Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Szerencsés srác vagyok” – Bernal 2.0 a Dauphinén teszteli magát, de ha nem jön össze a Tour, irány a Vuelta

Gecsei Dina

Frissítve 11/06/2023 - 09:48 GMT+2

Ha valaki, akkor Egan Bernal igazán boldog, amiért ott lehet a Critérium du Dauphinén. A súlyos bukása után visszatérő, sőt, szinte újjászülető kolumbiai ezen a héten bizonyíthat, hogy helye van az INEOS Grenadiers Tour de France-ra készülő keretében. „Ha nem jön össze, akkor sincs gond, akkor teljes erőbedobással a Vueltára készülök" – mondta mosolyogva Bernal, akinek láthatóan van B terve.

Egan Bernal útja a profivá válástól a rózsaszín trikóig

Forradások és hegek

Egan Bernal 2022. január 24-én Gachanchipában, egy időfutam-edzés alatt, 62 km/h-s sebességgel beleszáguldott egy álló buszba. Huszonnégy órán keresztül gyakorlatilag az sem volt biztos, hogy életben marad, a baleset utáni két napban mindenki feszülten várta a híreket, hogy mennyire súlyosak a kolumbiai sérülései. A válasz aztán megérkezett, iszonyatosan összetörte magát, tényleg egy hajszálon múlt az élete, úgyhogy már csak emiatt is csodaszámba megy Bernal és a története.
Tizenegy törött borda, perforált tüdő, mellkasi trauma, emellé még mintegy húsz(!) törés: hüvelykujj, térdkalács, kézközépcsontok, combcsont, és az igazán kritikus pontok, nyaki és a gerincvelői csigolyák. Bernalnak a baleset előtt is hátproblémái voltak, de nyilván bármikor visszacserélni azokra a gondokra az újakat.
A kolumbiai testét hegek borítják, minden műtétjének a nyomát viszi magával a bringán, mert hát látjuk, újra ott teker a mezőnyben.
„Nem számoltam, hány műtétem volt. Néhány hónappal később volt egy első beszélgetésem a jövőmről az idegsebészemmel, Gustavo Urizával. Azt mondta, hogy még mindig nagy kockázatot jelentene, ha újra élsportoló akarnék lenni. Már csak a hátamban lévő törések miatt is. A barátom, Mafe, az édesanyám, Flor: mindenki azt gondolta, hogy az a normális, ha abbahagyom.
’Nem rossz dolog, ha befejezed az élsportolói pályafutásodat’ – mondták. De tudod, hogy megy ez a családban, ők nem a kerékpárost látják, hanem aki mögötte van.”
picture

Egan Bernal

Fotó: Eurosport

Nem opció – inspiráció

Néhány órával később már azt mondtam, hogy ugyan már, kerékpáros vagyok! Nem tudok úgy élni, hogy attól rettegek, hogy majd megint elesek. Folytatni fogom. Erre édesanyám sírva fakadt. Iszonyatosan kemény időszak volt ez, de végül nemcsak belementek, hanem teljes mértékben támogattak is a döntésemben, sőt, utólag örültek is neki.
Továbbra is úgy gondolom, hogy ez volt a helyes döntés, bár borzasztóan nehéz volt közölni a szeretteimmel. Az orvosom is csak rám nézett, és ennyit mondott:
’Talán még történelmet is írhatok, mint az első profi sportoló, aki ilyen súlyos sérülések után így vissza tudott térni’
’Ez még inspirációt is jelenthet mások számára’ – tette hozzá.
picture

Egan Bernal

Fotó: Eurosport

Bernal tavaly augusztus 16. óta újra ott van a mezőnyben, a pechsorozatnak azonban nem volt vége. Dániában bukott, San Juanban a bal térdét fájlalta, aztán nálunk, a Tour de Hongrie-n is a földre került. Aki viszont ettől most még inkább sajnálni kezdené, ne tegye, saját állítása szerint teljesen jól van.
„Hát igen, nem félek a bukástól. Még akkor is, ha manapság hihetetlenül gyorsak a versenyek, és hatalmas bukásokba keveredhetünk. Viszont aki fél, az menjen minden nap a szökésben, csak ne csodálkozzon, ha akkor soha nem fog nyerni” – mondja nevetve.
„Maradhattam volna otthon én is, és sétáltathattam volna a kutyákat minden nap. De az van, hogy én nagyon szeretem ezt a sportot. Szeretem az adrenalinlöketet, amit a kerékpározás ad, szeretem a csapatomat, ezt a munkakörnyezetet. Élvezem, azt is, amikor itt, a Dauphinén is egy kissrác autogramot kér tőlem. Érzem, hogy rengetegen állnak mögöttem" – mondta az egyik szakasz után.
picture

Egan Bernal

Fotó: Getty Images

A Tour-formájú kérdőjel

Steve Cummings, az Ineos-Grenadiers sportigazgatója különösen le van nyűgözve attól, amit az új Bernal, vagy ahogy ő mondta, Bernal 2.0 már most elért.
„Már most hihetetlenül jól teljesít, és folyamatosan fejlődik. Talán csak idő kérdése. A Tour de Romandie-n nyolcadik lett, a Tour de Hongrie-n pedig az első napon még támadott is. Legutóbb csütörtökön rövid ideig Vingegaard és az üldözők között tekert, a saját elmondása szerint még ő sem tudta pontosan, meddig bírja majd. De ezek mind olyan jelek, amik arra utalnak, hogy a dolgok Bernalnál napról napra jobban mennek.”
„Meg kell néznünk, milyen állapotban lesz a Dauphine után. Lesz-e elég ideje felkészülni a Tourra? Tud-e javulni akár a Dauphiné után? Ezek még ismeretlen tényezők” – mondta Cummings.
„Csak olyan gyorsan tudsz fejlődni, amilyen gyorsan a tested enged fejlődni. Egan nagyon profi, mindent 100 százalékosan csinál. Neki most rengeteg extra dologra van szüksége, nagyon sok olyan gyakorlatot végez, amire egy átlag versenyzőnek nincs szüksége” – folytatta.
Viszont ő egy igazán különleges bringás, különleges mentalitással, és emellett igazi vezéregyéniség.
„Megpróbáljuk a lehető legtovább nyitva tartani számára a lehetőséget a Tour-indulásra. Vasárnap már nagyobb rálátásunk lesz a dolgokra, ha el tud menni a Tourra, az azért lesz, mert úgy gondolja, valóban értékes tagja tud lenni a csapatnak, vagy hogy olyan eredményeket tud hozni, ami miatt megéri.
Ennek ellenére úgy gondolom, nem szabad elsietni a dolgot, lehet, hogy most nem jön össze, de lehet, hogy jövőre sikerülni fog. Bernal még mindig csak 26 éves, bőven van még ideje.”
picture

Egan Bernal

Fotó: Getty Images

Fájdalommentesen

„Már a balesetem előtt sem jeleskedtem ebben a szakágban. Miért akarják, hogy most jobban teljesítsek?” – mondta a 4. szakasz, az időfutam után, ahol a 40. helyen zárt, 2:37 perccel a győztes Mikkel Bjerg mögött.
„Egyébként jobbnak érzem magam az időfutamon, emellett – talán ez fontosabb – már teljesen fájdalommentesen tekerek. Nekem most nem az eredmények számítanak, hanem az, hogy hol tartok.
Azt is tudom, hogy most lehetetlen, hogy szakaszt nyerjek a Dauphinén, a csapattól viszont megkapom a szabadságot, hogy az összetettért menjek, vagy ha annyira nem érzem magam erősnek, akkor Dani (Martinez) és Carlos (Rodriguez) mellett dolgozhatok” – nyilatkozta az időfutam után.
Szerencsés srác vagyok, még úgy is, hogy tudom, még messze vagyok a csúcsformámtól.
picture

Egan Bernal

Fotó: Getty Images

Üzenet Mertensnek

Bernal mindentől függetlenül reméli, hogy egy nap újra az a bringás lesz, aki megnyerte a 2019-es Tourt és a 2021-es Girót.
„Sokkal keményebben dolgozom, mint azelőtt a bizonyos fekete nap előtt, de most még senki sem tudhatja, hogy elérem-e valaha azt a szintet, ami azelőtt megvolt" - mondta.
Én szilárdan hiszek benne, minden reggel átfut a fejemen, ez most a motivációm fő forrása. Ez a Dauphiné ideális arra, hogy felmérjem, hol tartok jelenleg.
picture

Egan Bernal

Fotó: AFP

"Egyébként a Tour nem a legjobb verseny, ez a legkeményebb, sehol máshol nincs ilyen harc minden egyes centiméterért. De amikor az ember végül felszáll a buszra a verseny után, mindig rettenetesen boldog, hogy részt vehet a világ legnagyobb versenyén. Jobban szeretem a kerékpározást, mint valaha” – mondta Bernal, akinek még az is eszébe jutott, hogy kitartást és erőt kívánjon Julian Mertensnek. A Bingoal-Wallonie-Bruxelles versenyzője nagyjából ugyanazt a drámát élte át az időfutam kerékpárjával a múlt héten, amit a kolumbiai.
„Tudom, milyen nehéz napokon megy most keresztül, de nem szabad, hogy a külső események megzavarják. Az ilyen pillanatokban csak a családja az, ami számít. Utána kezdődhet majd a rehabilitáció. És nem a kerékpársportért, nem a szurkolókért, hanem csakis önmagáért.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés