Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem Tadej volt gyenge, Jonas volt rendkívüli – Tour-utáni interjú Jonas Vingegaard édesapjával

Gecsei Dina

Frissítve 01/08/2023 - 17:19 GMT+2

Egy Párizs melletti kempingben érte a Tour de France utolsó szakasza a Vingegaard-családot. Claus és Karine, a Tour-győztes Jonas Vingegaard szülei nem őrült mulatozással fogadták, hogy a fiuk sorozatban másodjára is megnyerte a legendás versenyt, hiszen – ahogy ők is mondják – ugyanúgy két lábbal állnak a földön, ahogy Jonas is, a büszke édesapa azt mondja, a családból hozta ezt a mentalitást.

„Köszönöm az ellenfeleimnek” – így vette át a sárga trikót Jonas Vingegaard

A HLN interjút készített Clausszal, Jonas Vingegaard édesapjával, aki elmondta, hogy a fia biztos, hogy soha nem fog elszállni magától, akárhány versenyt nyer meg, de szóba került a Vuelta is meg a két kapitány is a Jumbo-Vismánál. Emellett előjött a megkerülhetetlen doppingkérdés, valamint a belga sajtó által felkapott van Aert-Vingegaard konfliktus is.
HLN: Ha ránézünk Jonas Vingegaardra, arra gondolunk, hogy ez a teljesen átlagos dán srác már másodszor nyeri meg a Tour de France-t. Nem tévedünk ezzel, ugye?
Claus Vingegaard: Nem, ez pontosan így van. Ő mindig két lábbal a földön áll, ezt tőlünk örökölte. Ha valaki, ő biztosan nem fog elszállni magától soha.
Megkérdezték Jonast, hogy miben fogja megváltoztatni a második Tour-győzelem az életét, ő pedig csak annyit válaszolt erre, hogy „semmiben”.
Jonast tavaly a koppenhágai Radhus erkélyén állva hatalmas tömeg fogadta és ünnepelte. Amikor több százezer embert lát maga előtt valaki, akkor nem csoda, ha meghatódik, és teljesen lenyűgözi a látvány. Viszont az esemény után néhány nappal máris visszatért az élet a rendes kerékvágásba. Jonas ugyanúgy Hillerslevben él, ahová öt évvel ezelőtt költözött. Hillerslev pedig nem nagy, mindenki ismer mindenkit, és persze, először mindenki izgatott volt, de ha mindennap látod Jonast, semmi újdonság nem lesz benne.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Gondolta volna, hogy eljut idáig, amikor profi kerékpáros lett?
Fogalmam sem volt róla, és nem is gondoltam rá. Mindig úgy voltam vele, hogy simán végezhetne az első ötben egy Touron. Nagyon gyakran jártunk kéthetes nyaralásokra a l’Alpe d’huez környékére, Jonas pedig minden áldott nap a hegyeket rótta. Nem volt senki, de tényleg senki, aki tudta volna tartani vele a lépést a csúcsra. Már akkor sem, amikor még csak 15-16 éves volt.
Egy nagyon izgalmas Tour de France-on vagyunk túl. A combloux-i időfutamig mindenki azt hitte, hogy az utolsó pillanatig egy másodpercekig kiélezett csata kerekedik az idei versenyből.
Biztos voltam benne, hogy Jonas elő fog rukkolni valami extrával a harmadik héten. Tavaly is úgy volt, hogy Tadej Pogacar ellépett az első héten, Jonasnak pedig a második hétig várnia kellett azzal, hogy az élre álljon. A majdnem 40 másodperces hátrányából aztán hopp, máris több mint két perc előnye lett.
picture

Erre ki számított? Vingegaard majdnem két perccel vezet az időfutam után - összefoglaló

És idén? Annyi történt, hogy Pogacarnak rossz napja volt az időfutamon?
Nem hiszem. Pogacar nagyon jó időfutamot ment, Jonas viszont egészen rendkívüli volt. Az elsőtől az utolsó méterig agresszíven hajtotta a pedálokat, már az első kanyarban másfél másodpercet hozott Pogacaron.
Aztán másnap, a Col de la Loze-nál ismét adott Pogacarnak, majdnem hat percet.
Szerintem az előző napi időfutamot követően Pogacar úgy volt vele, hogy ’ó, a francba, mi történik velem'” Ott elég nagy pofonokat kapott Tadej.
Ezután a két szakasz után szinte már menetrendszerűen megérkezett a dopping-téma, amit minden versenyzőnél felhoznak Lance Armstrong hét Tour-győzelme óta.
Jonas ezt elég jól kezeli. Ha nincs takargatnivalód, könnyű válaszolni a kérdésekre.
Látta, hogy régen hogy mentek a dolgok a kerékpársportban. Mindig is úgy volt vele, hogy ’én nem csinálok ilyet’. Amikor még az ifiknél versenyzett, a többiekkel ellentétben ő még koffeint sem volt hajlandó szedni.
Egyébként sokat beszélgettünk erről. A győztest mindig megkérdezik, hogy tiszta-e. Ez normális. Jonas tízéves volt, és épp csak elkezdett versenyezni, amikor Rasmussent eltávolították a Tourról. Ez nagy hatással volt rá.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Milyen volt az utolsó hétvégétek a Touron?
A győzelemre a feleségemmel mindig felpattintunk egy üveg bort. Itt van velünk Jonas nővére, Michelle is a párjával és a gyerekükkel, az utolsó előtti szakasz napján elmentünk a párizsi Disneylandbe, néha-néha ránéztünk a Tourra a telefonunkon, de igazából nem követtük végig a versenyt. Az azért nekem már túl stresszes lenne. Ami azt illeti, Jonast a harmadik szakaszon láttuk először...
És mint kiderült, Jonas megy a Vueltára is…
Igen, én ezt már régóta tudtam, az év eleje óta. Senki nem mondhatott semmit, mert hát sosem lehet tudni, hogy mi fog történni, nyilván akkor más terveket szövögettek volna Jonasszal
Olvastam, hogy Jonas és Roglic is kapitányként lesz ott. Ha pedig te vagy a kapitány, akkor győzni akarsz. Viszont azt is tudom, hogy ha Roglic jobb lesz, akkor Jonasnak semmiféle problémája nem lesz azzal, hogy beálljon segíteni Roglicnak. Jó barátok ők ketten.
picture

Primoz Roglic és Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Ha már barátság, volt a második szakaszon az az emlékezetes eset, amikor Wout van Aert második lett a cofidises Victor Lafay mögött. Nem kellett volna ott Jonasnak beállnia segíteni Van Aertnak?
Őszinte leszek, csak a belga újságírókat érdekelte ez a dolog. Jonas és Wout tudják, mit csinálnak, nekik semmilyen problémájuk nem volt ezzel. Nyilván Wout szeretett volna nyerni, de nem Jonas miatt nem nyert. Szerintem Lafay egyszerűen jobb volt. Wout idén nem tudta hozni azt a szintet, amit tavaly, kicsit kevesebb volt benne most.
De az biztos, hogy Wout és Jonas között semmilyen konfliktus nincs, ők profik, a kerékpársport két nagy sztárja továbbra is.
Forrás: HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés