Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bardet: „A sárga trikó volt az álmom. Most azért sikerült, mert a szívemre hallgattam”

Kálmán Laci

Frissítve 29/06/2024 - 20:45 GMT+2

Őrületes izgalmakkal tarkított, kőkemény szakasszal indult a 2024-es Tour de France, amelyet a toszkán hőség tett még brutálisabbá. A korábbi kétszeres dobogós Romain Bardet szökésből vitte el a napot, és szerezte meg ezzel a sárga trikót is, aki elmondhatatlanul sokat köszönhet csapattársának, Frank van den Broeknak, akivel szinte kéz a kézben haladtak át a célvonalon.

Pusztító szakasszal rajtolt a Tour, egy örökké emlékezetes francia győzelem lett a vége

Iszonyatosan szenvedett napközben a rekorddöntésre készülő Mark Cavendish, akinek végül sikerült limitidőn belül megjönnie.
A nap hőse az élete első háromhetesén versenyző Frank van den Broek volt, aki benne volt a nap szökésében, egész nap melózott, majd, amikor a csapattárs Romain Bardet megérkezett mögé, még neki is beállt segíteni. A két DSM-es brutális energiákat mozgósítva kitartott, és öt másodperccel a főmezőny előtt gurult a célba. Wout van Aert jött meg harmadiknak, és ami fontos, hogy az összes esélyes rendben célba ért.
„Csodálatos, szavaim sincsenek” – mondta Van den Broek. „Megterveztük ezt az egészet, hogy ő jön majd hátulról. Benne voltam a szökésben, és onnantól, hogy megjött, tudtam neki segíteni. A sík részen megkaptuk a kellemetlen szembeszelet, na az fájt. Aztán a motorok is bekavartak, egy kicsit. Néha visszanéztem, és láttam, hogy jön a mezőny. Fúú, szerintem kell pár óra, hogy felfogjam, most annyit tudok mondani, hogy ez hihetetlen.”
„Gyönyörű forgatókönyv volt ez” – mondta a győztes Romain Bardet. „Néha a kerékpárban is történnek ilyen dolgok. Életemben most először mosolyogtam a Tour rajtja előtt, mert nem voltak terveink az összetettre, és ez nagyon nagy terhet vett le a vállamról. Ösztönből tekertem, tudtam, hogy szenvedés vár rám, érzetem, hogy nincs veszítenivalóm, Frank pedig hihetetlenül nagyot ment. Nagyon megérdemelte volna ő is a győzelmet. Még fel sem fogtam, hogy mi történt. Hihetetlen ez a forgatókönyv, ami most valóra vált.”
„Sárga trikó… Ez volt az egyik álmom a pályafutásom során, de mostanában már nem nagyon gondoltam rá. Sokszor voltam már közel hozzá, és most sikerült… A szakaszgyőzelemre gondoltam, és aztán Frankkal megcsináltuk. Az ösztöneimre és a szívemre hallgattam. Segített, hogy szabadabban versenyezhettem, az igazi természetemet most láthatták meg az emberek.”
„Elképesztő érzéseket élhettek át ők ketten” – mondta győztes csapattársairól a szintén DSM-es Warren Barguil. „Nagyon meg vagyok hatódva Romain miatt. Ez egy igazi csapatmunka volt, mindent beletettünk. Romain nagyon erős volt és Frank is hihetetlenül jól dolgozott. Sosem viselte még Romain a sárga trikót, sokszor volt második, és kritizálták is őt ezért. Őrület volt a vége, de az utolsó km-en már tudtam, hogy nyerni fog. Nekem ma nem volt jó napom, de elvégeztem a munkámat a csapatért. Nagyon boldog vagyok.”
picture

Romain Bardet és Frank van den Broek

Fotó: Getty Images

„Boldog vagyok, mert Bardet mindig is egy támadó szellemű versenyző volt, és mindig sokat próbálkozott” – mondta Alberto Contador. „Csodálatos győzelem ez a számára. Tudjuk, hogy nemsokára befejezi, úgyhogy ez nagyon nagy dolog. Van den Broek is borzasztóan nagyot ment, volt olyan, amikor Bardet is alig tudta őt követni. Hátul meg nem volt igazi üldözés, nem volt meg a szervezettség. A hőség rengeteget kivett a srácokból, szerintem sokan inkább úgy voltak vele, hogy ott vannak elöl, és az most elég.”
„Elképesztő munkát végeztünk, az utolsó emelkedőn kezdtük el érezni, hogy talán sikerülhet” – mondta Matthew Winston, a DSM sportigazgatója „Megyünk tovább, nyomni fogjuk minden nap. A Giro végén hajnali egykor már arról beszéltünk, hogy Romain hogyan készül majd fel erre a versenyre. Szóval készültünk, nagyon örülök, hogy sikerült. Franknak nagyon sokat köszönhet. Első Grand Tourja, első szakasza, egyből szökik…. Elképesztő.”
„Jól mozogtak a srácok. Jól kijöttünk az első napból” – mondta Merijn Zeeman, a Visma sportigazgatója. „Most még sok mindent nem lehet mondani, de túléltük az első napot. Sokat kivett ez mindenkiből, de összességében szépen kijöttünk belőle, a csapat megoldotta, amit meg kellett.”
„Elképesztő volt a hőség. Beszéltünk is róla, hogy okosan kell frissíteni” – mondta Mauro Gianetti, az UAE főnöke. „Az elmúlt hetekben nem volt ilyen meleg, ezért is vette igénybe ennyire őket a hőség. A csapat rendben volt, a Visma és az Ineos is erősnek tűnik, túl vagyunk egy kemény napon. Bardet-nak nagyon örülök, csodálatosan csinálták a végén Frankkal. Hatalmas bajnok, kijárt ez már neki. Ész is kellett ide, nem csak erő. Sokan szeretik őt, sokan tudnak örülni a győzelmének, ő egy népszerű figura. Holnap sem lesz könnyű, meglátjuk, hogy tudunk-e adni, mindenesetre kapni nem szeretnénk.”
„Meleg volt és kemény volt a szakasz” – mondta Mathieu van der Poel. „Nehéz így újrakezdeni a versenyzést. Ott kellett volna lennem elöl, de kicsit elszálltam az egyik emelkedőn. Szereznék nyerni egy szakaszt, ez a célom. Remélem, folyamatosan egyre jobb leszek. Örülök Bardet-nak, nagyon barátságos srác, megérdemelte.”
picture

Tour de France 2024: Mark Cavendish

Fotó: Getty Images

„Ez egy sikeres teszt volt a számomra, nem is számítottam erre” – mondta Wout van Aert. „Jól éreztem ma magam, visszaszereztem az önbizalmam a szakasz során, jó volt érezni, hogy újra ott tudok lenni elöl egy nehéz időszak után. Végül volt esélyem a győzelemre, bár ennél többet nem tudtunk volna tenni.”
„Nagy volt a hőség, de jól kezeltem” – mondta Evenepoel. „Egyértelműen jobban éreztem magam, mint a Dauphinén. Azért sprinteltem, hogy jó helyet harcoljak ki a csapatkocsinak holnapra. Sikerült is, megvan a top 10. A holnapi szakasz még hektikusabb lesz.”
„Jó volt a tempó, és még a hőség ellenére is jól éreztem magam” – mondta Pogačar. „A sprint is jól sikerült, még majdnem Woutot is sikerült megvernem. Azt hittem megfogjuk Bardet-ékat, mert 4-gyel a vége előtt feljöttünk 25 másodpercre, de aztán nagyon erős tempót nyomtak, gratulálok nekik. Holnap nyíltabb versenyre számítok, különbségek is elkezdhetnek kialakulni.”
picture

Vingegaard Pogacar

Fotó: Getty Images

„Iszonyú meleg volt. Nagyon nem volt könnyű, csillagokat láttam” – mondta Cavendish, aki hányt is menetközben. „Megkönnyebbültem, hogy megcsináltuk.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés