, Bonette, Isola 2000) miatt lesz kemény, az egészen rövid, 132 kilométeres utolsó előtti napon meg négy kategorizált emelkedő és hegyi befutó vár a mezőnyre, a Col de la Couillole (15.7 km / 7,1%) tetején.
Az idei Tour de France a szokásoktól eltérően nem a Champs-Elysées-n zárul, hanem egy nizzai időfutammal, 1989 után ez lesz az első alkalom, hogy egyenkéntit rendeznek a Tour zárónapján.
A 34 kilométer hosszú időfutam útvonalában két hegy (Turbie: 8 km/5,5%, Col d’Ezé: 1,6km/8%) is szerepel, azaz szó sincs arról, hogy sík lenne az utolsó szakasz.
A 2024-es Tour de France útvonala (Forrás: letour.fr)

KIK ESÉYESEK A SÁRGA TRIKÓRA?

A legnagyobb favorit a Girót egészen simán, majdnem 10 perces előnnyel megnyerő Tadej Pogačar, aki olyan bravúrra készül, amire 1998 óta nem volt példa. Utoljára a legendás Marco Pantani volt képes arra, hogy egy szezonban nyerje a Girót, majd a Tourt.
Pogačar legnagyobb ellenfele alapesetben az elmúlt két sárga trikót megnyerő Jonas Vingegaard lett volna, de a baszk körös bukás és az alaposan felborult felkészülés miatt most még megmondhatatlan, hogy mire lehet képes a dán versenyző.
Primož Roglič 8 év után elhagyta a Jumbo csapatát és aláírt a Borához, épp annak reményében, hogy az új csapatnál minden segítséget megkap azért, hogy megszerezhesse a sárga trikót.
A korábbi Vuelta-győztes Remco Evenepoel pályafutása során első alkalommal indul a Touron, a belga versenyző most tényleg bebizonyíthatja, hogy igenis háromhetes-menő. Bár saját magát nem várja a dobogóra.
A nagyon komoly nyolcassal induló UAE Emirates csapatában még ott van a tavaly 3. helyen záró Adam Yates, az Ineos kapitánya Carlos Rodríguez lesz, de az idén elég bíztató eredményeket produkáló Egan Bernal is bekerült a keretbe. Bár őt talán még ne soroljuk a sárga trikó esélyesei közé. A spanyolok Rodríguez mellett a Movistar kapitányában, Enric Másban bízhatnak az összetettet illetően, a franciák reménysége pedig Lenny Martinez vagy David Gaudu lehet. De tőlük már a top 5-be kerülés is nagy eredmény lenne.
Az EF kiemelt embere a tavalyi nyitószakaszon bukó Richard Carapaz lesz, de akárcsak Vingegaard kapcsán, esetében is nehéz megmondani, hogy mire lehet képes összetettben.

KIK LESZNEK OTT SPRINTERKÉNT A MEZŐNYBEN?

A tavaly 4 szakaszgyőzelemig és zöld trikóig jutó Jasper Philipsen mellett a rekorddöntésre készülő Mark Cavendish, a friss belga bajnok és egyébként Grand Tour-újonc Arnaud De Lie, Dylan Groenewegen, az eddig elég gyenge évet futó Fabio Jakobsen, a Touron legutóbb 2020-ban induló Sam Bennett, az idén 8 győzelemnél járó Mads Pedersen, Biniam Girmay, Pascal Ackermann és Fernando Gaviria is ott lesz a mezőnyben.
A franciák leginkább Bryan Coquard-ban bízhatnak, aki nemrég a svájci körön megszerezte pályafutása második WT-győzelmét. Bár Arnaud Démare is ott lesz az Arkea csapatában, tőle azért egy ilyen tavasz után meglepetés lenne a győzelem. Főleg ebben a mezőnyben.

MIÉRT LESZ IGAZÁN ÉRDEKES A 2024-ES TOUR?

Amióta nagy hatosról beszélünk, Pogačar, Vingegaard, Roglič, Evenepoel, Van der Poel és Van Aert még nem indult egy mezőnyben. A szombaton rajtoló Tour lesz az első idei verseny, ahol Vingegaard és Pogačar találkozik, viszont a Van Aert-Van der Poel duó is csak egyszer, a márciusi E3 Saxo Classicon ment idén egymás ellen.
Tadej Pogačar az 1998 óta nem látott Giro-Tour duplára készül, a Baszk körversenyen elszenvedett bukása miatt elég nagy hátrányba kerülő Jonas Vingegaard pedig a 2017-es Chris Froome után az első versenyző lehetne, aki sorozatban háromszor nyeri meg a sárga trikót.
Primož Roglič összetett győzelme a csapatváltás miatt lenne igazán extra, Remco Evenepoel pedig először próbálkozik meg a Tourral a tavalyi, elég furcsán alakult Vueltája után.
És persze ott van a 39 éves Mark Cavendish, aki most már tényleg az utolsó Tourjára készül és azért küzd, hogy megszerezze a rekordot jelentő 35. szakaszgyőzelmét.
picture

Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard és Adam Yates

Fotó: AFP

MIKOR LESZNEK A LEGFONTOSABB SZAKASZOK?

A 111. Tour de France június 29-én szombaton rajtol Firenzében, a Galibier-t is tartalmazó, nem hegyi befutós szakasz három nappal később lesz, az első egyenkénti (Gevrey-Chambertin) pedig július 5-én. A 32 kilométernyi murvás útszakaszt tartalmazó etap július 7-re került, az első igazi hegyi befutó pedig hat nappal később lesz.
A francia nemzeti ünnepére (07.14.) került a királyetap, amikor a Plateau de Beille tetején lesz a befutó, de a Col de la Couillole miatt a 20. szakasz is létfontosságúnak tűnik. A mindent eldöntő nizzai időfutamot július 21-én rendezik.

HOL NÉZHETED A 2024-ES TOURT?

A Giróhoz hasonlóan természetesen az idei Tour de France összes szakaszát is az elejétől a végéig élőben közvetítjük az Eurosporton. Ha unod a reklámokat, ott az eurosport.hu és a Max, ahol szünet nélkül, magyar kommentárral lehet nézni a versenyt.
Június 27-én 18.30-tól a csapatbemutatót is élőben láthatjátok az Eurosporton, az eurosport-hu-n, illetve a Max-on!
A 2024-es Tour de France szakaszai és az eurosportos közvetítések:
1. szakaszFirenze – Rimini205 kmTV: 11.45
2. szakaszCesenatico – Bologna200 kmTV: 12.00
3. szakaszPiacenza – Torino225 kmTV: 11.00
4. szakaszPinerolo – Valloire138 kmTV: 12.45
5. szakaszSaint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas177 kmTV: 13.00
6. szakaszMâcon – Dijon163 kmTV: 13.15
7. szakaszNuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin25 km (ITT)TV: 12.30
8. szakaszSemur-en-Auxois – Colombey-les-Deux-Églises 176 kmTV: 12.45
9. szakaszTroyes – Troyes199 kmTV: 12.45
-első pihenőnap (07.08.)--
10. szakaszOrléans – Saint-Amand-Montrond187 kmTV: 12.45
11. szakaszEvaux-les-Bains – Le Lioran211 kmTV: 11.00
12. szakaszAurillac – Villeneuve-sur-Lot204 kmTV: 12.15
13. szakaszAgen – Pau171 kmTV: 13.15
14. szakaszPau – Pla d’Adet152 kmTV: 12.45
15. szakaszLoudenvielle – Plateau de Beille198 kmTV: 11.30
-második pihenőnap (07.15.)--
16. szakaszGruissan – Nîmes187 kmTV: 12.45
17. szakaszSaint-Paul-Trois-Châteaux – Superdevoluy178 kmTV: 12.15
18. szakaszGap – Barcelonnette179 kmTV: 12.45
19. szakaszEmbrun – Isola 2000145 kmTV: 12.00
20. szakaszNizza – Col de la Couillole132 kmTV: 13.15
21. szakaszMonaco – Nizza35.2 km (ITT)TV: 14.15
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés