Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tour: bemutatkozik a sportigazgató, aki a világ egyik legkülönlegesebb helyén él

Nagy Benjámin

Publikálva 21/07/2023 - 09:41 GMT+2

Nem biztos, hogy túl sokan hallottak eddig Leonard Snoeks nevéről, pedig az Uno-X sportigazgatóját a mezőny egyik legtehetségesebb szakemberének tartják. A 38 éves norvég korábban versenyzőként is kipróbálta magát, és bár kontinentális csapatoknál tovább nem jutott, az élet más szerepkörben kárpótolja őt – jelenleg a Tour de France-on mutatja meg, hogy a sarkkörön túlról is el lehet jutni bárhova.

Leonard Snoeks (Fotó forrása: landevei.no)

Fotó: Other Agency

A mezőny egyik legjobb bajusza.
Ezt a megtisztelő címet kapta meg Leonard Snoeks az idei Touron, és kétségtelen, hogy valóban könnyű őt kiszúrni a tömegben a kunkorodó bajuszszerkezete miatt.
Azzal együtt, hogy az Uno-X először van ott a világ legnagyobb versenyén, Snoeks történelmet írt: a 38 éves norvég sportigazgató ugyanis a Tour valaha volt legészakibb embere – és valljuk be, a bajusz mehet, de ez a tény akár hosszú évtizedekre, akár örökre megmaradhat.
A 2006-ban Edvald Boasson Hagennel, Gabriel Rasch és Lars Petter Nordhauggal a Maxbo-Bianchi csapatnál tekerő Snoeks ugyanis szűk egy éve az északi sarkkörön túl, a Spitzbergákon lakik, ami nemcsak Norvégia, hanem egész Európa legészakibb területe, hiszen a szigetcsoport a 74° és 81° északi szélesség között helyezkedik el. Nagyjából mintegy háromezren élnek itt, a legnagyobb település, Longyearbyen pedig a világ egyik legkülönlegesebb városa.
Adódik a kérdés, hogy miért költözik valaki oda, ahol ősz végétől három hónapig teljes sötétség van, tavasztól pedig négy hónapig teljes világosság, de természetesen megvan az oka ennek: Snoeks felesége klíma- és energiaügyi kutatóként dolgozik, így a norvég kormány megbízásából fogták magukat és a családdal 2022 augusztusában odaköltöztek.
Ezt egyáltalán bánja, sőt, kifejezetten jól érzi magát, már amikor napsütést is lát.
„Jó ott élni. Sokkal több időm van a felkészülésre és a munkára, hiszen semmi más dolgom nincs. A klíma miatt persze kicsit más az élet, hideg van, igazi sarkvidéki sivatagnak mondanám, ahol vagy süt a nap, vagy teljes sötétség van. Szerencsére vannak edzőtáborok, versenyek vagy ünnepek, mint a karácsony, amikor el lehet menni, mert nem vagyok nagy rajongója a sötétnek. A feleségem és a lányunk néha kicsit nehezebben viseli ezt az időszakot, de pozitívan állnak a dolgokhoz. A lányom élvezi az ottani életet, gyorsan megszokta és sok barátokat szerzett. Annak külön örülök, hogy egész életében emlékezni fog rá: egyszer a Spitzbergákon éltünk.”
Snoeks Oslóból származik, így világéletében Norvégiában élt, mégis teljesen más a Spitzbergákon, mint máshol – szereti azt a példát elmondani, hogy Longyearbyen pontosan olyan messze van a norvég fővárostól, mint Marokkó. Ennek ellenére nem jelent neki gondot a több száz kilométernyi plusz utazás, és mindig az elsők között érkezik meg az Uno-X edzőtáboraiba vagy a versenyek előtti összetartásokra.
"Norvégia egyébként is eléggé széttagolt. Vannak versenyzőink Tromsøből és vannak versenyzőink Stavangerből, ami az ország két külön része, 2000 kilométernyi távolsággal. Pont ezt szeretem a kerékpársportban: ott laksz a világon, ahol csak akarsz, a versenyek mégis összehoznak a többiekkel. Hozzászoktunk a távolságokhoz, nekem például csak egy plusz napot kell beiktatnom az utazásra, de ez nem durva. A következő egy-két év hasonló lesz, addig biztosan a Spitzbergákon maradunk.”
Ami szintén érdekes, hogy Snoeksnak értelemszerűen elég kevés lehetősége van a bringázásra, így általában hószánnal szokott közlekedni.
„Nálunk többnyire e-bike-okon vagy fat bike-okon bringáznak. Nincs túl sok út, nagyjából csak 50 kilométernyi az aszfaltozott rész, úgyhogy tényleg jól felszerelt kerékpárra van szükség.”
Adódhat a kérdés: hol volt és mit csinált, amikor megtudta, hogy az Uno-X indulhat a Touron?
"Otthon, a Spitzbergákon. Kimentem a szobából, felvettem a francia sapkámat, aztán később a feleségemmel megittunk egy pohár pezsgőt a kandalló mellett. Hihetetlen érzés volt, sosem felejtem el.”
Forrás: részben Cycling Weekly
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés