Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard: „Pogačar nélkül ez a Tour nem lett volna ennyire izgalmas”

Bodnár Gergő

Frissítve 24/07/2023 - 21:19 GMT+2

Sorozatban másodszor nyerte meg a Tour de France-t Jonas Vingegaard, aki két hétig óriási csatában volt Tadej Pogačarral, majd jött a sokáig emlékezetes időfutam, másnap a szlovén versenyző váratlan megzuhanása, így a vége egészen sima lett. Vingegaard biztos benne, hogy jövőre is visszatér a Tourra, de most még csak két dolog érdeli: a családja és a rövid pihenő.

„Köszönöm az ellenfeleimnek” – így vette át a sárga trikót Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard két héten keresztül óriási csatában volt Tadej Pogačarral, a harmadik hétnek úgy mentek neki, hogy mindössze 10 másodperc volt kettőjük között a különbség.
Aztán jött a sokáig emlékezetes időfutam, majd másnap a szlovén versenyző váratlan megzuhanása a királyszakaszon, így a vége egészen sima lett. Vingegaard 7.29-es előnnyel nyerte meg a sárga trikót, a 2014-es Vincenzo Nibali óta senki nem győzött akkora fölénnyel, mint most a Jumbo-Visma versenyzője.
Vingegaard biztos benne, hogy jövőre is visszatér a Tourra, de jelen pillanatban a családja és a rövid pihenő mellett más nem nagyon érdekli. Azt tudjuk, hogy – remélhetőleg Valter Attilához hasonlóan – ott lesz az augusztus 26-án rajtoló Vueltán, a világbajnokságot viszont biztosan kihagyja.
Nyugtass meg, hogy szombat este azért ittál egy sört!
Egyet igen, de még mindig itt van az íze a számban. Volt a csapatnál egy elég erős, 9.5%-os holland kézműves sör, azzal koccintottunk. Illetve végre volt egy olyan vacsoránk, ahol nem kellett odafigyelni a grammokra, és bármit lehetett enni. Ez esetemben sok húst, meg panírozott holland krokettet jelentett. Nem túl egészséges, de most belefért.
Beszéd?
Annyit mondtam a srácoknak, hogy nagyon büszke vagyok rájuk. Főleg az volt kifejezetten jó érzés, hogy az egész Tour alatt mindent csapatként csináltunk. Követtük a tervet, mindenki benne volt, és végig hittünk benne.
A tervet illetően egyszer sem voltak kétségeid?
Előre kitaláltuk és megterveztük azt, hogy lehet megnyerni a Tourt, ezen pedig egy gyengébb nap ellenére sem változtattunk. Úgy voltam vele, hogy mi mindent megtettünk és kiszámoltunk, viszont ha így sem nyerek, akkor nem tudok mit tenni. Ez a tudat teljesen megnyugtatott.
Számított bármit, hogy idén csapaton belül te voltál az egyetlen opció?
Szerintem már tavaly is megmutattam, hogy el tudom viselni a nyomást, és tudok kiemelt emberként tekerni. Ha erre nem vagy képes, soha nem fogsz Tourt nyerni.
picture

Pogacar még a Champs-Élysées-n is támadott, de végül győztek a sprinterek - összefoglaló

Az emlékezetes 14. szakaszon, ahol Pogačar betámadott majd egy kicsit leszakított, nem volt benned félelem?
Azért nagyon nem szakított le, 50-100 méterrel távolodott el. Tudtam, hogy robbanékonyabb, és nem leszek képes átvenni a megindulását, ilyenkor kell nyugodtadnak maradni és ésszel menni. Ha elvisz a szíved, könnyen vörösbe kerülhetsz és az többet árt, mint használ. Saját tempóra kapcsoltam, felértem, aztán jött a megállás. Onnantól kezdve már csak az járt a fejemben, hogy legyen meg valahogy a jóváírás. De ez nem volt valamiféle pszichológiai csata, amit sokan beleláttak a dologba. Ott akartam lenni a hátsó kerekén, csak ez érdekelt.
Mitől voltál ennyire magabiztos?
Mindannyiunknak sok áldozatot kell hoznunk ahhoz, hogy topformában kerüljünk az év fő versenyére. Én idén több mint 150 napot vagyok és leszek távol a családomtól. Ha képes vagy ennyi áldozatot hozni az eredményért cserébe, az önbizalmat ad. Mert tudom, hogy az edzések, a táplálkozás, a magaslati edzőtáborok mind-mind sokat jelentenek. Nem tudom, más csapatok mit csinálnak, de mi mindig előre nézünk, és folyamatosan fejlődni próbálunk.
Ha látod, mit tesz meg érted a saját csapatod, az rengeteg önbizalmat és nyugalmat tud adni.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Egyébként milyen kapcsolatban vagytok Pogačarral?
Szerintem simán nevezhetjük barátinak a kapcsolatunkat. A verseny alatt természetesen nem beszélgetünk túl sokat, de néha, mint például szombaton a célban, hosszabban is elbeszélgettünk. Tényleg egy nagyszerű srác, kedvelem őt, bár valószínűleg a versenyeken kívül nem fogunk sok időt együtt tölteni. Mondjuk nem is lakunk egy városban. De szerintem ez a rivalizálás csak jó tesz a Tournak, az egész kerékpársportnak és saját magunknak is.
Ha őszinte akarok lenni, Tadej nélkül nem lett volna ennyire izgalmas a verseny.
A harmadik hét során már kaptál a doppingra vonatkozó kérdéseket, de a mi a magyarázat arra, hogy ti ketten ennyire kiemelkedtetek a mezőnyből?
Erre nehéz válaszolni, de a genetikának biztos van hozzá köze. Nagyjából ugyanazt a felkészülést végezzük, miközben a csapatunk próbál minden tizedmásodperced és grammot megfogni.
picture

Vingegaard megnyerte a Tourt, az utolsó hegyi szakasz Pogacaré - összefoglaló

Jövőre is visszatérsz a Tourra?
Ebben szinte biztos vagyok. De ez még nagyon messze van. Azt sem tudom például, hogy mi lesz a következő versenyem. Csütörtökön megyek haza és jön egy kis pihenés. Messzebb még nem látok.
Azt tudjuk, hogy indulsz majd a Vueltán. Célod, hogy mindhárom nagy kört megnyerd egyszer?
Az én szememben a Tour messze túlmutat mindenen, de ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem indulok majd a Girón. Csak nekem most még egyértelműen a Tour a legfontosabb.
(L’Équipe)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés