Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Herkules gyermeke, aki maga is hős lett hazájában a hat térdműtétje és egy vb-érem után

Kálmán Laci

Frissítve 28/02/2023 - 15:50 GMT+1

AJ Ginnis az első görög sportoló, aki világbajnoki érmet nyert egy téli sportágban, neki azonban ennél komolyabb tervei is vannak, ugyanis a célja az, hogy a 2026-os olimpián is dobogóra állhasson. Most mesélt arról, miért volt fontos neki, hogy Kristoffersen mellett állhatott a pódiumon, mik az előnyei annak, ha két barátja az edzője, és hogy nagy hatással volt rá Herkules és a görög mitológia.

AJ Ginnis kizárták, Steen Olsen nyert műlesiklásban

Kezdjük azonban a történetét a végéről. Kis híján ugyanis megszerezte első világkupa-győzelmét a hétvégén Palisades Tahoe-ban.
AJ Ginnis remek idővel vette át a vezetést a vasárnapi szlalom második futamában. Még a pálya fölső részén azonban meglovagolt egy kaput, ami miatt később kizárták, így az első vk-győzelmére egy kicsit még biztosan várnia kell.
picture

Ginnis rosszul vett egy kaput a pálya felső részén

Milyen érzés sporttörténelmet írni a hazád számára?
A courcehevli világbajnokság óta leggyakrabban ezt a kérdést kapja meg Ginnis, aki egyébként teljes nevén Alexandros Ioannis „AJ” Ginnis. A vb utolsó napján rendezett szlalomban a második helyet szerezte meg a brutálisan jó második futamot síelő Henrik Kristoffersen mögött.
„Amikor másnap reggel felébredtem, millió üzenet, kép és gratuláció várt. Próbálom ezeket feldolgozni és rendszerezni, de biztosan eltart majd egy darabig. Persze igazából semmi sem változott. Annyi, hogy van egy ezüstérem a táskámban.”
A világ egyik legjobb teniszezője, Stefanos Tsitsipas is gratulált neki, sőt a görög miniszterelnök Kyriakos Mitsotakis ezt néhány héten belül kétszer is megtette. Először még a Chamonix-ban rendezett világkupa-versenyt követően hívta őt fel, ahol Ginnis az első vk-dobogóját szerezte. Az elnökúr egyébként meg is invitálta a görög nép legújabb hősét egy közös síelésre.
picture

AJ Ginnis

Fotó: AFP

Ginnis 2014-ben mutatkozott be a világkupában, ám az idei szezonig alig-alig tudott pontot szerezni. Legfőképpen azért, mert vagy nem fejezte be a versenyeket, vagy nem kvalifikálta magát a második futamra. Madonnán szerzett 2016-ban egy 26. helyet, majd 2021-ben Flachauban egy 11.-et. Ez minden.
„Eddig sem voltam rossz síző, főleg az edzéseken. Sok csapattal készültem már együtt, úgyhogy fel tudtam mérni, milyen szinten vagyok.”
Az idei szezonban Val d’Isere-ben ment egy biztató első futamot, de a másodikban kizárták. A következő hat verseny közül pedig csak egyszer, Adelbodenben tudott pontot szerezni. Ez azt is jelentette, hogy mindig magas rajtszámmal síelt, nem feltétlenül a legjobb körülmények között.
„De aztán jött Chamonix, ahol minden klappolt. Az volt a legjobb, hogy jeges volt a pálya, így fair versenyt lehetett rendezni. Bárkinek lehetett esélye.”
Az athéni születésű Ginnis egyébként saját maga szervezte meg a görög csapatot, miután 2018-ben kirakták az amerikaiból. Chamonix-ban tehát élt a lehetőséggel és második lett. Aztán jött a vb-, ahol 24-es rajtszámmal indulhatott, nem mondjuk 45-sel, köszönhetően annak, hogy a nagy sínemzetek kevesebb versenyzőt nevezhettek, mint egy világkupára, így ő előrébb kerülhetett a sorban. Ő pedig ismét élt a lehetőséggel, és megint második lett.
picture

AJ Ginnis

Fotó: Getty Images

„Második helyen álltam az első futam után. Nagyon érdekes volt, ahogy álltunk fenn a rajtban Noel, Strasser, Braathen, Feller és én. Mindenki izgult, én pedig, mivel soha nem voltam még ebben a helyzetben, azt gondoltam, hogy ez rohadt menő dolog.”
Amikor beértem a célba, láttam mindenféle számokat, és nem is tudtam, hogy most akkor mi van. Aztán megláttam egy nagy 2-est, és tudtam, hogy ez a második helyet jelenti a számomra.
Ginnis boldog volt, hisz újra egy dobogón állhatott a győztes Henrik Kristoffersennel. 2015-ben ugyanis a junior vb-n ez már egyszer összejött neki. Akkor is a norvég győzött, Marco Schwarz lett a második, ő pedig a harmadik.
„Mindig is hatalmas motiváció volt a számomra, hogy akkor egyszer ott voltam már velük egy szinten, azóta viszont én nem nyerte érmet. Úgyhogy ez most nagyon bejött nekem.”
A nagy sínemzetek sportolói komoly csapatokkal készülnek, Ginnis stábja azonban alig néhány emberből áll.
„Vicces, ahogy a nagy csapatok felállnak a pódiumfotóra úgy 50 fővel, aztán mi meg ott vagyunk hárman-négyen.”
Az edzői Sandy Vietz és Gaby Coulet, két barátja, akik közül az előbbivel osztálytársak voltak.
picture

AJ Ginnis

Fotó: Getty Images

„Ez nem menne mindenkinek, de nekem így tökéletes. A legjobb, amikor reggelinél meg vacsoránál ott ülünk hárman, dumálunk sportról meg minden másról, néha lecsúszik egy sör. Nekem ez így bejön.”
A nagy versenyeken a szervezők nem intéznek szállást, így Ginnisék maguk szervezik az útjukat, B&B apartmanokat, ahol ők maguk főznek.
„Élem az álmom, síelek. Nagyon boldog vagyok és hálás, hogy a barátaim belekezdtek ebbe a közös útba velem.”
Ginnis Athénban született, kamaszkorában azonban a család, egy kis ausztriai kitérő után Vermontba, az Egyesült Államokba költözött. Az USA nem jött véletlenül, fogorvos édesanyja ugyanis New Yorkban nőtt fel.
„Vér szerint 100 százalékban görög vagyok, kulturálisan azonban ennél komplikáltabb a dolog.”
A 2500 méter magas Mount Parnassus hegyen tanult meg síelni, amely hegy azonban a görög mitológiához sokkal inkább kötődik, mint a sízéshez. Herkules történetei mindig is érdekelték, és úgy általában a görög hagyományok, ezért bánja is, hogy a tradicionális görög táncot, a sirtakit nem vette komolyabban annak idején.
„Görögország egy nagyon menő hely, az emberek rendkívül büszkék a kultúrájukra. Gazdag az ország történelme, amire könnyű rákattanni, ha ott nősz fel.”
picture

AJ Ginnis, Chamonix

Fotó: Eurosport

Ginnis eredményeit még extrábbá teszi, hogy már túl van hat térdműtéten, amelyek alaposan megviselték a testét.
„Két térdmerevítővel síelek. Minden nap figyelnem kell a térdeim, ha feldagadnak edzés után, jegelnem kell őket, és kerékpároznom kell. Minden reggel kell, hogy csináljak egy 35-perces bemelegítést, anélkül szóba sem jöhet, hogy lécre álljak. A bal térdem nem is tudom teljesen behajlítani, de el kell fogadnom a korlátaimat.”
A pekingi olimpián kommentátorként dolgozott, utána azonban meggondolta magát.
Nem, én még nem vagyok kész, nem csak ennyi volt ez a számomra. Ezt én versenyzőként is meg akarom tapasztalni. Várom a milánói játékokat, az lehet az első olimpiám. Talán sikerül megszereznem Görögország első téli olimpiai érmét.
picture

AJ Ginnis

Fotó: Getty Images

A két dobogójának köszönhetően most már ott van a 15 legjobb szlalomos között, nem kell tehát magas rajtszámmal jönnie. De természetesen menni akar tovább előre, a cél a top 7.
„Nagy lépést tettünk előre, de igazából nem változott semmi. Továbbra is keményen edzek, miközben változatlanul élvezni akarom minden percét. Remélem, a büdzsé azért egy kicsit bővebb lesz, így valamivel több kényelem jut majd nekem és a két edzőmnek.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés