Homályos válogatási elvek, erősen vitatható döntés a kajakosoknál a szegedi Eb előtt

Kálmán Laci

Frissítve 18/06/2024 - 09:56 GMT+2

Szép magyar sikerekkel, az olimpia szempontjából is biztató eredményekkel, valódi éremesővel zárult a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokság. Az esemény előtt néhány nappal azonban történt valami, ami némi vihart kavart a sportág berkein belül. A második válogató után megtörtént a kerethirdetés az Eb-re, viszont a hivatalos poszt láttán sokaknak kikerekedett a szeme.

Birkás Balázs

Fotó: AFP

Férfi K1 200 méteren a legtöbben Birkás Balázs indulására számítottak, a listán azonban Kurucz Levente neve szerepelt ebben a versenyszámban.
A történet megértéséhez érdemes ősz végére, tél elejére visszamenni, ekkor készül el ugyanis a felkészülési terv, amely egyértelművé teszi az edzők és a versenyzők számára, mit kell tenniük ahhoz, hogy a kitűzött céljaikat elérhessék. Hogy mi az, amit teljesíteniük kell, hogy indulhassanak a világkupán, az Európa-bajnokságon vagy épp az olimpián. És hogy egyáltalán mire van esélyük felkészülni.
A szövetség vezetése a válogatási elveket is megfogalmazta mind az olimpiai, mind a nem olimpiai számok esetében. Birkás számára elsősorban a K1 200-ra vonatkozó válogatási szempontok bírtak különös jelentőséggel. Íme a szövetség honlapján megfogalmazott elvek.
„A felnőtt kajak-kenu válogatott 2024. évi felkészülési programja kimondja, hogy Európa-bajnokságra férfi K-1 200 méteren, K-1 500 méteren és K-1 5000 méteren, vagyis a nem olimpiai egyes hajó egységekben a szövetségi kapitány a 2024. évi eredmények és a válogató versenyeken olimpiai számban elért eredmények alapján nevez.”
Feltűnhet bárkinek, hogy a szempontrendszer eléggé képlékeny. Leginkább az nem egyértelmű, hogy az adott szám 2024-es eredményei vagy más olimpiai számok versenyei során nyújtott teljesítmény élvez-e prioritást.
A korábbi kétszeres világbajnok Birkás nem bízott semmit a véletlenre, ezért januárban emailben tisztázást és megerősítést kért Hüttner Csaba szövetségi kapitánytól, hogy biztosan jól érti-e a válogatási elveket. Számára ugye továbbra is a K1 200 volt a legfontosabb, ezért az ide vonatkozó részt közöljük Birkás leveléből.
(Annyit kiegészítésként hozzátennénk, hogy a nem olimpiai versenyszámokban az ún. tájékoztató az olimpiai számok válogató versenyének megfelelője, bár nem teljesen egyenértékű azzal.)
picture

Birkás Balázs

Fotó: Eurosport

"A tájékoztató 200m 1-2. helyezett kijut a világkupára, és az ott eredményesebben szereplő versenyző indulhat az Európa-bajnokságon K1 200m-en" – így foglalta össze Birkás a Hüttnernek írt levelében, hogy ő miként értelmezte a K1 200-ra vonatkozó válogatási elveket, majd hozzátette, „Javíts ki kérlek, ha valamit félreértettem."
Érkezett is a rövid, de egyértelmű válasz a kapitánytól:
„Igen, így van."
Egyértelműnek tűnt tehát: az első tájékoztatón az első két hely valamelyikén kell végezni, majd a világkupán meg kell verni a magyar riválist az Eb-induláshoz.
Ez a bizonyos első tájékoztató a május elején, Szolnokon megrendezett verseny volt, melyet Birkás és Kurucz holtversenyben, ezredre azonos idővel nyert meg. Ez azt jelentette, hogy mint első két helyezett, ők ketten vívták ki a jogot arra, hogy K1 200-on részt vegyenek a szegedi világkupán.
Birkás rajthoz is állt, és az A döntőben a hatodik helyen végzett. Kurucz azonban, mivel az első válogatót megnyerte Opavszky Márkkal párban K2 500 méteren, ami olimpiai szám, érthető módon úgy döntött, elengedi a K1 200-at, és az 500 párosra összpontosít.
Mindez azt jelenti, hogy Birkás – a kapitány megerősítő emailje nyomán – akár már ezen a ponton Eb-indulónak érezhette magát. Hisz az első tájékoztató és a világkupa alapján ő volt a legeredményesebb magyar ebben a számban.
Az Eb előtt egy héttel azonban volt egy második tájékoztató verseny is, amelyet Birkás toronymagasan megnyert, igaz, Kurucz ekkor már rég nem foglalkozott a K1 200-zal, helyette – érthető módon – az olimpiai indulás reményében a K2 500-ra fókuszált.
A dolog tehát úgy állt a K1 200-at illetően, hogy Birkás mindkét tájékoztatót megnyerte (az elsőt holtversenyben Kuruczcal), a világkupán pedig ő volt a gyorsabb magyar induló ebben a számban (Tamás Gergő, tájékoztató 3. hely). Úgy tűnt, ez így együtt Eb-indulást ér a számára.
A kapitány azonban úgy döntött, hogy Kuruczot nevezi K1 200-ra. A döntés meglepte Birkást.
„Az egyesületi vezetőmet kérdeztem, hogy mit tud, és végül hétfő délután jutott tudomásomra a döntés. Három nappal azelőtt, hogy vízre kellett volna szállni” – mondta Birkás.
Tehát még ekkor sem egy hivatalos tájékoztatóból, hanem a saját utánajárása eredményeként. Birkás elmondta, hogy ha előre tudja, hogy az 500-as eredményeknek ilyen egyértelmű prioritása lesz, azt természetesen elfogadja.
picture

Birkás Balázs

Fotó: Eurosport

„Ezzel nekem semmilyen problémám nem lett volna. Hüttner Csaba a szövetségi kapitány, az ő feladatköre, az ő hatásköre, hogy döntsön, és ezt én tiszteletben is tartom. A kiírás azonban nem volt egyértelmű, ezért is érdeklődtem külön a lehetőségekről. Viszont, ha változás történik a tervben, szerintem úgy lett volna korrekt, ha egyeztetnek az érintettekkel. És én most sokunk nevében beszélek, akiknek nem volt egyértelmű a képlet. Nem volt információnk arról, hogy mi is a tétje a második tájékoztatónak, hogy akár az Eb-indulást is ki lehet-e vele vívni.”
„Persze Levi nagyon jó versenyző, senki sem vitatja, hogy ő is megérdemli.”
Rajta kívül voltak még jó néhányan, akik meglepődtek, a szövetség kerethirdető posztját ugyanis ellepték a kommentek. Többen jelezték, értetlenül állnak a döntés előtt, és nem érzik fairnek, hogy a 200-on eredményesebb, és aktuálisan is jobb formában lévő Birkás helyett miért az 500-ra összepontosító Kurucz indulhat.
Maga Kurucz is eléggé egyértelműen nyilatkozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán megjelent videóban a K2 200 döntője előtt. Az általa megfogalmazott probléma K1 200-ra legalább annyira érvényes lehet.
„200-ra nem készültünk semmit sem, hirtelen jött. Az 500-as felkészülésből próbáljuk megoldani, ami nehéz, mert az ellenfelek 200-ra készültek” – fogalmazott Kurucz.
A fent említett komment-kritikákra a szövetség a már idézett, többféleképpen értelmezhető válogatási elvvel reagált. Valamint hozzátette, hogy az első tájékoztatón Kurucz és Birkás holtversenyben végeztek. Azt azonban valamiért nem tartotta fontosnak megjegyezni, hogy Kurucz azóta, azaz másfél hónapja nem is készült 200-ra egyáltalán.
picture

Birkás Balázs

Fotó: Eurosport

Ráadásul annak, hogy a válogatási elvek nem voltak egyértelműek, aminek nyomán ilyen vitatható döntés születhetett, van komoly anyagi vonzata is. Birkás ugyanis teljesen másképp készül, és egy csomó pénzt nem dob ki feleslegesen az ablakon, ha tudja előre, hogy végül az 500-as eredmények döntenek.
„Mivel esély nyílt az Eb-indulásra, szerveztem egy melegvízi edzőtábort, hogy minél hamarabb el tudjam kezdeni a minőségi munkát, ami komoly anyagi áldozattal járt. De így, hogy közben változtak a szabályok, elég lett volna áprilisban vízre szállni. Így tudtam volna csinálni egy hosszabb alapozást, ami hosszú távon kifizetődőbb lett volna számomra a következő szezonra nézve, illetve az idei vb-válogatóra, ami majd idén augusztusban lesz."
"Mind a felnőtt, mind az utánpótláskorú versenyzők érdeke, hogy a válogatási elvek kiszámíthatóbbak és objektívebbek legyenek, ami a versenyzőknek általánosan csökkentené a bizonytalanság érzését.Örülnék, ha ebben változást lehetne elérni" - tette hozzá Birkás.
A tisztázás érdekében kérdeztük az ügyről és annak tanulságairól a szövetségi kapitányt, Hüttner Csabát is, aki azonban nem járult hozzá az általa elmondottak közléséhez.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés