Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába a korábbi eltiltás, az Alpine főnökét nem érdekli Briatore múltja

Minich Réka

Frissítve 23/06/2024 - 11:39 GMT+2

Hivatalossá vált, amiről az elmúlt hetekben pletykáltak; Flavio Briatore az Alpine forma-1-es csapatának tanácsadója lett. A csapatfőnök Bruno Famin nem igazán akart a Briatore korábbi eltiltását firtató kérdésekkel foglalkozni, szerinte csak a jövő és a további lehetőségek fontosak. Az Alpine számára egyre sürgősebb, hogy kimásszanak a gödörből, amiért úgy látszik, bármit hajlandók megtenni.

Flavio Briatore

Fotó: Getty Images

Flavio Briatore visszatérhet a Forma-1-be, az Alpine vezérigazgatójának tanácsadója lett, annak ellenére, hogy néhány éve még örökre eltiltották.
Flavio Briatore személye még manapság is vegyes érzéseket okoz a forma-1-es paddockban. Az olasz zsenialitását talán kevesen tagadják, az eredményei magukért beszélnek.
A ’90-es években a Benetton csapatfőnökeként Michael Schumacherrel építettek sikercsapatot, akivel kétszer is megnyerték a világbajnokságot. A győzelmeket már ekkor beárnyékolta, hogy sokan csalással vádolták őket, de végül nem bizonyítottak rájuk semmit.
A 2000-es években a Renault vezetőjeként tért vissza a Forma-1 élmezőnyébe, ahol ismét duplázás következett; 2005-ben és 2006-ban is megnyerték a világbajnokságot a csapatok közt, valamint Fernando Alonso egyéniben is.
Az olasz szakember végül a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történt balhéba bukott bele. Azon a futamon ugyan nyert Fernando Alonso, de később kiderült, hogy a csapatvezetés utasította Nelson Pique Juniort arra, hogy hajtson a falba, a jól időzített biztonsági autós fázist pedig végül kihasználták.
picture

Flavio Briatore és Fernando Alonso 2008-ban

Fotó: AFP

2009-ben – miután Piquet kirúgták a Renault-tól – borult a bili és kitört a botrány. Végül – annak ellenére, hogy Briatore végig tagadott – örökös eltiltás lett az ítélet. Néhány évvel később ezt eltörölte az FIA, az olasz pedig azóta rendszeresen megfordult a versenyeken.
Az Alpine komoly bajban van, hiszen az elmúlt hónapokban rengeteg személyi változás történt a legmagasabb szinteken. A Renault – és ezzel az Alpine – vezérigazgatója, Luca de Meo tavaly felmentette a márka vezetésével megbízott Laurent Rossit, de ez még csak a kezdet volt. Gyorsan utána távozott a csapatvezető, Otmar Szafnauer, majd a Belga Nagydíj hétvégéje előtt a sportigazgató Alan Permane is.
A káosz meglátszott az idei autó tervezésében is, gyakorlatilag a szezont leggyengébbként kezdték el a franciák. A borzalmas első hónapok újabb áldozatokat követeltek; a technikai igazgató Matt Harman és az aerodinamikai fejlesztésekért felelős Dirk de Beer is elhagyta a csapatot márciusban.
A válságmenedzselés első lépéseként az ideiglenesen kinevezett csapatvezető, Bruno Famin háromlépcsős programot jelölt ki. A McLaren tavalyi feltámadása óriási inspirációt jelentett az Alpine számára, nem véletlen, hogy technikai vezetőnek pont a wokingi csapat munkatársát, David Sanchezt szerezték meg.
A kirakós következő darabja pedig Flavio Briatore leigazolása, aki az Alpine vezérigazgatójának lesz a tanácsadója. A csapatfőnök, Bruno Famin nem igazán akart az olasz múltjával foglalkozni.
„Nem érdekel a múlt, csak a jövő és az, hogy mit nyerhetünk vele. Flavio már 40 éve a Forma-1-ben dolgozik, óriási tapasztalata van, többször is világbajnok csapatokat vezetett.
Igazi bajnok, most pedig erre van szükségünk, ki akarjuk használni a tanácsait, amiket a vezérigazgatónknak adhat.
Rengeteg jó szakembert ismer, támogatni fog minket abban, hogy a lehető leggyorsabb autót fejlesszük, a lehető legkevesebb idő alatt. Csak előre akarok most nézni.”
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Famin kitérő választ adott, amikor arról kérdezték, hogy hogyan képes együtt dolgozni olyan emberrel, aki korábban az egész Renault márkát lejáratta.
„Egyértelmű a célunk, szeretnénk, ha versenyképessé válna az autónk, a lehető legrövidebb időn belül, ehhez pedig minden támogatásra szükségünk van.
Nagyon örülünk, hogy David Sanchez is hozzánk szerződött és Flavio kapcsolatai is sok lehetőséget tartogatnak számunkra.”
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is megértően fogadta olasz kollégája visszatérését.
„Meg kell adni neki az esélyt, hogy helyrehozza a hírnevét. Flavio egy remek üzletember, akinek már nagyon komoly tapasztalata van a Forma-1-ben. Szerintem mindenki érdemel egy második esélyt.”
A Ferrari főnöke, Fred Vasseur sem akarta nyilvánosan elítélni Briatorét és az Alpine-t.
„Nem igazán szeretek arról beszélni, ami más csapatoknál történik, de alapvetően egyetértek Brunoval. Ha ez előreviszi a csapatukat, akkor ez jó a Forma-1-nek is, hiszen még több csapat tud majd a pontokért harcolni.
Mindenki ismeri, hogy mi történt Flavioval, de már megfizetett a hibájáért. Nincs már eltiltva, szóval miért ne térhetne vissza a mezőnybe.”
Forrás: autosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés