Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pusztító időfutam, megzuhanás a királyszakaszon – Vingegaard így nyomta le Pogačart a Touron

Kálmán Laci

Frissítve 25/07/2023 - 19:13 GMT+2

A 2023-as Tour de France, ahogy azt várni lehetett, Jonas Vingegaard és Tadej Pogačar csatáját hozta, amely még úgy is egy örökké emlékezetes küzdelem marad, hogy a különbség végül nagyobb lett, mint azt a legtöbben vártuk. Az alábbiakban megnézzük, melyek voltak azok a pontok, amik meghatározták az idei versenyt, és döntöttek a sárga trikó sorsáról.

Miért nyerte megint Vingegaard a Tourt, és mi volt a "baj" Pogačarral? - ESB podcast

Nem bírom, meghaltam.
Ha egy pillanatot akarnánk megnevezni, amikor eldőlt az idei Tour de France, akkor egyértelműen a királyszakaszt mondanánk, ahol Tadej Pogačar 15 kilométerrel a vége előtt leszakadt, és ezzel végleg elszállt, Jonas Vingegaard pedig masszív előnyre tett szert.
Persze ez a Tour sokkal komplexebb volt ennél, sokkal izgalmasabb, és hiba volna erre az egyetlen mozzanatra leegyszerűsíteni. Ezért aztán meg is nézzük, melyik volt az az öt pillanat és esemény, amely meghatározta az idei versenyt.

A gyors rajt megadja az alaphangot

Valószínűleg senkinek sem volt kétsége afelől, hogy a Pogačar által vezetett UAE állítja majd a legkomolyabb kihívás elé a címvédő Jonas Vingegaard-t és a Jumbót. Nos, így is történt, olyannyira, hogy már az első szakaszon, Bilbao utcáin nagyot mentek, a legnagyobbat Adam Yates, aki amolyan második számú kapitányként rögtön fel is vehette a sárga trikót.
Látszott, hogy az UAE erősebb, mint 2022-ben volt, Pogačar rögtön szerzett bónuszmásodperceket Vingegaard-ral szemben, a csapata pedig már az első napon meggyötörte a mezőnyt, aminek eredményeként több top 10-esélyes komoly hátránnyal ért célba Bilbaóban.
picture

Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Pogačar San Sebastiánban is növelte előnyét, ami ugyan továbbra sem volt jelentős, de mutatta, hogy itt van, hogy kész harcolni minden egyes másodpercét, és jelezte, hogy riválisának nem lesz egy perc nyugta sem, amíg ő ott teker a mezőnyben. Ez volt minden idők egyik legkeményebb Tour-rajtja, de ugyanakkor az egyik legizgalmasabb is, úgyhogy a részünkről támogatunk minden hasonló kezdeményezést a jövőben.

Pogačar kap, majd visszavág a Pireneusokban

Emlékezetes az ötödik szakasz, amely után sokan már arról kezdtek beszélni, hogy kész, a szlovénnak annyi. Tény, az első komoly hegyi szakaszon nem mutatott túl biztató formát, Vingegaard konkrétan bő egy percet vert rá, Jai Hindley pedig vitte a napot, és vele együtt a sárgát is.
Mielőtt azonban a közvélemény mélyre temethette volt Pogačart, a szlovén másnap odapörkölt a teljes mezőnynek, köztük a legfőbb riválisának is. Vingegaard nem tudta átvenni a szlovén tempóját, és végül kapott tőle közel fél percet. A dán felvette a sárga trikót, amelyet többé már ki sem engedett a kezéből.
Ennek ellenére a következő napok sokkal inkább Pogačarról szóltak, aki szinte minden szakaszon hozott valamit a dánon, és úgy tűnt, szépen lassan az erő, és vele együtt a lélektani előny is az ő javára fordul.
picture

Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Motorosok akadályozzák Pogačart a Col de Joux Plane sprintjében

Pogačar a bónuszokkal együtt nyolc másodpercet hozott Vingegaard-on a Grand Colombieren, és másnap újabb támadásra készült a Joux Plane-n. A hirtelen megindulását azonban a motorosok a szurkolók miatt nem tudták időben lereagálni, így a szlovén fékezni kényszerült. Sőt, az emelkedő utolsó méterein a dán visszatámadott, és végül ő volt az, aki bónuszokat szerzett magának.
A morzine-i befutót Carlos Rodríguez nyerte, Pogačar lesprintelte Vingegaard-t a második helyért, így összetettben lényegesen nem változott a különbség. Érdekes, hogy míg 2022-ben a szlovén nem tudta leszakítani a dánt, az idén ezt többször is megtette, igaz, a címvédő mindig minimalizálni tudta a veszteségeit, és maximum csak néhány másodpercet kapott.
A verseny ezen pontján sokan azt gondolhattuk, másodpercek döntenek majd a végén is, és a motoros miatti fékezésnek akár még jelentősége is lehet. Vingegaard ugyanakkor hangsúlyozta, szerinte a végén több perc is lesz majd a győztes előnye, mire Párizsba érnek. Ezt ekkor kevesen tudtuk elképzelni.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Vingegaard zseniális időfutamot megy

Amikor megláttuk az idei Tour útvonalát, nem hittük, hogy a 22.4 km hosszú egyenkéntinek komoly jelentősége lesz. Ez a véleményünk akkor sem változott, amikor a versenynek ehhez a pontjához érkeztünk. Az általános közvélekedés az volt, hogy maximum 10-15 másodperc lehet majd a különbség ide vagy oda.
Aztán jött Vingegaard, és tekert egy pusztítóan erős időfutamot, és rávert 1 perc 38 másodpercet az amúgy szintén nem gyenge teljesítményt nyújtó Pogačarra. A dán nem cserélt kerékpárt az emelkedő előtt, a szlovén igen, de ez végül nem számított semmit sem. Vingegaard a pálya minden pontján gyorsabb volt, mint legfőbb riválisa.
picture

Megsemmisítő időfutam, Vingegaard másfél percet adott Pogacarnak!

Pogačar végleg elszáll a királyszakaszon

A szlovén rendkívül nehéz helyzetben volt az időfutam után, hisz közel két percet kellett volna ledolgoznia a szinte sebezhetetlennek tűnő Vingegaard-ral szemben. A maradék reménye akkor foszlott szerte, amikor 15 km-re a vége előtt leszakadt a dánról a Col de la Loze-n. Ekkor hangzott el a mondat, „Nem bírom, meghaltam.” Ez pedig végképp megpecsételte a sorsát, hisz végül közel hat percet kapott.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Pogačar később elmondta, hogy ha nincsenek a csapattársai, talán még a dobogót is elveszíti. Becsületére legyen mondva, odatette magát az utolsó hegyi szakaszon, amelynek végén már újra tudott mosolyogni is. Amikor arról kérdezték, mi a legrosszabb emléke az idei Tourról, azt mondta, Soler rémült tekintete, azokban a percekben, amikor megzuhant.
Pogačarnak a második hely ellenére is hihetetlenül jó éve van, olyannyira, hogy vannak, akik szerint még így is ő a világ legjobb kerékpárosa.
Lehet, hogy ha az egész szezont nézzük, akkor tényleg ő, de hogy júliusban Vingegaard a legjobb, az biztos.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés