Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tíz érdekes statisztika az idei Tour de France-ról

Bodnár Gergő

Publikálva 26/07/2023 - 11:00 GMT+2

Jonas Vingegaard a Tour de France történetének 14. olyan versenyzője, aki címet tudott védeni. Tadej Pogačar közben 74 napot töltött fehér trikóban, a Jumbo-Visma pedig a 2018-as Sky után az első csapat, amely egy szezonban, de két különböző versenyzővel tudott Tourt és Girót nyerni. Jöjjön 10 érdekes statisztika a 2023-as versenyről, ami mindig idők harmadik legmagasabb átlagsebességű Tourja lett

Jasper Philipsen, Jonas Vingegaard, Giulio Ciccone, Tadej Pogacar

Fotó: AFP

Lance Armstrong utólag elvetett győzelmeit nem számolva, Jonas Vingegaard a Tour de France történetének 14. duplázója. 2000 óta csak Chris Froome-nak és Tadej Pogačarnak sikerült a címvédés.
Az összetett második helyén záró szlovén versenyző közben felállított egy olyan rekordot, amit talán soha nem fognak megdönteni, hisz a 2020-as Tour 13. szakasza óta csak ő viselte a fehér trikót. Ami egy szerény, 74 szakaszos sorozatot jelent. Tadej Pogačar eddigi GT-mérlege is kiváló, ötször indult háromhetesen, és mindig dobogón zárt.
Persze Jonas Vingegaard idei szériája sem rossz, a Jumbo-Visma versenyzője öt többnaposon vett részt (Gran Camino, Párizs-Nizza, Baszk kör, Dauphiné, Tour), és ezek közül négyet megnyert. Csak a márciusi Párizs-Nizza maradt ki a sorból, ahol Pogačar és Gaudu mögött a 3. helyen zárt.
Jöjjön tíz érdekes statisztika, a 2023-as Tour de France-ról.

14

Jonas Vingegaard a Tour de France történetének 14. olyan versenyzője, aki megvédte a címét. Ez 2000 óta (Lance Armstrong eredményeit nem számolva), csak Chris Froome-nak és Tadej Pogačarnak sikerült.

4

Jonas Vingegaard idén öt többnaposon vett részt (Gran Camino, Párizs-Nizza, Baszk körverseny, Critérium du Dauphiné, Tour de France), és ezek közül négyet megnyert. Csak a márciusi Párizs-Nizza maradt ki a sorból, amikor Pogačar és Gaudu mögött harmadik lett.

15

Tizenöt egymást követő napon viselte a sárga trikót az idei Tour de France-on Vingegaard, az Armstrong-korszakot leszámítva, egészen Bernard Hinault 1985-ös győzelméig kell visszamennünk az időben, hogy hasonló sorozatot találjunk.

5

Tadej Pogačar ötödször indult Grand Touron, és eddig a 3. helynél egyszer sem zárt hátrébb. Ilyen ötös sorozatra utoljára Alfredo Binda volt képes, még a húszas években (az olasz versenyző 1925 és 1929 között négyszer nyert Girót, egyszer pedig második volt). Pogačar a 2019-es Vueltán szerzett 3. helyével indított, azóta nyert két sárga trikót, és az elmúlt két évben kétszer volt második a Touron.

4

A Jumbo-Visma a sportág történetének negyedik csapata, amely egy szezonon belül, két különböző versenyzővel nyert Girót és Tourt. Ez elsőként 1965-ben az olasz Salvaraninak sikerült, Adornival (Giro) és Gimondival (Tour). Amennyiben a 2005-ös Discovery eredményeit nem számoljuk (nekik Savoldellivel és Armstronggal jött össze a dupla), akkor a Jumbo mindössze a harmadik ilyen csapat.
A legutóbb Girót és Tourt nyerő sor a 2018-as Sky volt (Froome+Thomas), de egyébként 1990-ben a Banesto, 1998-ban pedig Mercatone Uno is duplázott. Csak ők ugyanazzal a versenyzővel (Indurain illetve Pantani) nyertek.

74

A 2020-as Tour de France 13. szakasza óta, mindig Tadej Pogačar viselte a fehér trikót. Ez 74 szakaszos sorozatot, és természetesen új rekordot jelent. Az utolsó versenyző, aki előtte vezette a fiatalok versenyét, Egan Bernal volt.

11

Ebben a szezonban 11 versenyző teljesítette a Giro-Tour duplát: Warren Barguil, Alberto Bettiol, Magnus Cort, Jack Haig, Bob Jungels, Alex Kirsch, Patrick Konrad, Sepp Kuss, Gianni Moscon, Aurelien Paret-Peintre és Thibaut Pinot.
picture

Tour de France 2023

Fotó: AFP

41.4

Picivel jobb, mint 41-es átlag jött ki a 21. szakasz végére, így a 2023-as Tour minden idők harmadik leggyorsabb versenye lett. A rekord tavalyi, amikor 42,016-os átlaggal zárt a mezőny.

17

Tizenhét különböző versenyző nyert az idei Touron, a franciák a tavaly évhez hasonlóan csak egy győzelmet szereztek, Victor Lafay-nek köszönhetően.

10.56

1997 óta nem volt akkora különbség az első és a harmadik helyezett között, mint idén. Jonas Vingegaard majdnem 11 perccel előzte meg, az élete első GT-dobogóját összehozó Adam Yates-t.

120

A Tour de France eddigi 120 kiírása során először fordult elő, hogy sorozatban három éven keresztül, ugyanaz a két kerékpáros zárjon az első és a második helyen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés