Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tour-Tour dupla? Nem olyan nehéz kibírni, ha a párod és te is profi versenyző vagy

Gecsei Dina

Frissítve 26/07/2023 - 23:11 GMT+2

Vasárnap véget ért a Tour de France, de közben elkezdődött a Tour de France. Nincs ebben semmi képzavar, aznap, hogy a srácok végeztek, a csajoké lett a főszerep: a Tour de France Femmes már a negyedik szakaszánál jár. Vannak azonban olyanok, akiknek nem annyira optimális ez a gyors egymásutániság, a mezőnyben ugyanis több olyan pár is van, ahol mindketten rajthoz álltak a legendás versenyen.

Jönnek a kihívók, óriási csata várható a női Tour megnyeréséért

Gabrielle Pilote Fortin és Kasper Asgreen, valamint Emma Norsgaard és Mikkel Bjerg alig-alig látják egymást ezen a nyáron, de ha valakik, ők pontosan tudják, hogy mi az ára annak, ha valaki profi bringásnak áll.
Gabrielle Pilote Fortin (30), Kasper Asgreen (28) barátnője: „Szükségem volt arra a pihenőnapon, hogy vele legyek legalább egy kis ideig."
„A július 11-i, Megève-i pihenőnapon fejvesztve rohantam Kasperhez” – meséli Gabriele Pilote Fortin, a Cofidis kanadai versenyzője, aki öt éve van együtt Kasper Asgreennel.
„A Tour, a női Tour és a világbajnokság miatt hét hétig nem is látnánk egymást, ráadásul előtte sem volt túl sok közös időnk, a Tourra készülve három hátig magaslati edzőtáborban voltam. Most viszont szuper volt, hogy így váratlanul együtt lehettünk egy kis ideig, és hogy utána még egy szakaszt is nyert a Touron. Persze, jó lett volna akkor is ott lenni vele, de már javában úton voltam Clermont-Ferrnad felé” – meséli Pilote Fortin, akitől megkérdezték, hogy ha neki nem is jött össze, a párja el tud-e menni szurkolni neki.
picture

Elmaradt a sprint, a Quick-Step első győzelmét szerezte az idei Touron - összefoglaló

„Á, az lehetetlen. A Tour után azonnal elkezdődött a felkészülés a világbajnokságra” – válaszolta, majd azért megnyugtatta a Het Nieuwsblad riporterért, hogy ilyenkor is tartják a kapcsolatot.
„Rengeteget beszélünk, naponta legalább kétszer. Elmondjuk, milyen volt a napunk, időnként pedig megpróbálunk ’együtt’ enni is.”
Ráadásul a világbajnokság után sem következik rögtön a meghitt családi élet, ugyanis a bringás szezon még korántsem ér véget.
„Szeptember közepén a Tour de Romandie-n fogok tekerni, arra pedig szeretnék rendesen felkészülni. Persze, az edzések között azért együtt leszünk majd otthon” – mondja.
De hol is van az otthon? A páros felváltva él Dániában és Andorrában, utóbbi helyen ráadásul nem lehet azt mondani, hogy egyedül lennének. A másik touros páros, Emma Norsgaard és Mikkel Bjerg is a hercegséget választotta magának, és természetesen ismerik is egymást, pedig nem egy csapatban tekernek.
„Amikor Kaspert kivittem a reptérre, ők is épp akkor érkeztek. Együtt intettünk búcsút a férjeinknek” – mesélte Pilote mosolyogva.

Közös edzés, közös szállás

Pilote azt mondja, van azért jó oldala is ennek az életnek, még akkor is, ha időnként sokáig kell kibírniuk egymás nélkül. „Még öt év után is örülünk, amikor viszontlátjuk egymást” – mondja. Ráadásul vannak olyan időszakok az évben, amikor szinte többet vannak együtt, mint más párok.
„El tudunk menni együtt edzeni, tavasszal pedig nagyjából ugyanolyan a programunk. A tavaszi klasszikusok alatt mindig ugyanabban a szállodában élünk Tieltben.”
Ez nem csak az együtt töltött idő miatt fontos nekik, hanem mert mentálisan is óriási támaszai tudnak lenni egymásnak.
„Mindkettőnknek nehéz éve volt, ezért is sikeredett olyan érzelmesre Kasper szakaszgyőzelme” – mesélte Pilote. „Kasper tavaly térdproblémák miatt kénytelen volt feladni a Tourt, én pedig el sem tudtam indulni a versenyen. Utána szeptemberben megműtöttek, és még az is bizonytalan volt, hogy el tudok-e idén indulni versenyen. De mindkettőnknek sikerült, együtt küzdöttük el magunkat idáig.”
Megkérdezték tőle, hogy kapott-e tippeket a párjától a Tour előtt, amire azt válaszolta, hogy konkrét dolgokat nem mondott neki Asgreen, viszont annyira erősnek tartja mentálisan, hogy szinte még neki is jut belőle.
„Ő mentálisan borzasztóan erős ember, és ezt igyekszik is rám ragasztani” – mondta Pilote, aki az első három szakaszon a 130-140. hely környékén végzett, összetettben több mint fél óra hátrányban van a sárga trikós Lotte Kopecky mögött.
picture

Wiebesé a győzelem, de majdnem elmaradt a mezőnyhajrá a női Tour 3. szakaszán

Emma Norsgaard (23), Mikkel Bjerg (24) felesége: "Tudom, hogy borzasztóan nehezen viseli, amikor lejtmenetben lát engem”
„Hét-nyolc hétig nem fogjuk látni egymást" – kezdte a Movistar dán versenyzője, Emma Norsgaard, aki hat éve van együtt a szintén dán UAE-s Mikkel Bjerggel, két éve már össze is házasodtak.
„Egy jó héttel a Tour előtt kitettem Mikkelt a repülőtéren. Miután bement, visszaszaladt, hogy újra átöleljen, mert ezúttal tényleg nagyon hosszú ideig nem látjuk majd egymást. Még Párizsban sem tudtunk összefutni most, hogy a női és a férfi Tour ennyire el lett különítve, és mi Clermont-Ferrandban rajtoltunk. Majd jön a vb Glasgow-ban, utána lesz egy hetünk, mielőtt újra beindulnak a versenyek” – mondta Norsgaard, aki épp ma ünnepli a 24. születésnapját, nevetve hozzá is tette, amikor szóba került, hogy „majd a bringán ünnepelek”.
„Néha nehéz így az élet” – mondta már komolyabban Norsgaard.
„De már hozzászoktunk ehhez. Mikkel és én mindig tiszteletben tartjuk egymás időbeosztását és ambícióit. Büszkék vagyunk egymásra, és soha nem teszünk szemrehányást a másikra. És persze létezik a telefon is, szerencsére. Minden reggel és este beszélünk, nagyon elfoglaltak vagyunk, de mindig mi vagyunk egymásnak azok, akiknek először kiereszthetjük a gőzt. Vagy akivel először megoszthatjuk az örömöt egy győzelem után. Mi jobban megértjük egymást, mint bárki más.”
Természetesen felmerül a kérdés, hogy nem féltik-e a másikat a versenyeken.
„Dehogynem, különösen az elmúlt hetek balesetei után. Minden nap elmondom Mikkelnek, hogy légy nagyon óvatos, ez csak egy verseny. És azt is tudom, hogy ő milyen borzasztóan nehezen viselni, amikor lejtmenetben lát engem.”

Ahol minden összeér: Andorra

Ők is Andorrát választották otthonuknak, ami ráadásul azért is fekszik nekik különösen, mert nagyon szeretnek együtt túrázni, ott pedig erre minden feltétel adott. De ki vigyáz a házukra, amikor az év nagy részében a közelébe se mennek?
„A ház majd vigyáz magára” – mondja nevetve Norsgaard, aki idén jobb esélyekkel vágott neki a Tournak, mint tavaly, amikor nem tudott végigmenni a versenyen.
„Jók a lábaim” – mondta még a rajt előtt. „Tavaly buktam, és korán ki kellett szállnom, de idén be akarom fejezni” – tette hozzá, ami azért is lenne különösen fontos a számára és a csapata számára is, mert a címvédő, és az idén év végén visszavonuló Annemiek van Vleuten segítőjeként teker.
„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy idén is elhozzuk a győzelmet” – mondta Norsgaard, aki az első három szakaszon stabilan hozott a 50-65. környéki helyet, neki három szakasz után négy és fél perc a hátránya Kopecky mögött, míg Van Vleuten a 6.helyen áll összetettben, bő egy perccel a sárga trikós mögött.

A Tour de France Femmes mind a nyolc szakaszát élőben közvetítjük az Eurosport 1-en, a műsort pedig reklámok nélkül is lehet követni az Eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban. A közvetítéseink legtöbbször 15:00 órakor kezdődnek, a szombati szakaszt leszámítva (17:00).
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés