Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Evenepoel: „Megfogadtam magamnak, hogy nem sietem el a visszatérést”

Bodnár Gergő

Frissítve 29/05/2024 - 20:12 GMT+2

Remco Evenepoel túl van a Sierra Nevada-i edzőtáboron, és pénteken elutazik Franciaországba, hogy a Baszk körversenyen elszenvedett bukása után visszatérjen a mezőnybe. Ott lesz a vasárnap rajtoló Dauphinén, akárcsak Roglič, Vlasov, Ayuso, Kuss, Jorgenson vagy a Girón fehér trikót szerző Tiberi.

Vingegaard a mentőben, Roglic és Evenepoel is hatalmasat esett

Régen volt már a Baszk körverseny negyedik szakasza, de a nagy bukásra, amiben Remco Evenepoel mellett Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Jay Vine és Steff Cras is benne volt, mindenki jól emlékszik.
Már csak azért is, mivel még most, május végén sem lehet pontosan tudni, hogy mi lesz a legutóbbi két Tour de France győztesével, és egyáltalán ott lehet-e a rajtnál.
Jonas Vingegaard-nál sokkal régebben, már bő egy hónapja elkezdhette az edzéseket Remco Evenepoel, aki pályafutása első Tourjára készül.
„Jobb, ha áprilisban élek át egy ilyen sokkot és visszaesést, mintha bukás miatt lenne rövidebb a Tour. Egy szerencsés véletlen történt, mondjuk így” – nyilatkozta Evenepoel, aki kulcscsont- és lapockatöréssel zárta a Baszk körversenyt.
„Különösen az esés utáni első hét volt megterhelő. Próbáltam arra figyelni, hogy a pihenésen kívül ne csináljak semmi őrültséget, inkább néztem egy kis focit meg kerékpárt a tv-ben. A múltban, amikor sérült voltam, mindig hajlamos voltam elsietni a visszatérést, nem voltam türelmes, de ezúttal megfogadtam, hogy nem fogok még egyszer ilyet csinálni. Csak akkor kezdtem el a terhelést, amikor se a vállamat, se a lapockámat nem éreztem, és elmúlt a fájdalom.”
Evenepoel véleményét az edzője, Koen Pelgrim is osztja.
„Az emberi testnek képesnek kell lennie arra, hogy felépüljön az elszenvedett sérülésekből és ehhez extra energiára van szükség. Az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy rosszul gyógyulj meg, így pedig tovább szenvedj valamitől, ami aztán újabb és újabb problémákat okoz.”
Április 25-én aztán eljött a pillanat, Evenepoel először edzett kint az országúton. Nyolcvanhét kilométeres tekerés, 34,7-es átlaggal.
„A vállamat még érzem, de minden rendben” – írta a közösségi médiában az első „rendes” edzése után.
Evenepoel ezt követően kilátogatott az Arsenal-Chelsea meccsre, a felesége egyik húgának szurkolt egy futóversenyen, és ott volt a saját utánpótláscsapata (R.EV Brussels Cycling Academy) időfutam-bajnokságán.
Május 5-én meg elutazott Sierra Nevadába, pont akkor, ahogy azt hónapokkal korábban – még a nagy bukás előtt – eltervezték. Yves Lampaert, Casper Pedersen, Gianni Moscon, Mikel Landa, Ilan Van Wilder és Louis Vervaeke utazott el vele, vagyis a Touron induló sor hetekig együtt készült.
Húsz nap kemény edzés, ideális időjárási körülmények között, Pelgrim szerint a tábor során egy csepp esőt sem láttak. Evenepoel összesen 69 óra 54 percet töltött a nyeregben, 2016,9 kilométert tekert, 48.686 méternyi szintkülönbsége teljesített és 57.432 kalóriát égetett el.
„Majdnem három hétbe telt, amire újra rendesen edzésbe állt, de ezt a kiesett időszakot nem lehet csak úgy, egyetlen felkészülési blokk alatt semmissé tenni. Voltak azért erős és hosszú napjai, a tábor végén például lenyomott egy 7 órás, 213 kilométeres etapot” - mesélte Pelgrim.
picture

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

Evenepoel pénteken a csapattal Franciaországba utazik, hogy szépen, lassan visszatérjen a mezőnybe. Ott lesz a vasárnap rajtoló Dauphinén, akárcsak Roglič, Vlasov, Ayuso, Kuss, Jorgenson vagy a Girón fehér trikót szerző Tiberi.
„Nem szabad túl magasra tenni a lécet, Remco nyilván nincs top formában, bőven van még hova fejlődnie. Biztosan messze van attól, ahol a Baszk körverseny előtt jártunk. Nem figyelünk az összetettre, az a cél, hogy erősebben fejezze be a Dauphinét, mint ahogy elkezdi. Ha valami nem esik jól neki, akkor visszább veszünk, nem fogunk a falnak rohanni egy esetleges szép eredmény miatt.”
Evenepoel a Dauphiné után két hétre az Alpokba utazik, és ott tökéletesíti a formáját.
„Sierra Nevadát mostanra már úgy ismeri, mint a tenyerét, látta az összes ottani utat és hegyet. Ilyen értelemben az Alpok egy kellemes változatosságot jelenthet neki” – mondta Pelgrim.
„Így legalább arra is lesz lehetőségünk, hogy felderítsünk pár környékbeli szakaszt. Ha pedig megint szerencsések leszünk, remélhetőleg végig olyan szép időben készülhetünk, mint Sierra Nevadán.”
Forrás: HLN.be

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés