Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Roglič tíz nappal a bukása után már tekert, de futócipőben

Bodnár Gergő

Frissítve 04/06/2024 - 13:08 GMT+2

Amennyiben Primož Roglič gond nélkül letudja a vasárnapig tartó Dauphinét, 20 versenynappal a lábában vághat neki a Tournak. Ami nagy célja, bár azt többször elmondta, hogy amennyiben soha nem fogja megnyerni a sárga trikót, attól még elégedett lesz a pályafutásával. A keddi szakaszon mindenesetre már jól ment, és 2. lett Magnus Cort mögött.

Újabb dán győzelem a Dauphinén, de ezt alig lehetett látni

Primož Roglič vasárnap délután majdnem 60 nap kihagyás után újra ott volt a mezőnyben. Április 4-én esett el a Baszk körversenyen, de Evenepoellal vagy Vingegaarddal ellentétben ő megúszta törések nélkül. Durván lehorzsolta magát, viszont nem kellett sokat kihagynia.
A nagy bukás utáni 10 nap során Roglič nem ült kerékpárra, a visszatérés utáni első edzése pedig mindössze tíz percig tartott. Inkább nem „kockáztatott” és a görgőre is csak futócipőben ült fel.
„Primož egész testén komoly zúzódások és horzsolások voltak, nem tört el egyetlen csontja sem, de ettől ez még egy olyan sérülés, aminek időt kellet adni. De mivel április elején jártunk, nem izgultunk miatta, tudtuk, hogy bőven lesz ideje a Tourig” – mondta Rolf Aldag.
„Jó lett volna, ha befejezi a Baszk kört, mert úgy verseny közben lett volna lehetősége még jobban megismerni a csapattársakat. Így most a Dauphinén kell összeszoknia a srácokkal, mert neki is jó tudni, ki milyen személyiség és melyik versenyzőtől mit várhat el éles helyzetben. Erre most bő egy hete lesz, ami nem túl sok.”
Roglič 8 év után jött el a Visma csapatátától, Aldag szerint az átállást illetően a Boránál nem voltak mindenre felkészülve.
„Évekig mindent rutinból csinált, aztán jött a Nizzán egy váratlan helyzet, és szinte elúszott a versenye. Azon a hideg szakaszon majdnem megfagyott, mert nem tudta pontosan, hogy mit is vegyen fel. Évekig ugyanabban a ruhamárkában ment, mindent a megszokottak szerint próbált csinálni, de a Boránál mást használunk és erre nem volt felkészülve. Néha ilyen apró dolgok döntenek el egy szakaszt. A kabátkérdést illetően hibáztunk, ezeknek a dolgoknak nem verseny közben kellett volna előjönniük.”
Nyomás viszont nincs a szlovén versenyzőn, a Dauphinét sem kell megnyernie.
„Tesztelni szeretné magát, de nem elvárás a sárga trikó. Ha jönni fognak az eredmények, az egy jó jel, semmi több. Célunk a folyamatosság, az állandóság és az, hogy a keretből mindenki összeszokjon a másikkal. A versenyzőknek élesben kell megismerniük azt, mi a szerepük, amikor Primož a kapitány.”
Hétfőn aztán jött az első dobogó, Roglič második lett Magnus Cort mögött.
„Kicsit lemaradtam, ennyi az egész. Mondanám, hogy csalódott vagyok, de igazából nem. Én ennek a 2. helynek tudok örülni. Az eredmények előbb-utóbb úgyis jönni fognak.”
Mint ahogy a nagy bukás előtt már jöttek is, mivel Roglič egy apró eltévedés ellenére is megnyerte a Baszk körverseny időfutamát és nagy esélyese volt az összetettnek.
picture

Primoz Roglic

Fotó: Getty Images

Ha gond nélkül letudja a vasárnapig tartó Dauphinét, 20 versenynappal a lábában vághat neki a Tournak. Ami nagy célja, bár azt többször elmondta, hogy amennyiben soha nem fogja megnyerni a sárga trikót, ő biztosan elégedett lesz a pályafutásával.
„Nem akarom rögeszmésen a Tourt. Sokat nyertem, úgyhogy, ha most azonnal abbahagynám, akkor is büszke lehetnék magamra. De kötelességem megpróbálni, hogy a jövőben ne gondolkozzak azon, mi lett volna akkor, ha soha nem hozom meg a döntést és nem igazolok el.”
Még az excsapattársak közül is sokan szurkolnak neki, erről pont Robert Gesink beszélt pár hónappal korábban.
„Primož egyike annak a négy versenyzőnek, aki garanciát jelent arra, hogy többnapost fog nyerni. Szinte már mindent behúzott a pályafutása során, kivéve a Tourt. Az ő fejével gondolkodva tulajdonképpen logikus, hogy még két évig mindent bele akar adni, hogy megszerezze a sárga trikót” – mondta a Valter Attilához hasonlóan a Svájci körre készülő Gesink, aki 8 szezonon keresztül volt a szlovén versenyző csapattársa.
„Ha hagyom, hogy a bennem élő kerékpárrajongó beszéljen, akkor csak remélni tudom, hogy sikerrel jár. Milyen csodálatos történet lenne, ha ennyi év után, ilyen sok komoly győzelemmel a háta mögött végre megcsinálná a Tourt.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés