Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Evenepoel: „Újonc leszek a Touron, nem várom magam a dobogóra”

Bodnár Gergő

Frissítve 27/06/2024 - 14:21 GMT+2

Egy betegség miatt kihagyta a belga bajnokságot, de az olimpián induló keretbe Van Aerttal együtt bekerült. Párizs előtt azonban még itt a Tour, ahol Remco Evenepoel újonc lesz, épp ezért nem is mer túl nagyot álmodni. A belga versenyző számára fontos az összetett, de mivel nincs sok tapasztalata, nem várja magát a dobogóra.

Evenepoel visszatért, nagy fölénnyel nyerte a Dauphiné időfutamát

Azt már régen tudjuk, hogy a nagy nevek nyilatkozatainak minden részét nem kell feltétlenül elhinni. De könnyen lehet, hogy a Tour de France-on először induló Remco Evenepoel most tényleg igazat mondott.
A belga versenyző ugyanis nem várja magát a dobogóra, sokkal inkább a legjobb ötbe kerülésre és egy szakaszgyőzelemre készül.
Még ha nem is mondott igazat, jó taktikát választott, hiszen így talán sem a szurkolók, sem a belga sajtó nem támaszt vele szembe irreális elvárásokat.
Az előző hétvégén kihagytad az országos bajnokságot, már jobban vagy?
Egészen jól vagyok, de ez nem kamu volt, tényleg elég rosszul éreztem magam. A Dauphiné vége óta már bujkált bennem valami, épp ezért nem mentem nyélen a pályabejárás során, amikor megnéztük az időfutam útvonalát. A Dauphiné után elég sokan lebetegedtek, Tao vagy Sepp például még rosszabbul is járt nálam, mert neki ki kell hagynia a Tourt.
Az előző versenyem alatt még csak a háziporatka allergiám zavart, amivel gyerekkorom óta küzdők, de most úgy voltam vele, hogy betegen inkább nem kockáztatok, mert mindjárt itt a Tour.
Fent voltál magaslaton, sikerült ledobni azt az 1.5 kilót, amiről Lefevere beszélt?
Igen, és érzem is, hogy szükségem volt a fogyásra. A Dauphinés énem nem bírta volna a Tour nagy hegyeit. Nem mondom, hogy két hét alatt könnyű volt ledobni azt a 1.5 kilót, kellett hozzá akaraterő, de már ismerem a testemet. Akkor sem esek pánikba, ha télen felugrik rám 5 kiló.
A Dauphiné végén izgultál valamennyire látva a többiek formáját?
Igazából nem, mert még nem voltam jó súlyban. Egy-másfél kiló az 10-15 plusz wattot és akár 20-30 másodperc különbséget is jelenthet. Az meg rengeteg. Ott egyszerűen még nem voltak meg a lábaim ahhoz, hogy a végső győzelemért versenyezzek. De ezt már a rajt előtt tudtam, szándékosan nem mentem vörös zónába egyik hegyen sem. Ráadásul a tömeges elcsúszásban én is földön voltam és bevertem a térdem. Nem tört vagy repedt el semmi, de napokig zavart.
Mennyire volt nehéz összeállítani a Touron induló keretet?
Ezt természetesen nem én döntöttem el száz százalékban, de úgy gondolom, hogy a lehető legjobb csapattal indulnunk. Sajnos Mattia Cattaneo beteg lett és nem tud velünk tartani, ez mindenképpen nagy veszteség. De Louis Vervaeke képes lesz átvenni a helyét.
A csapatunk szerint sokszínű és kellően tapasztalt. Mindenből van benne egy kicsi: Yves Lampaert, Gianni Moscon és Casper Pedersen a síkon és dombosabb terepen is tudnak segíteni, Mikel Landa, Jan Hirt meg Ilan Van Wilder személyében pedig három minőségi hegymászónk van.
Említetted a pályabejárást. A fontos szakaszokat mind ismered?
Az Isola 2000-en laktunk, szóval a közelben lévő szakaszokat bejártam. Korábban az első és az utolsó két etapot, valamint a Galibier-t néztem meg. De a hetedik meg a nyolcadik szakaszt is jól ismerem, ráadásul volt olyan hegy, amit nem a legszebb időben láttam. A Galibier csúcsán például három fok volt és esett az eső. Na, az nem volt túl szórakoztató. Mint kiderült a legrosszabb pillanatban mentem fel, mert a következő héten húsz fok volt és végig sütött a nap.
Nemrég kijött a hír, hogy ott vagy az olimpiai keretben, de neked mi lesz fontosabb? A Tour vagy Párizs?
Én a Touron szeretnék top formát, de nyilván az olimpiai évében az a verseny is sokszor eszembe jut. Mindkettő kiemelten fontos, mindkét esetben extrán motivált vagyok.
Van fogalmad arról, hogy milyen őrület vár rád a következő három hétben?
Nem igazán, de Phil Lowe, a csapatunk sajtósa végig mellettem lesz és segít. Megpróbálok a lehető legnyugodtabb maradni, illetve a legjobban ellenállni a káosznak. Meggyőződésem, hogy minden sokkal őrültebb lesz, mint a Vueltán. De ugyanazokat az ötleteket és stratégiákat fogjuk alkalmazni, nem hagyjuk, hogy a sok negatív energia túlságosan hatással legyen ránk.
Mi az első Tourhoz köthető emléked, ami azonnal beugrik?
Az Alberto Contador és Andy Schleck közti csata. Azok a képek beleégtek a retinámba. Emlékszem 2006-ban apuval én is elmentem Tour utáni aalsti kritériumversenyre, hogy szurkoljak gyermekkori példaképemnek, Robbie McEwennek. De aztán fokozatosan Contador lett a kedvencem, csak miatta néztem a szakaszokat. Nem laktunk messze a Flandria útvonalától, oda tavasszal rendszeresen kijártunk, apám szerint az összes elhaladó astanás versenyzőre azt hittem, hogy Alberto az. Miközben nem is indult.
Mi a helyzet Pogačarral? Ellene lehet esélyed?
A Girón érinthetetlennek tűnt, 20-25%-kal erősebb volt a többieknél. De még mindig nem tudni, hogyan reagál a teste egy akkora terhelésre, amit a dupla jelent. Szerintem ők is izgulnak valamennyire a harmadik hét miatt. Papíron az UAE Emirates rendelkezik a legerősebb sorral, bár engem érdekelne, hogy ezzel a sok sztárral milyen lesz a csapategység. Szerintem némileg kockázatos is lehet ekkora neveket összerakni, de nyilván az ő dolguk. Az idei eredményeken azért látszik, hogy az UAE-nél tudják mit csinálnak.
Tadej nálam messze a legnagyobb esélyes, Jonas-t picivel mögé teszem, és aztán jönne…nem is tudom ki, de nem én. Ha a dobogóról beszélünk, akkor nem magamat mondanám. Sokkal inkább az első ötöt lőném be.
Nem tartod magad esélyesnek a dobogóra?
Nézd, Tour újonc vagyok, számomra ott minden új lesz és ez sokat számít. A kezdeti cél egy szakaszgyőzelem lenne, de nagyobbat ne álmodjunk. Ez a 3 hét egy felfedező út lesz számomra, egyelőre ne lássunk bele többet. Nem szeretnék sem magamra, sem a srácokra a kelleténél nagyobb terhet rakni, szóval most azt mondom, hogy a Top 5 reális. Arra már lehetne építeni a jövőben.
forrás: HLN.be
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés