Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mit keres Ricciardo a Forma-1-ben? Túl sokszor ütötte be a fejét Villeneuve? Finom kis adok-kapok Kanadából

Gecsei Dina

Frissítve 09/06/2024 - 17:39 GMT+2

Daniel Ricciardo szerint Jacques Villeneuve „baromságokat beszél”, és valószínűleg „párszor beütötte a fejét”, miután az egykori pilóta a Kanadai Nagydíjon keményen kritizálta az ausztrál versenyzőt, és megkérdőjelezte, hogy van-e helye az ausztrál pilótának a Forma-1-ben.

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Jacques Villeneuve, a Forma-1 1997-es világbajnoka elég rendesen felkavarta az állóvizet Montréalban, amikor a Sky-nak azt nyilatkozta, nem érti, mit keres még mindig a sorozatban a nyolc futamgyőzelemmel rendelkező Daniel Ricciardo.
Villeneuve konkrétan azt mondta: „Miért van még mindig az F1-ben? Mindig arról az első két szezonról beszél mindenki, amikor megverte a kiégett Vettelt és a 18 éves Verstappent. Aztán azóta senkit nem vert meg... Sokkal inkább a róla alkotott kép tartja őt a Forma-1-ben, nem a tényleges eredményei.
Már öt éve folyamatosan azt hallgatjuk, hogy mindig azt mondják, 'jobb autót kell alá tenni, szegény ő”. Nem. A Forma-1-ben vagy, ha nem tudod megugrani a szintet, menj haza.”
De Ricciardót sem kell félteni, nemcsak szavakkal, tettekkel is üzent Villeneuve-nek, hiszen az ötödik helyre kvalifikálta magát a Kanadai Nagydíj időmérőjén. Ha pedig már ott járt, utána szóban is megfogalmazta, mit gondol a kanadai versenyző véleményéről.
„Hallottam, hogy megint baromságokat beszélt, de nála ezt már megszokhattuk. Szerintem túl sokszor ütötte be a fejét.
Nem tudom, hogy jégkorongozik-e, vagy valami ilyesmi, de nem fogok vele foglalkozni. Az ilyen emberek bekaphatják. Mondanék még rá többet is, de tényleg nem akarok foglalkozni vele.
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Ricciardo azt is elmondta, hogy a miami sprintet leszámítva, ahol a negyedik helyről indult, ez volt a szezonban a legjobb időmérője, ami leginkább annak köszönhető, hogy az autó alatta végre kényelmes volt, és egy új megközelítést is elkezdett alkalmazni magán, egy olyat, amit a monacói verseny utáni önvizsgálat alkalmával fedezett fel.
Azt mondta, hogy a monte-carlói hétvége utáni csalódottsága miatt érezte úgy, hogy mélyebben magába kell néznie, rá akart jönni, mi az, ami megakadályozza abban, hogy idén a legjobb tudása szerint teljesítsen.
„Mindig a pályán történő dolgokra koncentráltam, ’itt később fékezhetek, ezt vagy azt csinálhatom"’ – mondta. „Oké, de mik azok a dolgok még, amik befolyásolják a teljesítményemet?
Lehet, hogy nem elég energikusan érkeztem meg egy-egy versenyhétvégére, nem ezt, vagy nem azt éreztem? Szóval valószínűleg volt egy nagy adag önterápiám Monaco után.
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Leültem és megnéztem, hogy mik lehetnek azok a dolgok, amiket rosszul csinálok a pályán kívül: talán túl sok időt töltök az emberekkel, hogy mire eljön a verseny napja, már teljesen leeresztek?
Tudom, hogy ez megvan bennem, szóval oké, mindig próbáljuk meg finomhangolni az autót, de valahol mélyen, legbelül tudom, hogy én mire vagyok képes, és csak annyi kell, hogy biztosnak kell lennem abban, hogy sokkal sűrűbben tudjam ezt kihozni magamból. Próbálom a lehető legtöbb felelősséget magamra vállalni ebben a folyamatban..
Ricciardo azt is elmondta, hogy fontos volt mind neki, mind a csapatának, hogy őszinték legyenek azzal kapcsolatban, hogy mi nem működött korábban.
„Monaco után, mert az egy olyan hétvége volt, ahol kicsit le voltam törve érzelmileg, hiszen pont egy olyan pályán nem tudtam jól menni, amit annyira szeretek, feltettem a kérdést mindenkinek körülöttem, a csapatnak, a mérnökönek, a legbelsőbb köreimnek, hogy ’srácok, tegyünk ki mindent az asztalra, minden építő jellegű kritika jöhet, csak mondjátok el, szerintetek hol javíthatnék magamon bármit, hol érzitek, hogy esetleg hiányzik valami?’
Sok minden az energiamenedzsmentről szólt a hétvégén, szóval nem is arról, hogy mit csinálok konkrétan az autóban, inkább csak arról, hogy mire eljutok az autóig, akkor kell azt éreznem, hogy kurvára készen állok a rajtra.
Szóval csak próbáltam rendbe tenni ezeket a dolgokat, és ha valami volt a fejemben, egyszerűen kimondtam.
Így jöttem erre a hétvégére, könnyebbültem, és igen, éhes vagyok a sikerre."
Boldog vagyok, végre készen állok azt mondani, hogy bekaphatjátok.
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Russell holtversenyes idővel nyerte a kvalifikációt

George Russell, a Mercedes versenyzője nyerte a forma-1-es Kanadai Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.
A brit pilóta ezredmásodpercre ugyanolyan időt autózott, mint a háromszoros világbajnok holland Max Verstappen (Red Bull), a szabályok értelmében viszont mivel ő hamarabb érte el a legjobb eredményt, megszerezte a pole-t.
A harmadik helyen, mindössze 21 ezredmásodperc lemaradással Lando Norris, a McLaren brit versenyzője végzett. A 26 éves Russell karrierje során harmadszor nyert forma-1-es időmérőt, a Mercedes idén először szerezte meg a pole-t, ezt megelőzően legutóbb tavaly a Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a kvalifikációban.
Az időmérő legnagyobb meglepetéseként mindkét Ferrari, a legutóbbi, Monacói Nagydíjon győztes Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. is a második szakaszban búcsúzott.
A 70 körös Kanadai Nagydíj vasárnap 20 órakor kezdődik.
Forrás: Autosport.com, MTI
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés