Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sagan: „A tizedik alkalom után már senki sem élvezi a Tourt”

Szabó Bence

Frissítve 20/07/2023 - 20:51 GMT+2

Peter Sagan az évek során kiemelkedő eredményeket ért el a Tour de France-on, utolsó indulása a francia körön viszont eddig nem alakul emlékezetesen. A szlovák versenyző most elmondta, évezi-e még egyáltalán a versenyt, miért épp az idei szezon után hagy fel a profi országúti bringázással és mit gondol arról, hogy talán túl gyorsan ért el túl sok jó eredményt pályafutása elején.

Összejött a mezőnyhajrá a Tour de France 11. szakaszán – összefoglaló

A szlovák már három éve átlépett egy határt, de csak most szánta rá magát a búcsúra.
Peter Sagan és a Tour de France összeforrtak az évek során. Sagan már az első indulása alkalmával, 2012-ben szakaszokat nyert, később pedig további 11 alkalommal rajthoz állva 12-re növelte győzelmeinek számát a versenyen. Nem is beszélve a hét megszerzett zöld trikóról, amivel leelőzte az örökranglistán Erik Zabelt és valószínűleg jó sokáig csúcstartó lesz.
Egyszer azonban minden véget ér, a szlovák pedig idén az utolsó Tourját teljesíti.
Méghozzá magához képest elég csendesen. Már a verseny utolsó hetében járunk, de Sagan eddig egyetlen alkalommal került be a top10-be, és a szökésekben sem láttuk őt aktívnak. Persze ha ránézünk az idei, vagy akár csak a tavalyi szezon eredményeire, látható az a tendencia, ami alapján nem meglepő a mostani szereplése.
A szlovák versenyzőbe sokan bele is álltak, hogy már csak levezetni igazolt a TotalEnergies csapatához, de csapattársa és régi barátja, Daniel Oss szerint ezek az emberek elfelejtik, mit ért el korábban Sagan.
„Több mint tíz éven át Peter volt a mezőny egyik legjobbja, aki egy sor rekordot ért el. Szomorú, hogy az emberek ilyen gyorsan elfelejtik, mit ért el. Könnyű akkor rosszat mondani valakire, amikor nem mennek jól a dolgai.”
És hogy mit gondol a jelenlegi eredményeiről maga Sagan? Megszokhattuk már, hogy a szlovák versenyző ritkán veszi vészesen komolyan magát, így amikor a múlt héten arról beszélt a Het Laatste Nieuws belga oldalnak, hogy igazából örül, hogy eddig nem bukott, nem nagyon tért el a megszokott stílusától. Viszont amikor arról kérdezték, élvezi-e a versenyt, már mélyebb benyomást kaphattunk a jelenlegi gondolatairól.
„Tapasztalatból tudom, hogy nyerni és elérni valamit nagyon szórakoztató. De bárkit megkérdezhetsz, aki már több mint tízszer letekerte a Tourt, hogy még mindig élvezi-e, a válasz az lesz, hogy nem. Ez a világ legnagyobb kerékpárversenye, ahol komoly a nyomás. Ez sokkal inkább a koncentrációról szól és arról, hogy próbálsz mindent jól csinálni. A Tour nem élvezetes.”
Emellett a motivációjáról is beszélt.
Elértem azt a pontot, amikor már nem minden a győzelemről szól. Mit számítana, ha nyolcadjára is megnyerném a zöld trikót?
picture

Peter Sagan

Fotó: AFP

„Hálás vagyok azért, amit elértem a karrierem során. Úgy érzem, ezek hihetetlen eredmények, ezért pedig sok áldozatot hoztam. Sokan is segítettek. De nem tudom már meghozni ezeket az áldozatokat. Min változtatna? Ideje továbblépnem.”
Ez a továbblépés Sagan esetében első lépésben inkább egy visszatérés lesz. A szlovák szeretné, ha karrierjét mountain bike-ban zárhatná le, ahol annak idején kezdte is a versenyzést. Célja az is, hogy jövőre ott legyen a párizsi olimpián, bár a kvótaszerzés egyáltalán nem tűnik egyszerű feladatnak.
Ha már mountain bike: egyáltalán nem nehéz észrevenni a párhuzamot Sagan, és olyan, manapság csúcson lévő versenyzők között, mint Mathieu van der Poel,Tom Pidcock vagy éppen Wout van Aert. Sőt, egyesek szerint a mai sztárok versenyzési stílusához annak idején a szlovák versenyző mutatta meg a példát.
„A Van Aertok és Pidcockok manapság olyanok, amilyen Peter volt régen. Ő indította be ezt a fajta versenyzést. Ő volt az első, aki agresszíven ment, nem a szokványos módon gondolkozott. Ő mutatta meg, hogy több féle terepen és több féle stílusban is lehet nyerni.” - mondta róla egykori edzője, Patxi Vila.
Sagan pedig egyáltalán nem sajnálja ettől az új generációtól a sikert.
„Sok szerencsét kívánok mindannyijuknak. Nem vagyok féltékeny, senkire sem. Ha jó vagy, az azért van, mert sok áldozatot hoztál, ami pokolian nehéz. Azt is kívánom nekik, hogy élvezzék ki. Mert ez sem egyszerű.”
A szlovák bringás az évek során ebben is példát mutatott. Bohóckodásai, poénos nyilatkozatai – ha nem is sültek el mindig jól- kiemelték a tömegből, ezzel pedig nem csak oldotta a kerékpársport talán túl komoly és tradicionális közegét, hanem egyben egy olyan személyes brandet is teremtett, ami a sportágán túlmutató sztárrá tette őt.
2012-13 körül évek óta ő volt az első versenyző, aki vicces volt, mutatott valamit magából a sporton kívül. Mindent élvezetesebbé tett az emberek számára a kerékpársportban. Szórakoztatóbbá tette a bringázást.
Ez a sztárstátusz komoly szerződéseket biztosított számára az aktív éveiben, Sagan viszont nem biztos benne, hogy a visszavonulása után is a hasznára lesz. Főleg, hogy a jövőjét a sportágon kívül képzeli el.
“Meglátjuk, hogy ez segít-e majd nekem, ha befejeztem. Sok egykori bringás marad a kerékpársportban. Én nem így képzelem a jövőmet, kommentátorként az Eurosporton, vagy egy csapatkocsiban ülve. Várnom kell és meglátni, milyen új lehetőségek adódnak.”
Nem meglepő, hogy valaki, aki saját bevallása szerint egészen fiatal kora óta minden erejével arra összpontosított, hogy egy dologban kiemelkedő legyen, a pályafutása végén kicsit ki akar szakadni ebből a közegből. Vila szerint a szlovák így is tovább húzta a kerékpársportban, mint az várható lett volna, a Saganhoz hasonló versenyzőkre pedig a jövőben rövidebb karrier várhat.
“Meglátjuk mi lesz a hasonló mentalitású srácokkal, de szerintem az ő karrierjük rövidebb lesz. Egy versenyző karrierje olyan, mint egy kupa víz. Vagy kis adagokban veszel belőle, vagy a fejedre öntöd. Peter talán túl gyorsan öntötte. Volt 10-11 jó éve, most pedig ennek fizeti meg az árát.”
picture

Sagan aláírásokat osztogat.

Fotó: AFP

Sagan ebben a kérdésben egyet is ért egykori edzőjével, kicsit azonban vitatkozik is vele.
„A fiatal versenyzőket könnyű manipulálni. A másik oldalról nézve viszont addig kell ütnöd a vasat, amíg meleg. Jó, ha amikor a csúcson vagy, kifacsarják belőled az eredményeket, hiszen csak egy rövid időszak az, amikor eredményes lehetsz. Utána a vas kihűl, és semmi nem marad, amit ki lehetne facsarni.”
Ami a saját pályafutását illeti, Sagan is érzi, hogy tovább húzta a kelleténél a dolgot. Ez viszont lehetővé teszi számára, hogy 33 évesen megbánás és sajnálkozás nélkül hagyhassa abba az országúti bringázást.
„Húszévesen azt mondtam, harminc leszek, amikor befejezem. Tíz évig nyomom a csúcson. Most 33 vagyok, és még mindig megyek. Három éve átléptem egy határt. Akkor viszont még túl jó voltam, hogy abbahagyjam. Akkor sajnáltam volna. Most már meg tudok békélni magammal.”
Források: HLN, Velo
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés