Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A gyémánt is nyomás alatt készül - Pogacar a tavalyi katasztrófáról és mentális összeomlásról is mesélt

Gecsei Dina

Frissítve 29/06/2024 - 10:14 GMT+2

Tadej Pogacar, a szombaton Firenzéből rajtoló Tour de France egyik nagy esélyese a L’Équipe-nek mesélt az ambícióiról és arról, mennyire várja az év második háromhetesét. A Giro d’Italia idei győztese nem szokta titkolni: idén a Giro-Tour-duplát nézte ki magának.

Pogačar és Evenepoel nagy kedvenc Firenzében is

Tadej Pogacar 2020 és 2021 után szeretne 2024-ben is pezsgővel a kezében, sárga trikóban feszíteni a Tour de France utolsó szakaszának legvégén, és nagyon úgy néz ki, erre meg is van minden esélye - igaz, ezúttal nem Párizsban.
A múlt héten a szlovén még egy edzőtáborban adott interjút a francia L'Équipe-nek, amiben beszélt a saját csapatáról, az ellenfelek helyzetéről, és most először arról is, milyen mentális állapotban volt a tavalyi Touron.
Lássuk, miket mondott az UAE Team Emirates 25 éves kapitánya, aki annak ellenére, hogy tíz nappal ezelőtt még covidos volt, most mégis tökéletesnek érzi a formáját.
Néhány nap múlva visszatérsz Olaszországba – az országba, ami közel áll a szívedhez, nem csak az ételek miatt, hanem mert ez az a hely, ahol első próbálkozásra meg tudtad nyerni a Girót. Hogy vagy?
Alig várom, hogy elkezdjem a Tour de France-t, izgatott vagyok és jól érzem magam, kifejezetten boldog vagyok. Ez a rajt most igazán különleges lesz számomra, mert igen, megnyertem a Girót, és mert a Tour Olaszországban kezdődik.
Szerintem ez fantasztikus lesz.
Mit csináltál a római célba érkezés után?
Kicsit pihentem és jókat ettem. Nem tértem vissza Szlovéniába, mert voltak dolgaim otthon, Monacóban. Fontos, hogy egy kicsit kikapcsolódjak, mert így később könnyebb visszarázódni. Néha elég csak leszállni a bicikliről. Szeretek elmenni, találkozni barátokkal és fagyizni egy jót. A Giro után sok jó sorozatot is néztem. De az idő gyorsan telik, és lassan el is kezdhettem a felkészülést a Tourra.
Nehéz volt újrakezdeni a Giro után?
Nem, igazából nem volt az. Alig vártam, hogy újra biciklire ülhessek. Az első héten csak egy kicsit tekertem, egy könnyű biciklizés, egy kávé, majd haza. Ezt eléggé élveztem, és elég gyorsan újra jól éreztem magam a bringán, jó edzéseket végeztem, teszteltem a lábaimat, és soha nem éreztem magam ilyen jól. Alig várom, hogy elkezdjem a versenyt, hogy lássam, javultam-e a Giro óta. De eddig, az edzéseken úgy érzem, fejlődtem.
A jelenlegi formád olyan, mint amire számítottál?
Nem panaszkodhatok. Talán még jobb is, mint amit vártam.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: EFE

Az idei célod a Giro és a Tour megnyerése. Mi a nehezebb, a mentális vagy a fizikai frissesség megőrzése?
Egyik sem probléma. Mint minden évben, soha nem tudhatjuk, mi fog történni a háromhetes verseny alatt. De úgy gondolom, hogy mentálisan és fizikailag is készen állok a Tourra. Innen meg már a természetes kiválasztódás érvényesül a három hét alatt.
A felkészülésed a Tour de France-ra más volt most, mint tavaly, amikor a Liège-en történt bukásod után valamivel gyengébben érkeztél?
Idén igazából a Giro miatt volt más a felkészülésem, mint az előző években, de nincs nagy változás: edzeni kell, regenerálódni, tovább nyomni az edzéseken, és a nyugodtabb napokon pihenni.
Ez egy különleges Tour, a cél Nizzában lesz, ami nem a megszokott, meg persze ott van az olimpia és a világbajnokság is, két másik olyan cél, amit kinéztél magadnak idénre. Na, de hol dőlhet el szerinted az idei Tour?
A célban, a nizzai időfutamon. Az utolsó három nap nagyon, nagyon nehéz lesz, és még az is lehet, hogy néhány sprinter már haza is megy Nizza előtt. (Nevet.) Jó sok számolgatás lesz az utolsó két nap alatt az összetettben érdekeltek között. Néhányan biztosan tartalékolnak majd az utolsó napra, mert egy tényleg brutális időfutamra készülnek, ez pedig egy kicsit megváltoztatja a versenyt.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Taktikailag hogyan fogjátok kezelni a versenyedet?
Majd meglátjuk. Az első két nap már rögtön elég nehéz (206 km Firenzéből Riminibe, majd 199,2 km Cesenaticóból Bolognába), különösen a második szakasz a San Luca emelkedőjével (3. kategória, 1,9 km átlagban 10,6%-os meredekséggel, kétszer megmászva). Már az elején látni fogjuk, ki milyen szinten van. Ezután dönthetünk, hogyan folytatjuk a versenyt.
De mit gondolsz, most is teljes erőbedobással rajtolsz majd, mint a Girón?
A Girón ez jól működött. Majd meglátjuk, mi lesz, amikor eljön az idő, most nem tudok erről sokat mondani. (Nevet.)
Egy igazi álomcsapattal érkezel. Legyőzhetetlen vagy?
Erős csapatunk van, egy hosszú távú céllal: megnyerni a Tour de France-t. Minden jól megy az edzőtáborban, a csapattagok közötti kommunikáció jó, a morál és a hangulat is.
Az egész csapat valamilyen módon a kerékpározás szupersztárjaiból áll, a világ legjobbjai közé tartoznak.
Megtiszteltetés számomra, de tényleg, valódi megtiszteltetés, hogy ennek a csapatnak a része lehetek és vezethetem őket. Ha minden jól megy, a Tour legerősebb csapata lehetünk.
A legerősebb, amit valaha volt?
Mindig nagyon erős, sokoldalú csapatom volt. De idén elmondhatjuk, hogy ami a Tourra érkezik, az az UAE legjobb összeállítása. De végül úgyis az út fogja megmondani, hogy mi vagyunk-e a legerősebb formáció.
picture

Az UAE a Tour csapatbemutatóján

Fotó: Getty Images

Pontosan, néhány ellenfeled valamivel gyengébb a különböző sérülések után. Mit változtat ez abban, hogy hogyan közelíted meg a Tourt?
Jonas (Vingegaard) nagyon súlyosan megsérült. De úgy gondolom, hogy jól lesz. Steff Crasnak hasonló sérülései voltak, ha jól emlékszem, de már nagyon jól ment a szlovén körön. Jonas is jól felkészülhetett, ha mentálisan erős és jól sikerült regenerálódnia. Fel kell készülnünk arra, hogy a legjobb formájában lesz. Remco (Evenepoel) is nagyon jó volt a Dauphinén, de neki talán túl közel volt a sérülése a Dauphinén ahhoz, hogy 100%-os legyen. Viszont úgy gondolom, hogy nagyon magas szinten lesz a Tour de France-on. Primoz is jó volt a Dauphinén és ő már előtte is.
Irányíthatjátok úgy a versenyt, hogy megvárjátok, hogy elfáradjanak az ellenfelek a harmadik hétre?
Sosem tudhatod, milyen formában vannak az ellenfeleid. Ha sérült vagy, vagy ha nem vagy a legjobb formádban, simán lehet, hogy az első heted lesz gyengébb, de úgy is alakulhat, hogy az utolsó. Sosem tudhatod, mikor üt be ez a gyengébb időszak. Tavaly nagyon jó formában voltam, de nem voltam 100%-os: egy nap nagyon jól voltam, egy másik nap nem. A testünk kiszámíthatatlan.
Mindenki azt gondolja, egyértelmű, hogy megnyered a Tourt. Ez így nagyobb nyomást jelent számodra?
Mindenki azt gondolja, hogy minden évben meg fogom nyerni a Tourt, aztán nesze, nem nyertem meg a legutóbbi kettőt. Mindig nagy nyomás van a Touron, ez a világ legnagyobb versenye, de a gyémánt is nyomás alatt készül.
Szeretsz szórakozni a biciklin és nem számolgatni. De az évek múlásával azért változtál valamennyit?
Minden évben érettebb vagyok, tanulok a tapasztalatokból, a hibákból. Mindenki évről évre fejlődik a kerékpározásban, néhányan gyorsabban, mások lassabban. De sosem hagyod abba a tanulást és a fejlődést. Szóval igen, mentálisan és fizikailag is fejlődtem és fejlődök.
De még mindig benne van az, hogy szórakozz is közben?
Igen, és ha már nem élvezem a biciklizést, akkor visszavonulok! (Nevet.)
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Tavaly elvesztetted a Tour de France-t Combloux-ban, a 16. szakaszon. Elemezted, mi történt? Változtattál amiatt valamit az időfutamodon?
Nem magáról az időfutamról van szó. Sok minden volt körülöttem. A Liège-i baleset után semmi sem ment igazán jól. Láttam, ki volt ott velem, hogy segítsen, és ki nem volt ott. Negatív energia volt körülöttem. Az egész felkészülés alatt nem voltam 100%-osan magabiztos. Az az időfutam valószínűleg csak egy rossz pillanat volt, amikor mentálisan összeomlottam. Az időfutam után teljesen elfogytam.
Szóval nem csak az időfutam volt rossz, azzal nem volt akkora baj, de sok olyan dolog volt, ami nem volt rendben, sem a fejemben, sem körülöttem, a környezetemben. Ez egy igazán nehéz időszak volt. Amikor ez a sok minden felgyülemlik, egyszer csak kirobban.
Ez az első alkalom, hogy beszélsz erről…
Talán így, igen. Már korábban is említettem, de azért ennyire nem mentem bele. A Tour után semmi sem ment jól nekem, és nehéz időszakom volt. De sikerült felépülnöm és végül jól sikerült befejezni a szezont.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Visszatérve az időfutamra, mit változtattál? A felszerelés vagy az edzés terén esetleg valamit?
A bringa gyors a sima és sík időfutamokon, a hegymenetekben kicsit nehéz. De idén dolgoztunk ezen, különösen azért, hogy megfelelő súlyt kapjunk, ami igazán fontos lesz, különösen az utolsó napon. De én is sok órát töltöttem a biciklin és különösen az időfutamra koncentráltam. Viszont nincs extrém változás, csak egy kicsit jobban szerveztük meg az időfutamra való felkészülést. A Girón sok önbizalmat szereztem a tavalyi katasztrófa után.
Minden az utolsó időfutamon fog eldőlni Monaco és Nizza között?
Lehetséges. Nagyon meleg lesz, valószínűleg párás. Ott lakom, tehát tudom, hogy milyen borzalmasak a feltételek júliusban. A fáradtság szerepet játszik majd, és két emelkedő egy időfutamban sosem jó pálya. Nagyon nehéz lesz. De úgy gondolom, hogy a különbségek már korábban kialakulnak.
Különleges, hogy Nizzában, szinte otthon fejezed be a versenyt?
Igen. Amikor idén bicikliztem, és néha elmentünk egy nyugodt tekerésre Nizzáig és vissza, más hangulat volt, mint amit most várunk. De már nagyon szeretnénk ott lenni, Nizzában befejezni a versenyt, ez tényleg fantasztikus lesz. Aztán hazatekerek, és alhatok a saját ágyamban.
Zavart, hogy elvesztetted az utolsó két Tourt?
Nem tudom, talán. De ez még több motivációt ad, vágyom rá, hogy újra nyerjek. Ez a két második hely olyan volt nekem, mint a fa, amit rápakolsz a tűzre, hogy még jobban lángoljon.
Forrás: L'Équipe, 2024. június 27.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés